|
|
Дата и час: Вто Юни 17, 2025 2:43 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
Blue
Кара Фиатче 126
|
 Въпроси за 1.9 JTD
Колеги, искам да се консултирам по няколко въпроса:
1. На тази снимка се виждат едни малки маркучи. При мен единият е вкаран, а другият си виси свободно. :? Когато на празен ход го мушна се чува едно леко свистене от него. Трябва ли да е вътре или да си е така-отвън?
2. При запалване и изгасване двг-то ми "подскача". На какво се дължи и как се оправя?
3. Дръжките на вратите ми са се напукали яко. Може ли да се смени само гумата, или трябва да ги сменям целите?
4. По въпроса с маслата, тъй като колкото човека попитах, толкова различни мнения чух: добре ли е да се сменя маслото на скоростите?
|
Пет Окт 13, 2006 5:56 pm |
|
 |
Vladim
|
1. Този маркуч задължително трябва да е на място! Не знам, защо някой го е махнал. Като гледам няма скоба на него и, като го мушнеш в клапана е нормално да свисти-не е добре уплътнен! Част е от една система, която в общи линни ти намалява разхода на гориво.
2. И моят двигател "подскача" при палене и гасене. Аз имам леки подозрения за заминали тампони на двигателя, защото при празен ход се появявят вибрации във волана и по купето. По принцип дизелът работи с много по-голямо налягане в цилиндрите и детонациите са по-силни.
3. Сменят се целите дръжки.
4. Маслото на скоростите според мен е добре да се смени. Някои развиват теории, че не се сменяло, а само се доливало. Тогава защо маслото за скорости има трайност от няколко години изписана на опаковката?
|
Пет Окт 13, 2006 6:31 pm |
|
 |
doofiat
|
Vladim написа: 1. Този маркуч задължително трябва да е на място! Не знам, защо някой го е махнал. Като гледам няма скоба на него и, като го мушнеш в клапана е нормално да свисти-не е добре уплътнен! Част е от една система, която в общи линни ти намалява разхода на гориво. 2. И моят двигател "подскача" при палене и гасене. Аз имам леки подозрения за заминали тампони на двигателя, защото при празен ход се появявят вибрации във волана и по купето. По принцип дизелът работи с много по-голямо налягане в цилиндрите и детонациите са по-силни. 3. Сменят се целите дръжки. 4. Маслото на скоростите според мен е добре да се смени. Някои развиват теории, че не се сменяло, а само се доливало. Тогава защо маслото за скорости има трайност от няколко години изписана на опаковката?
Съгласен съм с теб напълно
Аз сменях за малко тампона на двигателя до скоростната кутия. С новия тресеше доста повече и затова си върнах стария. Така е, и при мен тресе.
|
Пет Окт 13, 2006 9:27 pm |
|
 |
trustworthy
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Авг 11, 2005 4:18 pm Мнения: 150 Местоположение: Варна
|
2. Подскачането на двигателят при гасене е съвсем нормално и се дължи на по-голямата компресия в цилиндрите на дизела. Дори и на новите коли ги има, без значение марката.
4. едно е сигурно - не е грешка да се смени маслото, стига смяната да е с походящо, каквото се препоръчва
|
Пет Окт 13, 2006 9:46 pm |
|
 |
Blue
Кара Фиатче 126
|
trustworthy написа: 4. едно е сигурно - не е грешка да се смени маслото, стига смяната да е с походящо, каквото се препоръчва
Тогава правилният въпрос е: "Какво се препоръчва?" Всъщност, ще погледна в книжката. Покрай тази кола ще взема да науча италиански.
И при мен се усещат вибрации на празен ход във волана и в купето. А този маркуч мога ли сама да си го затегна с нещо, защото ако отида на сервиз затова ще ми се смеят яко ? :?
