|
|
Дата и час: Вто Май 20, 2025 6:48 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Лампа на таблото със символа приличащ на инжектор и други
Автор |
Съобщение |
Skip_01
Кара балканче
Регистриран на: Вто Ное 27, 2007 9:26 am Мнения: 46 Местоположение: BG
|
 Лампа на таблото със символа приличащ на инжектор и други
От няколке дена съм в отбора с Брава 1.9 JTD / 105кс / 2000 год.
Проблемите (или поне аз си мисля че са проблеми) са няколко:
1. От време на време (след като запаля колата) светва/мига за няма минута и лампата със символа наподобяващ спирала. Предположих че става дума за подгряваща свещ. Снощи махнах пластмасовия капак над двигателя с цел да откача кабелите от свещите и да ги премеря, ... ама нъцки. :roll:
Видях само инжекторите (предполагам че те де). Подгряващи свещи като на проста печка не видях. JTD-то ми е мъгла.
2. Също на таблото след запалване на двигателя светваше лампата със символа приличащ на инжектор. Но след малко угасваше.
Но днес като се прибирах (валеше яко дъжд, ако това има значение) и светна постоянно и вече не угасна. Но не усетих разлика във вървенето на колата.
3. Колата съм я купил с неработещ термостат. Отворен и ако пусна парното стрелката пада под първото деление. Без пуснато парно стои малко над първото деление. Сложих временно нещо пред радиатота и сега стрелката сочи към половината между нормалната (90*С) температура и началното деление(0*С). Т.е., посоката на стрлката е подобно на часовник който сочи някъде между 7-8 часа. На двигателя може да му е студено, но поне в колата е що годе топло.
Проверих за въздух (само в радиатора де), но като леко развих пробката на него и веднага просълзи от антифриза. Така че поне в радиатора съм сигурен че няма въздух.
ПП/ (сега се сещам, че като развих капачката на разширителния съд нямаше почти никакво налягане. това нормално ли е?)
Зяъннах на hit-co / http://www.axm-auto.com/ но се оказа че нямат термостати за моя модел.
Някъде във (май?) форума прочетох, че проблема със светването на лампата с инжектора имало връзка с термостата и след смяната му всичко ще е ОК. Не ми прозвуча логично, но де да знам ...  ... нямам никакъв опит с тоя тип двигатели.
А не искам да бутам преди да съм си прочел урока.
Не съм наясно какво трябва да правя в тази ситуация (основно по т.2), а съм в дълбоката провинция. Събота и неделя едва ли ще намеря сервиз, а и не е ясно какъв ще е.
Та в тази връзка търсих и книжка за колата, че моята е на италиански. А това не ми е най-силния език. :evil:
Ще съм благодарен на всеки който помогне. Най вече по въпрос 2. ... :? 
Последна промяна Skip_01 на Нед Дек 09, 2007 8:11 pm, променена общо 1 път
|
Съб Дек 08, 2007 10:45 pm |
|
 |
Paparac
|
Виж какво ще намериш като сервизна информация тук: http://fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=18644
|
Нед Дек 09, 2007 12:40 am |
|
 |
2she
Кара балканче
Регистриран на: Вто Сеп 18, 2007 8:36 pm Мнения: 44 Местоположение: Карлово
|
за пореден път ще го напиша.
1.смени си термостата и инжектора няма да ти свети.
2.имаш изгоряла подгряваща свещ ,затова ти мига реотана.
3.не питай старило а патило 
_________________ BRAVA 1.9JTD
|
Нед Дек 09, 2007 12:58 pm |
|
 |
noriaga
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Ное 12, 2007 9:14 am Мнения: 82 Местоположение: София 10 Триадица
|
2she написа: за пореден път ще го напиша. 1.смени си термостата и инжектора няма да ти свети. 3.не питай старило а патило 
Прав е колегата. И при мен термостата седеше отворен и като застудя на извънградско светваше лампата на инжекциона. След смяната му лампата не се е обадила 
|
Нед Дек 09, 2007 6:23 pm |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
2she написа: за пореден път ще го напиша. 1.смени си термостата ... Много благодаря!
