|
|
Дата и час: Вто Май 20, 2025 6:47 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
За живота на двигател 1.9D и 1.9 JTD?
Автор |
Съобщение |
Bubis
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Нед Апр 10, 2005 1:42 am Мнения: 69 Местоположение: Русе
|
 За живота на двигател 1.9D и 1.9 JTD?
Здравейте колеги, искам да питам нещо защото влязох в спор.
За споменатите двигатели според вас кой е с по голям живот. В смисъл заради турбо, и други такива неща които увеличават мощноста дали намаляват живота на двигателя от чисто теоретична гледна точка.
Ще съм много благодарен на повече мнения. :idea: :idea: :idea:
Вто Май 24, 2005 5:47 pm |
|
 |
javor
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Дек 27, 2004 6:41 pm Мнения: 102 Местоположение: Костинброд
|
Аз съм с 1.9JTD мотора е на почти 200 000 и е супер.Карам със SELENIA полу синтетика и не харчи грам масло.Доколкото знам при JTD турбото е включено постоянно и живота му е повече(?),има интерколер и всички те му там екстри и върви като бензин.Това е мойто некомпетенто мнение,за тези километри двигателя е без никаква забележка според мен и според диагностиката 
_________________ Brava JTD ELX
105 к.с.99"
|
Вто Май 24, 2005 8:01 pm |
|
 |
TORINO_MOTOR
Кара кола
Регистриран на: Съб Яну 08, 2005 11:28 am Мнения: 205 Местоположение: София/Дружба-2
|
Виж какво аз не съм карал до сега дизел ,и не мога да ти дам компетентно мение .Но много зависи как се подържа ,какво масло му сипваш и т.н.Ако си някой варварин ,и се ръчкаш с него какъвто и мотор да е ,няма да види много живот.
_________________ FIAT MAREA 1.9TD
|
Вто Май 24, 2005 10:18 pm |
|
 |
Petrov
|
По принцип специалистите кават, че моторите с Турбо имали по-малък живот, но както каза TORINO_MOTOR, зависи как се поддържа и най-вече как се кара. Ако имаш спортен стил на каране не си за Дизел, но зависи колко ти е спортно карането, щото има вероятност и бензин да не издържи
При мен ТД, върви като бензин (до кога ли)
На кратко казано, не може да се каже кой двигател би издържал по-дълго, тъй като факторите са прекалено много.
|
Вто Май 24, 2005 10:50 pm |
|
 |
Nino
|
Всичките са с голям ресурс.
Последна промяна Nino на Чет Май 26, 2005 11:08 pm, променена общо 1 път
|
Вто Май 24, 2005 11:27 pm |
|
 |
stef
Фиат идол
Регистриран на: Пон Май 23, 2005 4:18 pm Мнения: 1403 Местоположение: пловдив
|
според моите скромни познания турбо мотора работи на доста по високи натоварвания следователно дълговечноста му ще е и по малка но удоволствието при каране на турбо фиатката е доста по голямо така че както е казал народа густото цена няма
_________________ TEMPRA 1.8 SW.SLX
UNO 1.0 FIRE
|
Сря Май 25, 2005 10:12 am |
|
 |
Bubis
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Нед Апр 10, 2005 1:42 am Мнения: 69 Местоположение: Русе
|
С всичко казано до тук съм напълно съгласен,но идеята за темата ми беше друга. Съвсем теоретично, 1.9Д и 1.9ТД ,едни и същи двигатели ли са, в смисъл на двигателя 1.9 му слагат турбо и готово.така наистина му се скъсява живота на ТД-ла.
Аз влязох в спор с тезата че 1.9Д и 1.9ТД са два различни двигателя. ТД двигател си мисля че е на базата на чист 1.9 но изпитван като турбо ,подобряван,съобразен с по голямото натоварване и т.н. Правилно ли расъждавам.
За това ми беше въпроса 
Сря Май 25, 2005 11:30 pm |
|
 |
Ferrari
|
Bubis написа: С всичко казано до тук съм напълно съгласен,но идеята за темата ми беше друга. Съвсем теоретично, 1.9Д и 1.9ТД ,едни и същи двигатели ли са, в смисъл на двигателя 1.9 му слагат турбо и готово.така наистина му се скъсява живота на ТД-ла. Аз влязох в спор с тезата че 1.9Д и 1.9ТД са два различни двигателя. ТД двигател си мисля че е на базата на чист 1.9 но изпитван като турбо ,подобряван,съобразен с по голямото натоварване и т.н. Правилно ли расъждавам. За това ми беше въпроса 
Не знам за дизела но мога да ти дам пример с моя двигател. При Lancia 1600 HF Turbo мотора механично е абсолютно същия. Добавката е турбо, интеркулър, радиатор за маслото и пълната инжекция. Ако трябва да издребнявам има малка разлика. При HF Turbo степента на сгъстяване е по-малка и малко е по различен тайминга на клапаните.