Благодаря много колеги и лека и безаварийна. 
|
Пет Окт 13, 2006 9:54 pm |
|
 |
trustworthy
Кара Фиатче 126
|
Ами в крайна сметка става въпрос за 20-30 лв, за цялата операция по смяната на маслото на скоростната кутия  Като съпоставиш 30-те лева с цената на колата....не е кой знае колко. Поне аз така разсъждавам и мисля да го направя като сменя също и антифриза.
|
Пет Окт 13, 2006 10:21 pm |
|
 |
Vladim
|
Blue написа: А този маркуч мога ли сама да си го затегна с нещо, защото ако отида на сервиз затова ще ми се смеят яко ? :?
Една малка скобичка си купи, дори по пазарите ги има. Вземи най-малкият размер. Мисля, че са най-известни под името "коби за водни съединения" макар никой да не ги ползва за водни съединения! :mrgreen: Влез в един магазин за авочасти, там няма начин да нямат може да им кажеш просто че ти трябва скоба за маркуч.
|
Пет Окт 13, 2006 11:07 pm |
|
 |
Dodo 155
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 1:25 pm Мнения: 495 Местоположение: София
|
trustworthy написа: 2. Подскачането на двигателят при гасене е съвсем нормално и се дължи на по-голямата компресия в цилиндрите на дизела. Дори и на новите коли ги има, без значение марката.
4. едно е сигурно - не е грешка да се смени маслото, стига смяната да е с походящо, каквото се препоръчва
По т.2 - абсолютно си прав :!: Новата ми служебна е Астра CDTI (commonrail) и скача като кон като гасиш мотора :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Не че не си е кон, ама можеха да я направят малко по-добре :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________ FIAT Punto 99' 1.7 TD
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
|
Съб Окт 14, 2006 10:22 am |
|
 |
trustworthy
Кара Фиатче 126
|
БТВ колкото повече са цилиндрите, толкова по-малко забележимо е това тресене - 6, 8 , 12 цилиндъра
Иначе си е индикация донякъде за адекватна компресия
|
Съб Окт 14, 2006 2:13 pm |
|
 |
doofiat
|
trustworthy написа: БТВ колкото повече са цилиндрите, толкова по-малко забележимо е това тресене - 6, 8 , 12 цилиндъра Иначе си е индикация донякъде за адекватна компресия
Колега, я поясни за адекватната компресия по-подробно!
|
Съб Окт 14, 2006 8:55 pm |
|
 |
trustworthy
Кара Фиатче 126
|
Исках да кажа, че просто , ако го няма това тресене при изгасяне определено е повод за притеснение  Щото ако не разтриса яко, значи двигателят е позаминал. в такъв смисъл
|
Съб Окт 14, 2006 9:04 pm |
|
 |
Vladim
|
trustworthy написа: Исках да кажа, че просто , ако го няма това тресене при изгасяне определено е повод за притеснение  Щото ако не разтриса яко, значи двигателят е позаминал. в такъв смисъл
Това е малко прекалено... ако е толкова е заминал двигателят то въобще няма да пали! 
|
Съб Окт 14, 2006 9:14 pm |
|
 |
trustworthy
Кара Фиатче 126
|
Прав си ;) аз затова казах 'донякъде'. То е ясно, че ако не тресе... 
|
Съб Окт 14, 2006 9:24 pm |
|
 |
ilkor
|
Цитат: 1. На тази снимка се виждат едни малки маркучи. При мен единият е вкаран, а другият си виси свободно. Когато на празен ход го мушна се чува едно леко свистене от него. Трябва ли да е вътре или да си е така-отвън?
Това е част от системата за рециркулация на изходните газове (EGR). Служи да върне част от тях обратно в двигателя като с това намлява вредните емисии изпускани в атмосферата. Клапана на снимката управлява друг който се намира пред двигателя върху изходящите колектори. Щом маркуча е изваден връщане на газове няма.
По отношение на разхода вероятно няма да ти окаже влияние.

Последна промяна ilkor на Съб Окт 14, 2006 10:39 pm, променена общо 2 пъти
|
Съб Окт 14, 2006 10:08 pm |
|
|