Автор |
Съобщение |
Tornado
|
 Разширение на нафтата
Един въпрос към тези които разбират от химия.Колко е разширението на нафтата като обем при различните температури примерно 1л.при 20 градуса ако се загрее до 40 гр.колко ще се разшири.
|
Нед Авг 06, 2006 11:23 am |
|
 |
Tornado
|
Няма ли химици във форума
|
Вто Авг 08, 2006 12:44 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
Tornado написа: Няма ли химици във форума
Въпроса е по-скоро за физици.
|
Вто Авг 08, 2006 12:45 pm |
|
 |
Tornado
|
ОК и такива ли няма
|
Вто Авг 08, 2006 12:50 pm |
|
 |
ochinko
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 4:01 pm Мнения: 64 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Малко търсене и си готов. Според това тук: http://www.chevron.com/products/prodserv/fuels/bulletin/diesel/L2_4_6_rf.htm коефициентът на топлинно разширение на нафтата е 0.00046 на градус Фаренхайт, което трябва да прави 0.000828 на градус Целзий, тоест при покачване на температурата с 20 градуса 1 литър става 1.01656 л или се увеличава с малко повече от процент и половина.
|
Сря Авг 09, 2006 12:56 am |
|
 |
Tornado
|
Мерси и ето горе долу какво се получава в крайна сметка.Например зареждаме сутринта преди тръгване на път 80 литра дизел който примерно излиза от цистерната на 15 гр.целзии.тръгваме на път и при условие че температурата на сянка сега през лятото е около 35гр.В резервоара приемаме че достига до 45 при условие че е на открито и го греят слънчевите лъчи.резултата е 2 литра разширение на 80 литра гориво.Ами ако е през зимата какво ще се получи ако имаме топлинен източник в резервоара който да поддържа горивото ни на 40-45 градуса.Какво мислите по въпроса или пак ще се намери някой който да започне да се заяжда.
|
Сря Авг 09, 2006 8:08 am |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
Най-много да гръмнеш! :mrgreen:
_________________ N.Y. State of Mind
|
Сря Авг 09, 2006 9:19 am |
|
 |
Nino
|
Tornado написа: Мерси и ето горе долу какво се получава в крайна сметка.Например зареждаме сутринта преди тръгване на път 80 литра дизел който примерно излиза от цистерната на 15 гр.целзии.тръгваме на път и при условие че температурата на сянка сега през лятото е около 35гр.В резервоара приемаме че достига до 45 при условие че е на открито и го греят слънчевите лъчи.резултата е 2 литра разширение на 80 литра гориво.Ами ако е през зимата какво ще се получи ако имаме топлинен източник в резервоара който да поддържа горивото ни на 40-45 градуса.Какво мислите по въпроса или пак ще се намери някой който да започне да се заяжда.
Интересно, какво ли става?! Синът ми кара Рено 5 - 1.6 дизел на отработено олио.Има устройство за подгряване на олиото което представлява един топлообменник в който влизат загрята вода от двигателя и олиото /нафтата/.Резултата предполагам е ,че нафтата/олиото/ влизат в помпата на поне 60-70 градуса... от там излишната нафта /олио/ се връща в резервоара поне на 40-50 градуса /не съм съвсем сигурен/. Откровено казано не съм забелязал нещо необичайно....... освен, че това е ПРЕДПОСТАВКА за образуването на много повече конденз /вода/ в резервоара.. особено както той кара колата с перманентно празен резервоар!!!
Друга полза от това устройстнво е,че зимата ако кара с нафта богата на парафин, вероятността да закъса е по-малка.
Общо взето не ти разбирам тезата или антитезата... какво искаш да кажеш?! Далаверите с температурите на флуидите бензинаджиите ги знаят "давним-давном"... при пропан-бутана нещата мисля ,че стоят аналогично.
Винаги когато се превръща килограм в литър при горивата има далавера.Получава горивото на ТОН, а го продава на литър ..! :mrgreen:
|
Сря Авг 09, 2006 9:20 am |
|
 |
Tornado
|
От икономична гледна точка съм пуснал темата.Примерно ако си закупиш нафтата зимата на -15 градуса 1000 литра лятото ще имаш да гориш повече или ако имаш нагревателче в резервоара пак си на далавера.
|
Сря Авг 09, 2006 10:16 am |
|
 |
Tornado
|
А това с гърменето си го избиите от главата.Виждал съм Шкода влекач с по една крушка от фар потопена в резервоарите за зимата да затопля горивото.
|
Сря Авг 09, 2006 10:19 am |
|
 |
pugsy
|
пич лично според мен това е глупост,все едно 1 литър вода да го замразиш->тогава се разширява(площ)и си мислиш че е 1.2 литра,ама като се размрази си е 1 литър,ако не и по малко
и ако имаше такова нещо мислиш ли,че досега никой няма да се е светнал :!:
|
Сря Авг 09, 2006 10:23 am |
|
 |
kiro_of_the_day
|
Tornado написа: От икономична гледна точка съм пуснал темата.Примерно ако си закупиш нафтата зимата на -15 градуса 1000 литра лятото ще имаш да гориш повече или ако имаш нагревателче в резервоара пак си на далавера.
Колега, колегааааааа! Ти реши кризата с горивата в световен мащаб! Браво!!!
Само, че това е по някаква си твоя Физика!
|
Сря Авг 09, 2006 10:25 am |
|
 |
ochinko
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 4:01 pm Мнения: 64 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Работата при изгаряне на горивото зависи от масата му, не от обема. Отделно от това съществува оптимална температура при подаване на горивото. Така че, ако успееш да го загрееш предварително влошаваш КПД двойно - първо изразходваш енергия за загряването и второ - излизаш извън оптимума.
Иначе, няма лошо да мисли и да търси човек. Не всичките ни идеи обаче са реалистични за съжаление 
|
Сря Авг 09, 2006 11:17 am |
|
|