|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 7:02 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Не помпете гумите си на бензиностанциите.
Автор |
Съобщение |
doofiat
|
 Не помпете гумите си на бензиностанциите.
В събота зареждах и на бензиностанцията казах на пича да направи и гумите 2,2. Наблюдавах го, че на манометъра помпеше до 2,2.
В неделя обаче забелязах, че едната ми гума пак беше мека и отидох на Радиал на Околовръстното и Пушкин. Оказа се, че има гвоздей в нея и реших да проверя гумите отново, че ми се видяха много напомпени. Меря и гледам 2,6  . Измерих и другите две и се оказа, че и те са на 2,6.
Изводите са от вас!
|
Вто Яну 23, 2007 5:46 pm |
|
 |
GTipo
Фиат идол
Регистриран на: Вто Мар 15, 2005 10:57 pm Мнения: 1060 Местоположение: София Бели Брези
|
Аз си хода с манометър, редовно с 2 деления повече. Вече си мислех че манометъра нещо не е наред.
Пък той е руски, онези от москвичите.
|
Вто Яну 23, 2007 5:57 pm |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
 Re: Не помпете гумите си на бензиностанциите.
doofiat написа: В събота зареждах и на бензиностанцията казах на пича да направи и гумите 2,2. Наблюдавах го, че на манометъра помпеше до 2,2. В неделя обаче забелязах, че едната ми гума пак беше мека и отидох на Радиал на Околовръстното и Пушкин. Оказа се, че има гвоздей в нея и реших да проверя гумите отново, че ми се видяха много напомпени. Меря и гледам 2,6  . Измерих и другите две и се оказа, че и те са на 2,6. Изводите са от вас!
А замисли ли се, че ако например в бенза са ти ги сложили на 2.2 при минус 5 градуса и после в Радиал си ги проверявал през деня при +15-16 и може и да е нормално?
_________________ N.Y. State of Mind
|
Вто Яну 23, 2007 7:46 pm |
|
 |
Tornado
|
Със Азот тогава помпете.При него няма промяна с температурата.
|
Вто Яну 23, 2007 8:00 pm |
|
 |
val_mcrae
Фиат маниак
Регистриран на: Пон Ное 21, 2005 11:04 am Мнения: 567 Местоположение: Карлово
|
doofiat написа: В събота зареждах и на бензиностанцията казах на пича да направи и гумите 2,2. Наблюдавах го, че на манометъра помпеше до 2,2. В неделя обаче забелязах, че едната ми гума пак беше мека и отидох на Радиал на Околовръстното и Пушкин. Оказа се, че има гвоздей в нея и реших да проверя гумите отново, че ми се видяха много напомпени. Меря и гледам 2,6  . Измерих и другите две и се оказа, че и те са на 2,6. Изводите са от вас!
Aми аз какво да кажа, същата ситуация като при теб. Само че при мен помпането е до 2,5 и тръгнах към София, не ме питайте какво "бумтене" беше вътре в купето. От там се принудих да си намеря манометъра и се оказаха цели3,2 атмосфери на предните и 3,0 на задните!  От тогава на Лукоил помпам гуми само по спешност.
_________________ COUPE pinin farina 2.0 16V
|
Вто Яну 23, 2007 8:02 pm |
|
 |
pakumba
Фиат идол
Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 3:33 pm Мнения: 1330 Местоположение: София/Добрич
|
аз пък сам си ги помпя. между другото колегата sachma е прав, ако си карал бъроз или дълго и т.н. нормално е да станат 2,6.
|
Вто Яну 23, 2007 8:34 pm |
|
 |
CCB
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Съб Яну 06, 2007 7:10 pm Мнения: 137 Местоположение: София 15 Младост
|
sachma написа: doofiat написа: В събота зареждах и на бензиностанцията казах на пича да направи и гумите 2,2. Наблюдавах го, че на манометъра помпеше до 2,2. В неделя обаче забелязах, че едната ми гума пак беше мека и отидох на Радиал на Околовръстното и Пушкин. Оказа се, че има гвоздей в нея и реших да проверя гумите отново, че ми се видяха много напомпени. Меря и гледам 2,6  . Измерих и другите две и се оказа, че и те са на 2,6. Изводите са от вас! А замисли ли се, че ако например в бенза са ти ги сложили на 2.2 при минус 5 градуса и после в Радиал си ги проверявал през деня при +15-16 и може и да е нормално?