|
Чет Май 26, 2005 12:11 am |
|
 |
Nino
|
Bubis написа: С всичко казано до тук съм напълно съгласен,но идеята за темата ми беше друга. Съвсем теоретично, 1.9Д и 1.9ТД ,едни и същи двигатели ли са, в смисъл на двигателя 1.9 му слагат турбо и готово.така наистина му се скъсява живота на ТД-ла. Аз влязох в спор с тезата че 1.9Д и 1.9ТД са два различни двигателя. ТД двигател си мисля че е на базата на чист 1.9 но изпитван като турбо ,подобряван,съобразен с по голямото натоварване и т.н. Правилно ли расъждавам. За това ми беше въпроса 
1.9 атмосферен дизел и 1.9 турбодизел са различни двигатели.Първия е 1929 куб.см,а турбинирания е 1910.Не съм сигурен
дали на този 1929 см3 са му слагали турбо.Имам бегъл спомен, че го слагаха на старото Дукато..1929 турбодизел.
Да слага ли са .. 1.9 турбодизел 1929 см3 на Регата,Темпра.После идва този 1910 см3 турбодизел.
Справката е от http://www2.zr.ru/compare/
Посети сайта има интересни данни за тези мотори.
Успех!
|
Чет Май 26, 2005 11:58 am |
|
 |
hit-ko
Член на клуба
Регистриран на: Нед Мар 06, 2005 3:12 pm Мнения: 2046 Местоположение: Ямбол
|
Bubis napisa:
Цитат: С всичко казано до тук съм напълно съгласен,но идеята за темата ми беше друга. Съвсем теоретично, 1.9Д и 1.9ТД ,едни и същи двигатели ли са, в смисъл на двигателя 1.9 му слагат турбо и готово.така наистина му се скъсява живота на ТД-ла. Аз влязох в спор с тезата че 1.9Д и 1.9ТД са два различни двигателя. ТД двигател си мисля че е на базата на чист 1.9 но изпитван като турбо ,подобряван,съобразен с по голямото натоварване и т.н. Правилно ли расъждавам. За това ми беше въпроса
Ако става вьпрос за 1.9Д и 1.9ТД или респективно Д и ТД , конструктивно това са еднакви мотори и на базата на единия естествено се развива другия. А основната разлика м/у двата е не само турбото а и по-голямата горивна камера, момента на впрьскване и .... Така, че в твоята теза има много истина. Естествено, ТД , като по-натоварен мотор има и по-ниска износоустойчивост, при което за да се повиши се използват по-специални масла и т. н. А иначе, си има и 1929 Д и ТД И 1910 Д и ТД. Но , конкретно за 1.9Д и 1.9JTD са доста различни мотори!!!
_________________ FIAT-SPORT
|
Чет Май 26, 2005 9:38 pm |
|
 |
vgz1
Регистриран на: Пон Мар 10, 2008 11:15 pm Мнения: 3 Местоположение: Варна 01 Одесос
|
ABE NEZNAM VE4E KOI E PO DOBAR AZ IMAM AVTOSERVIZ I SAM KARAL KAKVI LI NE KOLI,NO KATO DINAMIKATA NA FIAT 1.9 JTD NE SAM VIJDAL,S PRAVO MOGA DA KAJA 4E SLAGA VSI4KI EVRO KENEFI V MALKOTO SI DJOB4E 
|
Вто Апр 01, 2008 12:10 am |
|
 |
BAI MILE
Кара велосипед
Регистриран на: Пет Мар 09, 2007 12:37 pm Мнения: 26 Местоположение: Русе
|
hit-ko написа: Bubis napisa: Цитат: С всичко казано до тук съм напълно съгласен,но идеята за темата ми беше друга. Съвсем теоретично, 1.9Д и 1.9ТД ,едни и същи двигатели ли са, в смисъл на двигателя 1.9 му слагат турбо и готово.така наистина му се скъсява живота на ТД-ла. Аз влязох в спор с тезата че 1.9Д и 1.9ТД са два различни двигателя. ТД двигател си мисля че е на базата на чист 1.9 но изпитван като турбо ,подобряван,съобразен с по голямото натоварване и т.н. Правилно ли расъждавам. За това ми беше въпроса Ако става вьпрос за 1.9Д и 1.9ТД или респективно Д и ТД , конструктивно това са еднакви мотори и на базата на единия естествено се развива другия. А основната разлика м/у двата е не само турбото а и по-голямата горивна камера, момента на впрьскване и .... Така, че в твоята теза има много истина. Естествено, ТД , като по-натоварен мотор има и по-ниска износоустойчивост, при което за да се повиши се използват по-специални масла и т. н. А иначе, си има и 1929 Д и ТД И 1910 Д и ТД. Но , конкретно за 1.9Д и 1.9JTD са доста различни мотори!!! абе аз не разбирам много но моя двигател на бравото е 1,9Д а на комшията е 1,9ТД и твърдя категорично че нямат нищо конструктивно , разликата е голяма 
|
Вто Апр 15, 2008 4:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|