|
|
Дата и час: Вто Юни 17, 2025 11:36 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
bravo td 100 sx: може ли да се тунингова двигателя?
Автор |
Съобщение |
simps
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 2:23 pm Мнения: 145 Местоположение: София 07 Слатина
|
 bravo td 100 sx: може ли да се тунингова двигателя?
макар и да съм собственик на тази прекрасна печка от месеци, все още немога да си отговоря на следния въпрос- има ли компютър, управляващ турбото /ECU/ или е механично? т.е. дали трябва да се слага по-голямо турбо за тунинговане или може да му се направи чип тунинг.
може да ви се стори лаичен въпроса, ама поне не ме е срам да си попитам :-)
годината на производство е 1997 ако има значение и няма никакви екстри като борд комп или трип контрол.
_________________ Bravo SX TD100, 1997
|
Чет Ное 09, 2006 5:57 pm |
|
 |
doofiat
|
 Re: bravo td 100 sx: може ли да се тунингова двигателя?
simps написа: макар и да съм собственик на тази прекрасна печка от месеци, все още немога да си отговоря на следния въпрос- има ли компютър, управляващ турбото /ECU/ или е механично? т.е. дали трябва да се слага по-голямо турбо за тунинговане или може да му се направи чип тунинг. може да ви се стори лаичен въпроса, ама поне не ме е срам да си попитам :-) годината на производство е 1997 ако има значение и няма никакви екстри като борд комп или трип контрол.
Ти оправи паленето пък после мисли за тунинг :mrgreen:
|
Чет Ное 09, 2006 6:02 pm |
|
 |
simps
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 2:23 pm Мнения: 145 Местоположение: София 07 Слатина
|
doofiat: колега, не с такъв сарказъм де :-) след като си налях резервоара догоре, най-накрая доволна, колата спря да ми прави проблем!!! шегата настрана, ама сигурно е имало заседнал някой боклук
по въпроса: благодаря за инфото, и аз така предполагах, ама надеждата умира последна, нали знаете. въпреки това колата си е супер, с всеки изминал ден я ценя повече
|
Чет Ное 09, 2006 6:10 pm |
|
 |
simps
Кара Фиатче 126
|
това, че турбото е механични, означава ли, че не трябва да ходя да си чистя грешките от компа след сериозен ремонт като при останалите модели? /да става натупване на грешките, както твърдят коеги/ примерно сега, след като месец съм карал с неработеща подгряваща свещ и ми е мигал датчика, трябва ли след ремонта да ходя да ми "reset"нат компа /ако има такъв/ ?
|
Пет Ное 10, 2006 10:40 am |
|
 |
doofiat
|
Nino написа: simps написа: това, че турбото е механични, означава ли, че не трябва да ходя да си чистя грешките от компа след сериозен ремонт като при останалите модели? /да става натупване на грешките, както твърдят коеги/ примерно сега, след като месец съм карал с неработеща подгряваща свещ и ми е мигал датчика, трябва ли след ремонта да ходя да ми "reset"нат компа /ако има такъв/ ? Ако е свалян акумулатора /колата е оставала без захранване/ най-малкото ще ти светне лампата на еърбега и ще трябва да се ходи за чистене на грешка.За неработеща свещ, едва ли.
Аз като нямам възглавка, а съм свалял батерията да ходя ли?
|
Пет Ное 10, 2006 10:49 am |
|
 |
Vladim
|
doofiat написа: Аз като нямам възглавка, а съм свалял батерията да ходя ли?
Не! Аз имам "възглавка" и, като съм свалял акумулатора не съм ходил да ми ресетват ECU-то.
A относно тунихговането на този мотор-за съжаление са сведени до минимум за разлика от JTD мотора. Но пък може да смениш турбото и интеркулера например, или като начало въздушният филтър! ;)
|
Пет Ное 10, 2006 11:14 am |
|
 |
doofiat
|
Nino написа: Vladim написа: Не! Аз имам "възглавка" и, като съм свалял акумулатора не съм ходил да ми ресетват ECU-то.
"Има нещо гнило в Дания" Влади! Това което казваш ми се струва невъзможно ако всичко е наред.На предишната ми кола Брава 1.9d, атм.мотор 1996г, щом махнеш едната клема на акумулатора, лампата на еърега светва и отиваш до Ванто за чистене на грешка, срещу 20лв.Твоята е по-нова и това ми се струва абсурд.Няма да е лошо да си провериш еърбега!
Лампата не възглавката може да е изгоряла
|
Пет Ное 10, 2006 11:50 am |
|
 |
Vladim
|
Nino написа: "Има нещо гнило в Дания" Влади! Това което казваш ми се струва невъзможно ако всичко е наред.На предишната ми кола Брава 1.9d, атм.мотор 1996г, щом махнеш едната клема на акумулатора, лампата на еърега светва и отиваш до Ванто за чистене на грешка, срещу 20лв.Твоята е по-нова и това ми се струва абсурд.Няма да е лошо да си провериш еърбега!
Това бе от първите неща, които проверих на компютъра във Ванто още преди да взема колата-възглавката и ABS-a! Няма проблеми, а пък и колата не е удряна отпред, за това съм 101% сигурен! ;) А относно лампата doofiat, вички лампи ми светят! ;)
|
Пет Ное 10, 2006 12:12 pm |
|
 |
simps
Кара Фиатче 126
|
колеги, нещо не разбрах: след като на моята бегачка турбото и нафтовата помпа се управляват механично, каква функция точно изпълнява този компютър, има ли го въобще и какво общо има с двигателя, че да го зачиствам при грешки? моята няма ABS и airbeg, единствените ел."екстри" са ел.стъклата, централното, имобилайзера и сервото, а и километража ми е механичен
не виждам какви точно системи може да управлява такова нещо в моята кола
|
Пет Ное 10, 2006 12:37 pm |
|
 |
Vladim
|
Колега, прилагам ти една схема в, която са описани сигналите, които получава и тези, които изпраща ECU-то. Разбира се, на където изпраща сигнал-това управлява! 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
|
Пет Ное 10, 2006 6:09 pm |
|
 |
chris
Кара кола
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 10:35 am Мнения: 233 Местоположение: София
|
 Аз па не виждам логика като се махне акумулатора да трябва да се чистят грешки.
То май не е задължително да пише грешка всеки път. Иначе.. баси кампютъра
_________________ Bravo 1.6 16v
|
Пет Ное 10, 2006 6:59 pm |
|
|