Дата и час: Пет Май 02, 2025 7:54 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Фиат Темпра Дизел да го купя ли? 
Автор Съобщение

UNREAD_POST Фиат Темпра Дизел да го купя ли?
Предлага ми го едн готин пич , много изгодно.
Само , че аз първо нищо не знам за Фиатите и второ нищо не знам за дизелите :)
Пича ме убеждава , че е много добър и гори малко=
Какво ще ме посъветате? Ако има някъде нещо написано с удоволствие ще го прочета.
А как са цените на резервните части за Фиат. Могат леи да се съпоставят с някой друг модел за да се риентирам.
Предварително благодаря. Всякаква информация ще ми е от полза.

Сря Ное 08, 2006 11:05 am
Профил
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
:shock:

Последна промяна morg на Пон Мар 26, 2007 5:18 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 08, 2006 11:26 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
от личен опит-отиваш рано сутринта когато стегне студа-на -7/-8 най малко ако запали и при 100км не изгори много и не чади и няма видими течове-това е твоята кола....другото - по компетентните да те посъветват-мен в сервиза на дунев ми казаха че колата е перфектна а тя се оказа за няколко основни ремонта...така че земи си и твой майстор най добре

Сря Ное 08, 2006 11:27 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
borchev написа:
от личен опит-отиваш рано сутринта когато стегне студа-на -7/-8 най малко ако запали и при 100км не изгори много и не чади и няма видими течове-това е твоята кола....другото - по компетентните да те посъветват-мен в сервиза на дунев ми казаха че колата е перфектна а тя се оказа за няколко основни ремонта...така че земи си и твой майстор най добре

Нееееееее, грешка!!!
Никакви -7/-8 градуса! При минусови температури маслото се сгъстява и уплътнява хлабините от износване на двигателя и колата пали без проблем. Най-добре е температура около 2 до 10 градуса. Тогава маслото нито е гъсто, нито е рядко(както е през лятото) и ако е сдухан двигателя няма да запали от раз. Виж за да не пали от раз има и други комплаксни фактори т.е. неизправности.

Сря Ное 08, 2006 11:40 am
UNREAD_POST 
Аз карам от 3 годинки такава, набор '92.
Ще започна от това което за мен е най-доброто в тая кола - мотора.
Наслушах се тогава на негативи или по-скоро пасиви за "талянския" дизел. Все още не разбирам защо 8)
Дали съм улучил или не, за тея 3 години съм сменил подревателни свещи, термостат и една глупава желязна тръба от охладителната система.
Ремъци и ролки (176лв), филтри и други консумативи не броя, те се знаят.
Свещите смених защото на няколко пъти ми блокира релето за подгрев във включено състояние и една свещ даде фира след случките.
По препоръки на Nino, минах с около 28лв за четрите. Не че няма вариант да се похарчат и 80лв. За разлика от новите мотори, свещите се сменят съвсем лесно, в обедната почивка :mrgreen:
Термостат (53лв) защото много рано отваряше и държеше 60-70 градуса без оглед на сезона.
Тръбата естествено протече защото беше зверски корозирала.
А, в началото смених датчика за ниво на масло (56лв). Глезотия от моя страна но това е нещо което обикновено не работи при тези коли :P
Иначе като двигател е разкошен, пали без никакъв проблем по еднакъв начин без значение от сезона, пъргав е и разхода се движи около 6-7 литра нафта. Под "никакъв проблем" разбирай нещо като четвърт оборот на маховика :mrgreen:
Не ползвам обаче "наливна" нафта от магазина за леФче. Предимно ОМВ и то обикновен дизел.

Сменил съм и двата предни носача (около 70лв/брой), биалетки (15лв) лагер на предна главина (35лв) и някакви селенови втулки по задния мост - "разчекна" гумите. Сигурно има още дреболии но не се сещам за момента.

Пиша ти и цените защото определено не мога да каже че е евтин автомобил за подръжка.
Едно сравнение - термостата за голфетка е около 15лв :wink:

Като цяло обаче съм доволен от темприерата. Не е като само да съм се возил, но е кошница на 14 години все пак.
Ако те интересува по-подробно, имам едно екселско файлче на смарт-а с разходи и ремонти които е претърпяла.
Мога да ти го пратя за да придобиеш по-подробна представа за нещата. :mrgreen:
Надявам се да съм те ориентирал в някаква степен и ако я сдобиеш, обади се да те ръкоположим за "темприер" :D

Успех с избора!

Сря Ное 08, 2006 2:44 pm
UNREAD_POST 
Nino написа:
doofiat написа:
Нееееееее, грешка!!!
Никакви -7/-8 градуса! При минусови температури маслото се сгъстява и уплътнява хлабините от износване на двигателя и колата пали без проблем. Най-добре е температура около 2 до 10 градуса. Тогава маслото нито е гъсто, нито е рядко(както е през лятото) и ако е сдухан двигателя няма да запали от раз. Виж за да не пали от раз има и други комплаксни фактори т.е. неизправности.

Е, те тоя път иСкърти миФката и изби рибата! :mrgreen: А с метала к'во става... май при минусови температури се разширява?! :shock: :roll: :mrgreen:
А ако маслото е с пълна синтетика 0W-40... някои имат температура на течливост до МИНУС 55 C?
Не бях се сетил на Реното да му сложа 20W-50 или направо SAE 40,та зимата да си "пали без проблем". Yellow_Flash_Colorz_PDT_08 Yellow_Flash_Colorz_PDT_07

:36_2_33: :36_2_33: :36_2_33:

Сря Ное 08, 2006 4:33 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Ами както сам казваш - не разбираш от коли/дизели Задължително намери познат майстор ако нямаш плати на някой специалист дето ги познава тези коли една надница и той да я прецени ! Много си е важно, толкова много скрити залуми може да има ... че главата да те заболи :cry: Продавача може да е много свестен но може и да е Шмекер Провери от колко години я има, Колко собственици е имало преди него ... Ако са 4-5собственика и Я има от месеци сети се сам... :mrgreen:

Пет Ное 10, 2006 9:02 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST отговор
Бъдещ член на семейство FIAT не се заблуждавай че за малко пари ще си купиш свястна кола.Разни хора много мнения.Аз си взех една Темпра 1.9 ТД 91г и какво малко дъното е изгнило но пък не съм я спрял и не ми дава никакви ядове ще сменя това онова но това е нормално а като отида при моят монтьор ивидя колите пред гаража му свят ми се завива то е BMV AUDI OPEL и много други и какви пари е изливат за ремонти.Няма кола която не се разваля така че УСПЕХ.

Сря Дек 20, 2006 11:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]