В събота според тебе беше ли минус 5 градуса ? 
Вто Яну 23, 2007 9:18 pm |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
Казах само хипотетично...не знам нито къде ги е надувал, нито кога... а каквото трябва съм ти го обяснил по-горе.
_________________ N.Y. State of Mind
|
Вто Яну 23, 2007 9:25 pm |
|
 |
masterkar
|
pakumba написа: аз пък сам си ги помпя.
И аз :mrgreen: ! Един път в месеца преглед - 10-на минути! Откакто лятото ми ги напомпаха на Шел и като тръгнах по магистралата - 120км/ч и кормилото почва да тресе, леко да го пусна и ахаа в канавката :cry: ... Спирам - и 4-те гуми напомпани на различно налягане с разлика 0,3-0,4 атм. :evil: ?! След като си ги напомпих аз /след 15-на минути почивка/ - предни 2,3атм. , задни - 2,2атм - няма проблеми  !
Оттогава: Помпане на гуми на бензиностанция - не, мерси :mrgreen: !
|
Вто Яну 23, 2007 9:35 pm |
|
 |
trace
Кара кола
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2005 1:39 am Мнения: 231 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Аз пък си ги помпя на бензиностанции но сам, така поне знам какво правя.
А с помпа - абсурд.
Вто Яну 23, 2007 9:58 pm |
|
 |
Stoyan_68
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Съб Ное 04, 2006 10:31 am Мнения: 465 Местоположение: София "Изток"
|
Не съм чувал за изискване да се калибрират манометрите на помпите. Може и да има такова, но ако е така никой не го контролира. И аз съм забелязвал фрапиращи разлики. Решението е в повторна проверка със "сигурен" манометър, но въпросът е от къде да си набавя такъв. Тези дето ги продават по 5 леа (пак по бензиностанциите) съвсем не им вярвам!
_________________ Fiat Stilo 1.8 16V
|
Вто Яну 23, 2007 10:47 pm |
|
 |
CCB
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Съб Яну 06, 2007 7:10 pm Мнения: 137 Местоположение: София 15 Младост
|
Stoyan_68 написа: Не съм чувал за изискване да се калибрират манометрите на помпите. Може и да има такова, но ако е така никой не го контролира. И аз съм забелязвал фрапиращи разлики. Решението е в повторна проверка със "сигурен" манометър, но въпросът е от къде да си набавя такъв. Тези дето ги продават по 5 леа (пак по бензиностанциите) съвсем не им вярвам!
От някой стар шофиор , на камион , реис , на руски автомобил ..... има голяма вероятност да показват точно 
Сря Яну 24, 2007 12:16 am |
|
 |
masterkar
|
trace написа: Аз пък си ги помпя на бензиностанции но сам, така поне знам какво правя.
Е и така става  - но ... сигурен ли си, че манометрите на различни бензиностанции показват едно и също? :roll: А и си мисля, че е най-добре гумите да се помпят след известен престой на автомобила за да не са загрели - особено това важи за лятото  !
Аз си имам крачна помпа с монтиран на нея манометър - така съм сигурен, че винаги си ги помпя при едни и същи условия  ! А иначе - 1 път в месеца проверка - отнема ми не повече от 5-10 минути!
|
Сря Яну 24, 2007 9:29 am |
|
 |
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
Tornado написа: Със Азот тогава помпете.При него няма промяна с температурата.
и това е вариант
но аз примерно като товаря багаж и повече народ си донапомпям гумите
и после ги изпускам до нормалното
Сря Яну 24, 2007 9:39 am |
|
 |
doofiat
|
sachma написа: Казах само хипотетично...не знам нито къде ги е надувал, нито кога... а каквото трябва съм ти го обяснил по-горе.
Ден: събота
Дата: 20.01.2007
Час: 18:08
Действия при температура около 12 градуса: Пича от бензиностанция Лукойл, напомпи гумите на 2,2. Аз стоях на главата му.
Ден: неделя
Дата: 21.01.2007
Час: 16:50
Действия при температура около 15 градуса: Аз си проверих гумите с манометъра на Радиал и бяха на 2,6. Изпуснах ги на 2,2
|
Сря Яну 24, 2007 11:30 am |
|
|