|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 12:17 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Български език? Къде е обаче?
Автор |
Съобщение |
hit-ko
Член на клуба
Регистриран на: Нед Мар 06, 2005 3:12 pm Мнения: 2046 Местоположение: Ямбол
|
divaka написа: По закон трябва да има инструкций за ползване на съответния език. Щом се продава кола, дори и в БГ, с книжка инструкции за ползване, не е не обходимо навсякъде по колата лепенките да са на съответния език. Всъщност въпросната книжка се слага по закон, но лепенките(като тези за еърбега) не е е задължително да са на БГ. Затова и повечето производители добавят картинка към тях, ако нещо не рабираш...
Това е истината и не е необходимо по колата обозначенията да са на БГ - международно правило е да има указаие на БГ!
Друг е въпроса обаче, който все-повече ме тормози!
Ще си остане ли кирилицата и ако остане, до кога и ще остане ли някой да пише на нея?
_________________ FIAT-SPORT
|
Сря Окт 04, 2006 9:33 pm |
|
 |
DEYAN IYI
Кара кола
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 3:41 am Мнения: 324 Местоположение: ПЛОВДИВ
|
hit-ko написа: Ще си остане ли кирилицата и ако остане, до кога и ще остане ли някой да пише на нея?
Аз не мога да си представя някой да ме/ни накара със закон или каквото и да било да се отречем от кирилицата :!: Ако трябва ще мина и на глаголица (най-българското писмо), но на латиница... С една дума да се приеме правописът до 1945, без да се употрубява краесловният ер "човек" вместо "човекъ", "учител", а не "учитель"...
Веднага съм готов да мина на етимологичен правопис и регионална правоговорна норма. Да се зачетат изконните български букви с различен звуков облик за отделните диалекти (малко е късно, но все пак). Кому пречи, че един казва тело, а друг тяло, маж, муж, мъж, човекъ, човеко, човекот, човеко, човекът... Вярно е малко късно...
ѣ, ѧ, ѫ - това са буквите, които липсват! С въвеждането на етимологичн правипис и още няколко несъществени правила ще си решим проблемът с "македонския". А диалектите са безвъзвратно убити от простотията и ... простотията!
И буквата Я няма място в българския(или поне с тази си функция), защото е стилизирано ѧ, т.е. е русизъм. Българското "а" с предходна мекост е диграф - десетично "и"+"а", свързани с чертичка (като Ю, което е от ЮУ или I-OУ) В руския ѧ=Я, т.е. ѧ е А с предходна мекост, а в българския най-често е Е: ПѧТ бълг ПЕТ, рус-ПЯТЬ...
Тази тема е много дълга и интересна и значима, но няма тук да я развивам, кво общо с ФИАТ :mrgreen:
ПП- имаше времене, в които но колите пишише ясно ЖИГУЛИ и МОСКВИЧ  Сега тук-таме пише ОРЕЛ :mrgreen:
_________________ Бай Фичо - ега ти пауъра!!!
|
Чет Окт 05, 2006 12:56 am |
|
 |
bobiSK
Кара детска количка
Регистриран на: Пет Сеп 08, 2006 4:20 pm Мнения: 13 Местоположение: Bratislava, Slovakia
|
Zdravejte. Najnapred se izvinijavam, the nepisha na kirilica - ne ja znam na klaviaturata.
Obshto vzeto ste vsithki pravi, obathe shto se kasae za lepkite v kolata, i tuk v Slovakia gi njama. Osven lepkata sas atmosferite na kolelata. No vsithko e naistina pisano i sas prevod v книжкаta za инструкции, naprimer za radioto, ili avtokompjutara(ne znam kak se kazva na bg).
I neshto za nazvanijata na magazini, ili produkti. Naposledak bjah v BG/Pomorie prez 1996 g i mongo bjah smajan za deto mnogo magazini imat latinsko/anglijsko nazvanie. Balgaria si vinagi imala za men neshto osobeno a to i blagodarenie na kirilicata - vednaga poznavas, the si v thuzhbina. Naistina mi pretheshe latinicata. Da, jasno e the kato sega shte bade BG v EU(ne znam, kak e na bg), najverojatno oshte povethe tja shte se polzva.
