Дата и час: Чет Юни 19, 2025 7:56 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Brava 1.9 TD100 
Автор Съобщение
Кара балканче
Кара балканче
Аватар

UNREAD_POST Brava 1.9 TD100
Бях писал преди време в една тема, че колата при спиране и завъртане на ключа трудно гасне, тъкмо се наканих да я водя на майстор и тя взе че се оправи. Явно временно обаче, защото пак се появи вчера и днес вече не иска въобще да угасне, вадя ключа, а тя продължава да работи. Искам да попитам колегите които имат този модел дали са сменяли електрическия клапан, който при подаване на ток се отваря и пропуска нафтата и съответно при спиране на тока трябва да се затвори, което явно при мен не става. Помпата ми е Lucas и май този клапан струвал около 30лв. Също така при мен от както съм я купил колата при завъртане на ключа да подам ток се чува едно цъкане от този клапан, което продължава около3-4сек., а ми казаха че трябвало само еднократно да цъкне, когато отваря и също така еднократно да цъкне, когато затваря. Така ли е в действителност при вас?

Сря Авг 30, 2006 10:31 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Многократното цъкане идва от подгряващие свещи, които затоплят като дадеш на контакт и след като загреят се чува едно цък, с което се изключват свещите. При мен го нямам този проблем, но няма да е лощо да видиш един сервиз за диагностика на помпи Лукас.

Сря Авг 30, 2006 10:40 pm
Кара балканче
Кара балканче
Аватар

UNREAD_POST 
И аз досега си мислех че цъкането е от свещите, но днес като давах контакт един приятел слуша и каза че цъкането идвало от този клапан, явно не е чул добре. А относно сервиза не би било зле, но както прочетох и в твоята тема тези сервизи за диагностика на помпата май са рядкост, още повече в моя край май няма. В такива случаи понякога завиждам на притежателите на Опел, WV и др.по разпространени коли, които явно много по-лесно си решават проблемите свързани с поддръжката.

Сря Авг 30, 2006 10:50 pm
Профил ICQ
Напреднал шофьор на Фиатка

UNREAD_POST 
jambo написа:
И аз досега си мислех че цъкането е от свещите, но днес като давах контакт един приятел слуша и каза че цъкането идвало от този клапан, явно не е чул добре. А относно сервиза не би било зле, но както прочетох и в твоята тема тези сервизи за диагностика на помпата май са рядкост, още повече в моя край май няма. В такива случаи понякога завиждам на притежателите на Опел, WV и др.по разпространени коли, които явно много по-лесно си решават проблемите свързани с поддръжката.

Те пък ти завиждат, че караш кола, а те каруци :wink: :D :D
Не се ядосвай, защото все пак караме стари коли, на които са им скъсали гъза от каране :wink:

Сря Авг 30, 2006 11:13 pm
Профил
Аватар

UNREAD_POST 
Dodo 155 написа:
jambo написа:

Не се ядосвай, защото все пак караме стари коли, на които са им скъсали гъза от каране :wink:

ОТ каруцаря: Много ти здраве :twisted: Тва пък как го измисли :"Те пък ти завиждат, че караш кола, а те каруци"
Или е един вид успокоение?!

Чет Авг 31, 2006 12:46 am
Профил

UNREAD_POST 
Uneek написа:
Dodo 155 написа:
jambo написа:

ОТ каруцаря: Много ти здраве :twisted: Тва пък как го измисли :"Те пък ти завиждат, че караш кола, а те каруци"
Или е един вид успокоение?!

Ти засегнали се? :D
Това го написах за успокоение на колегата, въпреки че е 90% истина :wink:
При 95% от Браво ел.пакетът е стандарат, а при 60% е климатика, докато при немските коли Орел и VW ел.пакета се забелязва при 35%, а климатика при 10% :wink: :D :D Това са данни от "Авто-Билд" :idea: :wink:

А сега да не мажеме с излишни глупости повече темата на човека, ОК :?:

Чет Авг 31, 2006 7:40 am
Профил
UNREAD_POST 
jambo написа:

Не се коси.... горивните системи при всички дизелови автомобили, независимо от марката, са на "БОШ" и "CAV-ЛУКАС".Така, че проблема е там, а не в марката на колата. :mrgreen:

Чет Авг 31, 2006 9:27 am
Кара балканче
Кара балканче
Аватар

UNREAD_POST 
Днес я взех от сервиза и всичко е ОК с гасенето. Майстора каза че старият клапан се е бил прецакал и са го сменили. За всичко това ми взеха 64лв. за клапана и за труда, казаха че имало голямо разглабяне, а и било свързано и с имобилайзера. Споменаха обаче, че са видели някакви стружки в нафтата в самата помпа, така и не разбрах много, но на курсовете ги били учили че тези стружки са от триенето на някакви 2 лагера които явно са за смяна, защото иначе можело да се прецака цялата помпа. Ако някой има впечатления от тези лагери и дали в действителност може да стане такъв проблем ще се радвам да сподели.

