Дата и час: Нед Юни 22, 2025 1:11 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
проблем с динамото 
Автор Съобщение
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST проблем с динамото
На път за Видин малко след Враца изведнъж ми спряха всички тоци и ми се включи алармата на колата. Акумулатора ми беше Монбат и имаше индикатор, които показваше, че няма никакъв заряд. Това което направих тогава беше – намерих майстор да замерим подавания ток от динамото – всичко беше наред и взех нов акумулатор и продължих за Видин. Когато вече стигнах в Видин светна лампичката за акумулатора – замерихме пак и се оказа, че динамото вече не подава ток да зарежда акумулатора.
Възможно ли е динамото да е спирало да работи за момент и после пак да е се е оправило?
Повредата в динамото се оказа изгорял статор(незнам дали го пиша правилно). След много мъки намерихме майстор които да се наеме да го пренавие. Майстора каза, че било много сложно да се пренавие и е малка вероятностна да успее защото били много малки разстоянията и че е възможно да е изгорял защото е бил намокрян.
Някои имал ли е подобен проблем и имате ли представа откъде може да е бил намокрено динамото? Каза че в възможно да е изгоряло от пренатоварване, но ми е много чудно – нали така трябва да е разчетено че да обслужва всички уреди. Сега се чудя дали да разчитам на това динамо или да търся втора употреба. Дайте съвет.
Забравих – става въпрос за Fiat BRAVA 1,4 12v.

Вто Май 30, 2006 1:11 pm
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Виждам, че ти е първи пост и понеже аз ти отговарям първи - добре дошъл във форума, полезни работи да четеш и пишеш!

...имате ли представа откъде може да е бил намокрено динамото...
Е, откъде - не познавам конкретно този модел, но предполагам, че алтернаторът (едва ли е с динамо) се намира между двигателя и купето, доста ниско долу (май както на повечето фиати). Та едва ли е проблем да се намокри.

За претоварването - не е невъзможно. Например, ако някой пишман майстор ти е свалил въздуховодите към алтернатора и дълго време алтернаторът е работил натоварен и без добро охлаждане...

Дали да търсиш друг - ами зависи как са ти направили статора (да, така се пише - ротор е това дето се върти, статор - това дето не се върти :-). Но и да вземеш друг на старо ти препоръчвам преди да го монтираш, първо да го провериш (четки, колектор...), а при възможност и да го пробваш под товар.

Вто Май 30, 2006 2:06 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
Pecho написа:
Виждам, че ти е първи пост и понеже аз ти отговарям първи - добре дошъл във форума, полезни работи да четеш и пишеш!

...имате ли представа откъде може да е бил намокрено динамото...
Е, откъде - не познавам конкретно този модел, но предполагам, че алтернаторът (едва ли е с динамо) се намира между двигателя и купето, доста ниско долу (май както на повечето фиати). Та едва ли е проблем да се намокри.

За претоварването - не е невъзможно. Например, ако някой пишман майстор ти е свалил въздуховодите към алтернатора и дълго време алтернаторът е работил натоварен и без добро охлаждане...

Дали да търсиш друг - ами зависи как са ти направили статора (да, така се пише - ротор е това дето се върти, статор - това дето не се върти :-). Но и да вземеш друг на старо ти препоръчвам преди да го монтираш, първо да го провериш (четки, колектор...), а при възможност и да го пробваш под товар.

:shock: каква е разлиаката между динамо и алтернатор :shock:

колега, принципно за 1 път чувам да се намокри динамо на колата, все пак в завода са се сетили, не казвам обаче че е невъзможно. може ту да зарежда ту не, ако четките ти са свършили и вече на последни издихания я опират я не. според мен не се занимавай, а си вземи едно рециклирано и толкова. никога повече няма да те остави на пътя динамо. ако ли решиш да стягаш това имаш доста неща да смениш, за д аси спокоен. лагери! много важно е лагерите да се сменят, на мен ми е блокирал лагер и се счупи корпуса.