_________________ Slovakia, Bratislava, Fiat GP 5D 1,4 16V Dynamic, 6 speed, New Orleans, tempomat
|
Чет Окт 05, 2006 12:44 pm |
|
 |
peho
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Яну 03, 2006 8:26 pm Мнения: 384 Местоположение: Габрово
|
Очарован съм,че човек от Словакия,е написал отговор по темата,на толкова добър български език,въпреки,че е ползвал латински букви.А ако искаш да пишеш на кирилица,ползвай на KREDOR,който се появява на страницата за писане на отговор,вместо EN->BP.A EU на български е Европейски Съюз.И още веднъж,ако не си българин който живее в Братислава,поздравления за отличният български език.
_________________ Brava ELX 1.6 16v
|
Чет Окт 05, 2006 2:11 pm |
|
 |
bobiSK
Кара детска количка
Регистриран на: Пет Сеп 08, 2006 4:20 pm Мнения: 13 Местоположение: Bratislava, Slovakia
|
peho, blagodarja, no neshto ne mi povarvja, vizh:
Цитат: Пехо, много благодариа за помосхт, найнакрайа. А, май несхто нежаржи.
... maj trjabva da nautha, shte opitvam. Blagodarja.
Inathe, zhiveja vv Bratislava, majka mi e ot Pomorie, bashta Slovak. No tuk njamam mnogo vzmozhnosti da prikazvam i pisha na bg. .
http://www.gfx-mediendesign.de/forum/sh ... hp?t=15652
moeto e sinjoto GP
_________________ Slovakia, Bratislava, Fiat GP 5D 1,4 16V Dynamic, 6 speed, New Orleans, tempomat
|
Чет Окт 05, 2006 3:38 pm |
|
 |
peho
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Яну 03, 2006 8:26 pm Мнения: 384 Местоположение: Габрово
|
Точно така опитвай.Ето още малко помощ. `=ч; [=ш; ]=щ; w=в; \=ю; j=й; v=ж; q=я.Надявам се това да ти е от полза. 
_________________ Brava ELX 1.6 16v
|
Чет Окт 05, 2006 7:28 pm |
|
 |
Immortal
|
Musim pozdravit' tohto prijatel' iz Slovensko!
Mam mnoho prijatel'i v SK, ale nje som ih vydel 15 let.
Поздрав за колегата от Словакия. Това са остатъците от моите познания по словашки...не съм говорил на този език от 15 години вече...
|
Пет Окт 06, 2006 12:51 pm |
|
 |
bobiSK
Кара детска количка
|
 иммортал
Ahoj Immortal. Všetko som rozumel, žiaden problem.
Som rád, že som našiel toto bg forum, tiež nemam veľa príležitostí rozpravať a už vôbec nie písať.
|
Пет Окт 06, 2006 1:14 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
Освен да оформим и раздел на словашки...
|
Пет Окт 06, 2006 1:29 pm |
|
 |
bobiSK
Кара детска количка
|
 sorry
Извинявам се Киро, респектирам, не смятам да пиша на словашки. Много ми е приятно да комуникирам на български. И научих най-накрая, благодарение на peho клавиатурата.
|
Пет Окт 06, 2006 1:50 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
 Re: sorry
bobiSK написа: Извинявам се Киро, респектирам, не смятам да пиша на словашки. Много ми е приятно да комуникувам на български. И научих найнакрая, благодарение на peho клавиатурата.
Е, това не беше забележка, а опит за шега! Напротив радвам се искрено на присъствието ти, и браво за
желанието и търпението да пишеш на родния език - Поздрави за това! Надявам се да ти е приятно и полезно тук!
|
Пет Окт 06, 2006 1:56 pm |
|
 |
bobiSK
Кара детска количка
|
Благодаря
|
Пет Окт 06, 2006 2:14 pm |
|
 |
Immortal
|
|
Пет Окт 06, 2006 4:55 pm |
|
|