Пет Сеп 08, 2006 7:20 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
jambo написа:
Днес я взех от сервиза и всичко е ОК с гасенето. Майстора каза че старият клапан се е бил прецакал и са го сменили. За всичко това ми взеха 64лв. за клапана и за труда, казаха че имало голямо разглабяне, а и било свързано и с имобилайзера. Споменаха обаче, че са видели някакви стружки в нафтата в самата помпа, така и не разбрах много, но на курсовете ги били учили че тези стружки са от триенето на някакви 2 лагера които явно са за смяна, защото иначе можело да се прецака цялата помпа. Ако някой има впечатления от тези лагери и дали в действителност може да стане такъв проблем ще се радвам да сподели.

Да, нещата са доста сериозни и трябва да им обърнеш внимание.Помпата няма да се "прецака", а можеш да потрошиш ангренажа ако блокират.Все-едно да ти блокира лагер на ролка или обтегач.При старите "БОШ" системи няма лагери,а втулка която се смазва от нафтата и те са сравнително по-безопасни за експлоатация. Виждал съм на РЕНО 11, 1.6D, пораженията от блокирал лагер на помпата.. гледката не е приятна.
Въпросните лагер или лагери не вярвам да са много скъпи, но ще трябва демонтаж,монтаж и реглаж на помпата /ъгъла на впръскване/ с всичките произтичащи последствия /зацепване на ремък/.

Пет Сеп 08, 2006 7:39 pm
UNREAD_POST 
Колега виж какъв лек ми казаха за тия лагети тук http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8751&postdays=0&postorder=asc&start=45 Прочети на тази страница какво съм писал. Има ефект.

Пет Сеп 08, 2006 8:11 pm
UNREAD_POST 
Преди време Jambo бях пуснал тема със снимка на едно нещо като клапан с кабел на помпата можеш ли да го снимаш и покажеш този клапан да видя дали наистина е това.

Пет Сеп 08, 2006 8:31 pm
Кара балканче
Кара балканче
Аватар

UNREAD_POST 
Tornado написа:
Преди време Jambo бях пуснал тема със снимка на едно нещо като клапан с кабел на помпата можеш ли да го снимаш и покажеш този клапан да видя дали наистина е това.

Честно казано така и не разбрах кой е този клапан, първоначално си мислех, че е това което си обозначил с №3 на тази снимка http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8427&highlight= но не съм сигурен. Излиза ли кабелче от него защото не се вижда на снимката? Ако избиза може и да е той , но като ми върнаха колата и я поогледах в къщи като махнах капака ми се стори че този клапан си е същия т.е. не е сменян но за жалост не записах цифрите по него за да ги сравня, а и не съм сигурен в крайна сметка дали това е въпросният клапан.

Пет Сеп 08, 2006 10:07 pm
Профил ICQ
Кара балканче
Кара балканче
Аватар

UNREAD_POST 
doofiat написа:
Колега виж какъв лек ми казаха за тия лагети тук http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8751&postdays=0&postorder=asc&start=45 Прочети на тази страница какво съм писал. Има ефект.

Ще пробвам, само да те питам тези 3 литра масло директно ги наля в резервоара ли, и има ли значение какво ще е маслото т.е. за дизелови двигатели или няма значение, ти какво сложи?

Пет Сеп 08, 2006 10:11 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
jambo написа:
doofiat написа:

Ще пробвам, само да те питам тези 3 литра масло директно ги наля в резервоара ли, и има ли значение какво ще е маслото т.е. за дизелови двигатели или няма значение, ти какво сложи?

И аз бях като теб, чудех се тоя за какъв ме взима, но в "Супер дизел" си значт работата. Значи купуваш от най-евтиното българско масло и директно си отвиваш капачката и сипваш в резервоара 3 литра масло. Аз намерих някакво за 4 лева литъра, щото нямах наблизо места откъдето да си купя по-евтино. И сипах и бензинчията ми гледаше сиира. Обаче колата си запали и нито пуши нито нищо. Това ми го препоръча точно заради лагерите. Значи 15 литра нафта с 3 литра масло. Това е комбинацията.

Пет Сеп 08, 2006 10:22 pm
UNREAD_POST 
А бе пичове, стига с тези масла в нафтата и този гаражен фолклор! Близо 17 години карам дизели и такова нещо нито съм правил нито ми е минавало през ума да правя, то ако беше необходимо, в наръчниците,MANUAL-те по експлоатация щеше да го пише.Нафтата си има достатъчни смазочни качества и освен да НАГАР-осате някой разпръсквач друго няма да направите.Вече беше написано, че горивните помпи на Лукас са на лагери и тези лагери имат срок на ползване,живот, след който трябва да се сменят.Масово съвременните автомобили ВКЛЮЧИТЕЛНО и ФИАТ минаха на помпи ЛУКАС.. предполагам, че има някаква причина.
Във всичко което съм прочел за дизелите, никъде не пише да се слага масло в нафтата, виж за бензин при екстремни ниски температури ДА!
Всеки си знае.Утре ще ви напиша, че за "по-добре" трябва да се слагат ВИОЛЕТКИ! :mrgreen:
Синът ми, който от близо година кара другата семейна кола Рено, повечето на отработено олио кво да слага, ядрено гориво ли?

Съб Сеп 09, 2006 1:07 am
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща