ivo098 написа:
toko написа:
Това за момента е чиста физика и за това не виновно турбото, а големия работен ход на буталото. Няма как бензинка да докара такъв момент, защото при толкова голям ход се сещате какво сгъстяване ще направи и бензина ще се възпламени от детонация.абе аз че съм зле по физика си е истина и реших да поогледам и вижте какво забелязвам...
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3142.html типо 1,9д - 119 Н.м.
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3139.html типо 1,8 и - 128 Н.м.
вярно на дизела момента е на 2000 оборота, ама и те повече от 4500-5000 не се развъртат!
това горе не го пиша за да споря сляпо, а да стане хубава дискусия!
добро сравнение, всички сравняват турбо дизели с атмосеферни бензини, и викат брей тия дизели вървят колкото бензинка със същия работен обем..., да ама бензинката е с атмосферно пълнене...така че поне за динамика спора приключва

защо сравнявате двигатели с еднакъв работен обем, а не с еднаква мощност ?
вторият двигател в поста на Токо е с 90кс., а дизелчето е със 65. Но дори и при така направеното сравнение се вижда, че при доста негативно за дизела съотношение в мощността (печката има 72% от мощността на бензинката) дизелът има 92% от въртящия момент на бензиновия мотор.
Ако вземете данните на същия дизел от същия сайт и ги сравните с данните на бензинов двигател от 70кс., картинката ще е друга.
Големият работен обем на дизела е конструктивна особеност, необходима за работата му, както беше обяснено по-горе от Токо -- работното вещество е въздухът, който се сгъстява от буталото при движението му нагоре и под действие на изгарящата нафта, подадена в ГМТ, се загрява още повече, което създава необходимото налягане, избутващо надолу буталото, при което се отдава работа. Големият ход на буталото определя и по-ниските обороти. Дизелът конструктивно е с по-ниска литрова мощност -- т.е, с по-ниско съотношение м/у работния обем и отдаваната мощност.
феновете на дизелите -я вижте тук :
http://www.membrana.ru/articles/technic ... 05400.html .
За "модерните дизели", разхода и "маркетинговите трикове", за които пише Стило -- производителите дават разхода при определена скорост -- при 90 км/ч. и при 120 км/ч. за нов автомобил, равен път и други идеални условия, при това в идеална комбинация :mrgreen:. Естествено същите не винаги могат да се реализират на практика. Но това важи за всички двигатели и коли. има и разлика м/у отделните производители -- дори стария вече 1.9 ТДИ на Фолксваген дава по каталог разход от 3.8 л/100 км при 90 км/ч. (монтиран на голф-3). Не можем да искаме от дизела нещо, за които не е направен -- да бъде резачка. А ако се мъчим да го превърнем в такава, не бива да се очудваме, че гори повече. Турбото, с извинение, че ви пиша известни неща, е да вкарва повече въздух в цилиндрите и съответно да позволи да се впръска повече гориво.
Аз съм против показателя "разход на гориво в града", защото той е повече функция на огранизацията на движението в конкретния град, отколкото на качествата на двигателя. Вярно, че по-икономичният двигател ще работи по-икономично в града, но сравнението м/у двигателите по този показател е според мен е ненадеждно.
поздрави,
Р