|
|
Дата и час: Съб Юли 12, 2025 8:07 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Кога да доливаме масло в автомобила
Автор |
Съобщение |
Sluncho
Член на клуба
Регистриран на: Сря Май 04, 2005 2:16 pm Мнения: 208 Местоположение: София 07 Слатина
|
 Кога да доливаме масло в автомобила
Кога да доливаме или сменяме маслото, информира в. ”Сега”: При експлоатацията на автомобила маслото в двигателя постепенно се изразходва - определено количество се изпарява, изгаря - и затова е важно да се проверява нивото му.
Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Ако при измерване нивото, то е под минимума, а са изминати например по-малко от 4000 километра - разходът на масло е завишен, което не е нормално. Трябва да се долее и задължително да се провери причината за големия разход.
Ако маслото е под минимума и сте изминали между 4000-15 000 километра, ситуацията е нормална, така че само долейте. При навъртени между 10 000 и 15 000 километра, маслото трябва да се смени задължително. В противен случай рискувате да съсипете двигателя си.
Невинаги обаче смяната на маслото трябва да се извършва след познатите 10 000-15 000 км. Защото при трудни условия на шофиране (дълги задръствания, чести пътувания при пълен товар и често спиране и потегляне) моторното масло е подложено на силно напрежение и в такива случаи срокът му за смяна трябва да бъде съкратен.
Често шофьорите решават да сменят маслото си, когато цветът му стане много тъмен. В повечето случаи са прави, но невинаги тъмният цвят е белег за остаряло масло, просто защото то има функциите да прочиства частите на двигателя. Тогава трябва да погледнете на стикера, поставен от монтьорите при последната смяна на маслото, на какви километри е подменяно и според ситуацията да прецените.
Ако доливаме масло с различен вискозитетен показател, например като се долее SAE 10W30, а в резервоара има SAE 15W40, това не води до никакви последствия. Просто ще получим масло с междинни показатели. Дори и марките на двете да са различни, това също не е от значение.
Не е препоръчително обаче да се смесват минерални със синтетични моторни масла, защото двата вида имат много различни характеристики. Резултатът ще бъде по-близък до маслото,чието количество е по-голямо. Не е препоръчително да смесваме и масла, предназначени за два различни типа двигатели - бензинови и дизелови.
Без да пропускаме антифриза като основна част в поддръжката на двигателя, трябва да се отбележи, че е полезно да зареждате автомобила си с антифриз не само през зимата, а и през лятото, защото той повишава и точката на кипене на смесите и по този начин предотвратява възникването на проблеми, свързани с прегряване. А и смазва водната помпа.
Източник: Auto.Dir.BG
_________________ Типо 1.1
|
Пон Фев 06, 2006 3:34 pm |
|
 |
vesko
Фиат маниак
|
Цитат: Ако доливаме масло с различен вискозитетен показател, например като се долее SAE 10W30, а в резервоара има SAE 15W40
Каквото и масло да има в резервоара не е на добре 
|
Пон Фев 06, 2006 4:18 pm |
|
 |
Yavor
|
 Re: Кога да доливаме масло в автомобила
Sluncho написа: Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Абе аз не познавам вид автомобил дето му святва лампичката за да ти напомни да долееш - светне ли - прекръсти се - ремонт на матора...
За пореден път журналистите доказват своята некомпетентност в търсене на материали и редове написано по които да си получават хронорарите.
Да не муи се обижда колежката Sluncho - тя за хубаво я е пуснала статията.
- Извинявай, не се заяждам с теб, просто ми писна от жирналистите, които правят мухата - слон само и само да напишат нещо.
|
Пон Фев 06, 2006 7:03 pm |
|
 |
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
Yavor написа: Sluncho написа: Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Абе аз не познавам вид автомобил дето му святва лампичката за да ти напомни да долееш - светне ли - прекръсти се - ремонт на матора... За пореден път журналистите доказват своята некомпетентност в търсене на материали и редове написано по които да си получават хронорарите. Да не муи се обижда колежката Sluncho - тя за хубаво я е пуснала статията. - Извинявай, не се заяждам с теб, просто ми писна от жирналистите, които правят мухата - слон само и само да напишат нещо.
има някои:
на Рено Лагуна като запалиш ти показва нивото на маслото - също като на горивото
след 5-10 секунди същия уред вече показва температурата на антифриза
Пон Фев 06, 2006 7:25 pm |
|
 |
vesko
Фиат маниак
|
Добре, че докато въртиш стартера не ти показва нивото на река Дунав в см. :evil:
Иначе да отбележа, че аз също нямам никакво основание да се заяждам с авторката на темата, пуснах забележката ей така - лаф да става.
|
Пон Фев 06, 2006 7:38 pm |
|
 |
tomazo
Фиат фанатик
Регистриран на: Пон Сеп 26, 2005 1:51 pm Мнения: 838 Местоположение: София,Люлин
|
статията във жената днес ли беше ???? :mrgreen: (шегувам се )
а сега сериозно бих казал ,че смяната на маслото и маслото ти е 70% от поддържането на колата .
_________________ фиатче Браво 2.0
|
Вто Фев 07, 2006 12:52 am |
|
 |
trace
Кара кола
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2005 1:39 am Мнения: 231 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Yavor написа: Sluncho написа: Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Абе аз не познавам вид автомобил дето му святва лампичката за да ти напомни да долееш - светне ли - прекръсти се - ремонт на мотора...
Има - Нисан Микра '86 998cc - харчеше ми яко масло и на връщане от морето светна лампата. Долях около 2 литра (а събира 3) и газ. Карах я още 2 години без да правя ремонт и я продадох. Може и да е било късмет, не знам.
|
Чет Мар 23, 2006 1:38 am |
|
 |
ivjordan
|
На мойто Типо лампата светва точно когато стигне долната резка, т.е. минимума. Имам богат опит, щото харчи доста и ми се случва честичко. То си е за ремот де, но мисълта ми беше, че може да се разчита на лампата. Предупреждава точно на момента.
|
Чет Мар 23, 2006 12:43 pm |
|
 |
2fast
Кара кола
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 12:10 pm Мнения: 200 Местоположение: София 01 Средец
|
ivjordan написа: На мойто Типо лампата светва точно когато стигне долната резка, т.е. минимума. Имам богат опит, щото харчи доста и ми се случва честичко. То си е за ремот де, но мисълта ми беше, че може да се разчита на лампата. Предупреждава точно на момента.
Вземи го шиткай някъде твойто и аз ще ти продам мойто 
_________________ The world belongs to those who dare to be first
|
Пон Мар 27, 2006 12:28 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|