Това го бях прочел, но ме видях връзка защо работата на инжекторите ще се влияе от термостата/температурата.
С моя прост акъл си го обяснявам така: тая лампа свети при различни грешки, а точния вид на грешката може да се види с само с кодочетец.
Тъпото ЕКУ "разбира", че щом като двигателя е работил доста време, а температурата продължава да е ниска - значи нещо не е наред и одма пали ламбето.
При hit-co нямаше термостат като за моя 1.9JTD. Днес поръчах в един сервиз да доставят и утре вечер ще го сменят.
Не казаха нищо за гарнитура, а дали с термостата ще дойде комплект с гарнитура? Да се оправят, нали за това пари взимат.
ПП/
Но малко разрових из нета и съм притеснен дали ще доставят правилния модел термостат.
Щото ми взеха 25 лв. капаро и казаха, че цената на термостата е 50 лв. Но като гледах преди малко в сайта на hit-co - за моя модел цената е 109 лв.
Другия термостат от сайта на hit-co за 1.9JTD наистина е 50 лв., ама нещо не си прилича много с моя.
Звъннах на сервиза и ги питах дали няма да им трябва VIN номера. Оня вика: "Споко, тези са за първично вграждане, затова са по-скъпи."
Уф, що не си карах Маздата, че нея си я знам на пръсти. Ама като се зарибих за пусти Common Rail баш когато нафтата стана най-скъпа.
|
Нед Дек 09, 2007 9:07 pm |
|
 |
2she
Кара балканче
Регистриран на: Вто Сеп 18, 2007 8:36 pm Мнения: 44 Местоположение: Карлово
|
то4но тоя първия е 50лв.моя е същия.не гледай 4е в нета им изкат по 100 и кусур лв.ама ти ве4е си изгорял. 
_________________ BRAVA 1.9JTD
|
Пон Дек 10, 2007 9:37 pm |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
2she написа: то4но тоя първия е 50лв.моя е същия.не гледай 4е в нета им изкат по 100 и кусур лв.ама ти ве4е си изгорял.  Мерси много.
Не съм изгорял въобще, щото от сервиза ми казаха цена от 50 лв. и се усъмних дали не са заявили малкия модел. Ако докарат такъв койте не става - техен проблем. ;)
|
Пон Дек 10, 2007 11:26 pm |
|
 |
tyson
Кара балканче
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 8:10 am Мнения: 46 Местоположение: Русе
|
При мен ситуацията е сходна, от време на време ми светва тази лампа приличаща на плюеща дюза.За първи път светна в един голям дъжд, и после угасна и така периодично си светва и си угася сама....Не съм сменял термостат след покупката на колата, имам чувстото обаче че е за смяна, четейки тези ваши мнения все повече се навивам да го сменя.Интересно е, че в книжката на колата пише да се даде газ яко на ръчна (или с моя никакъв италиански така го разбрах), след като изрязах колата до 4000+ оборота на втора в движение лапмата угасна.
Ако колегата си намери термостат да каже кой модел е, и колко струва.Благодаря предварително!
_________________ Fiat Bravo, 1.9 JTD Abarth, chip tuning.
10.99
|
Вто Дек 11, 2007 1:24 pm |
|
 |
Skip_01
Кара балканче
|
2she написа: то4но тоя първия е 50лв.моя е същия.не гледай 4е в нета им изкат по 100 и кусур лв.ама ти ве4е си изгорял.  Къде го има за 50 лв. и читав ли е? Става дума за първия модел. За София.
Без термостат е отвратително студено - и на мен и на мотора.