Вто Май 30, 2006 7:34 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
pakumba написа:
... :shock: каква е разлиаката между динамо и алтернатор :shock: ...

Накратко казано: динамото е правотоков генератор, а алтернаторът (както подсказва и името му) - произвежда променлив ток. Съответно след това променливото напрежение се изправя от (обикновено вграден в същия корпус) изправител (прословутия диоден блок, който често се коментира из форума). Поради по-добрите характеристики на алтернатора (по-висока мощност, по-добра крива на производителността при ниски обороти и др.), практически отдавна е изместил динамото при автомобилите.

Сря Май 31, 2006 12:44 am
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
Pecho написа:
pakumba написа:
... :shock: каква е разлиаката между динамо и алтернатор :shock: ...

Накратко казано: динамото е правотоков генератор, а алтернаторът (както подсказва и името му) - произвежда променлив ток. Съответно след това променливото напрежение се изправя от (обикновено вграден в същия корпус) изправител (прословутия диоден блок, който често се коментира из форума). Поради по-добрите характеристики на алтернатора (по-висока мощност, по-добра крива на производителността при ниски обороти и др.), практически отдавна е изместил динамото при автомобилите.

ясно, благодаря

Сря Май 31, 2006 6:42 am
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
pakumba написа:

колега, принципно за 1 път чувам да се намокри динамо на колата, все пак в завода са се сетили, не казвам обаче че е невъзможно. може ту да зарежда ту не, ако четките ти са свършили и вече на последни издихания я опират я не. според мен не се занимавай, а си вземи едно рециклирано и толкова. никога повече няма да те остави на пътя динамо. ако ли решиш да стягаш това имаш доста неща да смениш, за д аси спокоен. лагери! много важно е лагерите да се сменят, на мен ми е блокирал лагер и се счупи корпуса.

Не незнам дали е възможно да прекъсва работа за малко и после пак да заработва - любопитно м ие и затова питам. Но става въпрос за изгорял статор а не четки(ако има значение).
Лагерите не съм ги сменил. Много ли е важно да го направя. След като сложихме оправеното динамо се появи едно виене, но вече изчезна - може би е било от лагерите. Кои точно лагер трява да се смени и нали е възможно да се направи.

Любопитно ми е и друго - майстора каза че е почти невъзможно да се пренавие, но в крайна сметка го пренави - точно за това се чудя да му имам ли доверие или не. Някои друг пренавивал ли е статор.

Благодаря на всички за коментара и отговорите!

Сря Май 31, 2006 8:01 am
Профил ICQ
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
Колега anonto повредата на алтернатора ти е комплексна - най-вероятно през зимата, когато пътищата в града са солена киша. Алтернатора здраво е намокрен и оттам тръгват проблемите. Всеки алтернатор може и се мокри защото не е капсулован. Мокри се и регулатора на напрежение /изправител + регулатор за 14.4 в./ и ако е солена водата /кишата/ товари алтернатора. Като пиша товари, означава че от алтернатора се черпи голям ток и когато това продължава дълго време той загрява. Ако светят и фаровете, работи парното и акумулатора е слаб /по-голям заряден ток/ статорните намотки не могат да се охлаждат нормално и пробиват изолацията. Оттам нататък е ясно.
Колкото до прекъсването на работата, това се дължи само на регулатора или на калпави електрически връзки, иначе ротора се върти и в статора се индуктира напрежение. Или работи, или прекъсва и край.
За пренавиването - кой знае какво е станало! Ако майстора ти не е сложил необходимия брой навивки /трябва да ги е броил при развиването или да ги намери в каталог/, трябва и да е спазил диаметъра на проводника, със сигурност е променил параметрите на алтернатора като цяло. Не е кой знае какво, стига да дава необходимия ток. Това може да го провери човек, който разбира и има уреди за измерване.
Поздрави, Иван