Благодаря предварително.
|
Съб Дек 15, 2007 12:50 am |
|
 |
Airfan
Кара кола
Регистриран на: Пон Сеп 03, 2007 11:09 am Мнения: 300 Местоположение: Пловдив 06 Тракия
|
Излизам тази сутрин, плюя и замръзва преди да падне  , замислих се дали ще запали моя отпадък... Отивам в колата, отварям, давам контакт, този път за сефте подгря по-дълго време от обичайното (явно е замръзник голям). Паля, върти сравнително вяло и малко по-дълго от обикновеното, бръм, запали. Ехаа, яко, на -11 пали, значи не е от най-големите отпадъци. Следва процедура по 15-минутно стъргане на лед. Потеглям и си карам, след 4-5 км, както си карах ми светна и не изгасна тази лампичка, приличаща на пръскаща дюза. А сега де? Изчетох бая неща и явно може да бъде от доста неща. Основният ми въпрос е дали мога да карам така и какво мога да очаквам? Питам, защото в понеделник ми се налага да пътувам до София и не съм убеден, че ще имам възможност да я оправя до тогава, освен ако сама не си изгасне тази лампа.
Благодаря.
П.П. Колата е Мареа 1.9JTD105
_________________ http://www.airforce-bg.com
---------------------------------
'99 Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD105
|
Пет Яну 04, 2008 11:29 am |
|
 |
ishen
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Съб Авг 11, 2007 8:56 am Мнения: 37 Местоположение: София 19 Люлин
|
На мен тази дюза ми свети от както я купих.В сервиза ми казаха че е от потенциометъра на газта.Карам си така нищо и няма.Даже разхода е в границите чак да не повярва човек.
_________________ Fiat Marea 1.9 TD100 97
|
Пет Яну 04, 2008 1:12 pm |
|
 |
yerdna
Кара Симсонка
Регистриран на: Съб Апр 07, 2007 1:31 pm Мнения: 53 Местоположение: София 01 Средец
|
Не че разбирам много, но според мен този проблем с дюзата се дължи на много студеното време. При мен се случи абсолютно същото - карам си Мареата към бачкането една сутрин миналата седмица, външната температура според датчика в колата беше минус 13 градуса. Светна лампата за резерва на горивото и веднага след това - и "умната" дюза. Спрях на бензиностанцията, напълних догоре с гориво (винаги пълня догоре, стандартен дизел от Шел), след това като дадох на контакт, дюзата си угасна както обикновено след няколко секунди и оттогава не е правила проблеми.
_________________ Fiat Marea Weekend 105 JTD HLX
|
Сря Яну 09, 2008 12:29 am |
|
 |
Airfan
Кара кола
Регистриран на: Пон Сеп 03, 2007 11:09 am Мнения: 300 Местоположение: Пловдив 06 Тракия
|
При мен резервоарът беше пълен на 90%. Аз също до горе наливам винаги. В този случай за първи път от една ЕКО бензиностанция.
Иначе при мен изгасна чак вечерта. Целия ден си светеше. Вечерта в 22 часа, вдигнах капака да видя дали имам течност за чистачки, че н епръскаше, вдигнах щекичката, видях, че няма, после видях, че маркучът, който свързва въздухозаборника над маската с кутията за въздушния филтър се е разместил - наместих го. Затворих капака и влезнах в купето да загася фаровете и двигателя - оказа се, че умната дюза не свети.... след тези манипулации. Ходи та разбери какво става.
|
Сря Яну 09, 2008 12:49 pm |
|
 |
ribar-imanqr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Ное 02, 2007 8:03 am Мнения: 178 Местоположение: Варна 02 Приморски
|
Вече бях обяснявал на някой колега как отстраних този проблем но нищо...
При мен излезе спукано маркуче което минава под кората над двигателя отива в някакъв регулатор датчик който е закачен към купето вижда се лесно.ако някой иска мога да го снимам и да покажа. И истрихме натрупани грешки на компютъра също и готово.
|
Нед Фев 17, 2008 4:57 pm |
|
 |
Airfan
Кара кола
|
Пусни снимки ако може!
|
Пон Фев 18, 2008 11:34 am |
|
|
|
Страница 1 от 1