Сря Май 31, 2006 3:12 pm
Профил
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
колега, отговарям ти за лагерите и като цяло да си направиш извод за алтернатора. на мен ми е блокирал лагер при силно натоварване- дъжд, нощ и вклшчена духалка на джама. е сети се при такава ситуация на 200 км от нас в някаква гора да ти блокира лагера, къса ремъка /който при тази кола беше общ за динамо и водна помпа/ и съответно не можеш дори да минеш и 1 метър, корпуса се чупи и после го хвърляш и това в 1 часа посред нощ. е, прецени си сам дали да ги смениш. като смениш и другите работи, като се сложи и труд ала-бала ще ти стъпи все едно си взел направо 1 рециклирано, но без да си хабил нерви

Сря Май 31, 2006 7:49 pm
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
Здравейте отново,
пак съм със същия проблем и моля за помощ.
Току що пристигам в София и ми светка лампата за акумолатора. Предполагам че алтернатора пак е извън строя, защото същото се случи и преди. Акумолатора е нов.
Дайте идея как да процедирам в този случай. Утре трябва да се прибера с жената в Благоевград. Дали мога да намеря някаде настаро. Дали мога да се прибера само на акумолатор. Преди да тръгна за Благоевград трябва да мина и през центъра, т.е. ще иам много палене на двигателя. И изобщо дали може да се оправи този или трябва да търся друг.

Пет Юни 16, 2006 8:57 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
колега смени го с нов-стар този алтернатор той вече ти излезе хем по-скъп хем повече нерви ти изяде. принципно ако тръгнеш веднага за благоевгарад би трябвало да стигнеш-стига да не вали и да е през деня. но при минаване през центъра ала-бала не знам, аз не бих рискувал. ще ти кажа аз колко успях да мина на акумулатор: предния път на сточна гара на срещата си натягах ремъка на динамото. без да искам съм извадил малкото кабелче, обаче лампата не ми е светна нямам обяснение защо. оттам си тръгнах до кв. борово, валеше и чистачките на макс, фаровете винаги ми светят и духалка си пуснах.вечерта още около 25-30 км до студ. центъра ала-бала. на другия ден наляво надясно все на фарове малко и чистачки минал съм около 30-40 км в града и по едно време усетих че не иска да върти. загасих и пак да видя дали правилно съм усетил, обаче не можа да завърти пак. та ти си прецени ако си без всички тези консуматори шанса да успееш да си идеш е голям, ноооо все пак не те съветвам.

Пет Юни 16, 2006 10:10 pm
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
pakumba благодаря за отговора!
Прибрах се безпроблемно в Благоевград. Акумулатора издържа.
Сега алтернатора е разглобен – оказа се не добре завинтена гайка, която е паднала и е дала на късо. Ще трябва да търся нов.
И пак във връзка с това ще питам. Дайте идея къде да търся, в коя морга. И какво значи рециклирано. Трябва ли задължително да е рециклирано или просто да взема от някоя морга и да слагам. Мисля да ходя до София да потърся. Тука ми предлагат 120 лв. втора ръка и 180 лв. за същото но рециклирано – струва ми се доста скъпо.

Вто Юни 20, 2006 9:00 am
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
anonto написа:
pakumba благодаря за отговора!
Прибрах се безпроблемно в Благоевград. Акумулатора издържа.
Сега алтернатора е разглобен – оказа се не добре завинтена гайка, която е паднала и е дала на късо. Ще трябва да търся нов.
И пак във връзка с това ще питам. Дайте идея къде да търся, в коя морга. И какво значи рециклирано. Трябва ли задължително да е рециклирано или просто да взема от някоя морга и да слагам. Мисля да ходя до София да потърся. Тука ми предлагат 120 лв. втора ръка и 180 лв. за същото но рециклирано – струва ми се доста скъпо.

реши ли си проблемите? ако не си пусни 1 лично ще ти кажа доста по-тънки варианти

Съб Юли 15, 2006 10:38 am
Профил
Кара детска количка
Кара детска количка

UNREAD_POST 
Реших си проблема. Засега всичко е наред. Взех си втора употреба и ми излезе малко соленичко (120 лв.), но нямаше начин. Благодаря все пак.

Вто Юли 18, 2006 12:55 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ]