|
|
Дата и час: Съб Юни 21, 2025 11:09 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
GTipo
Фиат идол
Регистриран на: Вто Мар 15, 2005 10:57 pm Мнения: 1060 Местоположение: София Бели Брези
|
 Алтернаторен шум
Имам си един усилвател и бас кутийка в багажника. Проблема ми е някакъв гаден шум, предполагам че е от алтернатора.
При Типо, има един кабел, който е изведен за касетофон. Предположих че е изведен от акумулатора и на него съм вързал касетофона. Ако е вързан само касетофона, шум никъде няма.
Ако вържа усилвателя и колата не е запалена, шум няма.
Ако е запалена - шум има.
Ако е запалена и съм пуснал само касетофона, без усилвател - шум няма.
Пробвах да откача масата на усилвателя и да остане тази на сигналния кабел -няма ефект.
Пробвах да откача масата на сигналния кабел -няма ефект.
Сложих кондензатор - някакъв 22000мкф/25в - усилвателя е 50вата РМС -няма ефект.
Пробвах да закача при усилвателя едната маса за другата - намалява леко, но не изчезва.
Въпроса ми е дали някой се е борил с това нещо?
При Типо има ли директен кабел от акумулатора, щото натам съм се насочил, или не?
Дали шума не е от бобината? Моето е без дистрибуторна капачка.
Ако е от алтернатора, смяна на четки?
Предложиха ми да сложа кабел директно от акумулатора, с кондензатор, това удачно ли е? И какъв да е кондензатора?
|
Вто Юли 04, 2006 8:11 pm |
|
 |
kaci
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Мар 10, 2006 8:21 pm Мнения: 62 Местоположение: София 09 Лозенец
|
Навремето имах подобен проблем и го реших слагайки дросел(бобина).При по евтините усилватели филтрирането не е решено по най добрия начин и на практика имаш звуков обортомер.В големите авто аудио центрове продават филтри(за захранването)които вършат чудесна работа.Потърси решение на проблема си при тях.
|
Вто Юли 04, 2006 8:19 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
И моето мнение е да не разлистваш колата, ами да потърсиш причината в захранването на усилвателя. Обикновено са импулсни, а по-евтините не са добре филтрирани. За съжаление не мога да ти предложа конкретно решение, но мисля че посоката е да се елиминират смущенията от захранването на крайното стъпало (т.е. каквото те съветва kaci).
_________________ FIAT Brava 1.8 16V ELX
|
Вто Юли 04, 2006 8:42 pm |
|
 |
pugsy
|
пусни захранващите кабели направо от акомулатора
|
Вто Юли 04, 2006 9:57 pm |
|
 |
GTipo
Фиат идол
Регистриран на: Вто Мар 15, 2005 10:57 pm Мнения: 1060 Местоположение: София Бели Брези
|
Всъщност, направих си един усилвател с TDA1562Q, схемата е като тази http://neomontana.dir.bg/kit112.htm#
С него не шуми. Обаче е по-слаб на слух от другия.
|
Вто Юли 04, 2006 9:59 pm |
|
 |
kluchar
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 12:48 am Мнения: 2021 Местоположение: София 10
|
 захранване
Може да изведеш кабел от акумолатора но няма да помогне много .Слагането на кондензатор помага но не много и намалява W
Има филтри за +/захранването/ може да пробваш с тях може да стане в/ повечето случай /а може и не .
Зависи от усилватела и колата ако нещо колата малко е пипана или не работи ел системата .Каквото и да правиш шум ще има .
_________________ За PUNTO http://ftp.fiat-club.org.ua/ и FIAT http://fiat.comnet.bg/ Купе http://www.polak.ch/coupemanual/ http://ftp.fiat-club.org.ua/Manuals/ http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/fiat
|
Вто Юли 04, 2006 11:25 pm |
|
 |
GTipo
Фиат идол
|
pugsy написа: пусни захранващите кабели направо от акомулатора
И масата и 12в ли? Или само единия за 12в?
Кое е по-важно да е дебел кабел - масата или 12в?
|
Сря Юли 05, 2006 12:04 am |
|
 |
pugsy
|
и 2-та са си в значение
|
Сря Юли 05, 2006 12:18 am |
|
 |
Vladim
|
По магазините за автоелектроника и най-вече в тези за електронни елементи се продават филтри елиминиращи тези паразитни импулси!
|
Сря Юли 05, 2006 12:41 am |
|
 |
GTipo
Фиат идол
|
Поразрових се из нета. Вижте какво намерих:
http://www.diysubwoofers.org/projects/c ... ternat.htm
Интересното е накрая. С две думи - ако вземеш едно уокменче с отворен капак, и слушалки, пускаш го на плей и имаш устройство за улавяне на електромагнитни смущения. Ако е от това - ще пробвам.
Филтрите не помагат във всички случаи, както се оказва. Просто честотата се променя с натискане на газта.
Проблема си е в усилвателя, както споделиха някои колеги, в момента мисля как да се справя с това.
|
Сря Юли 05, 2006 12:56 am |
|
 |
Vladim
|
geshabeli написа: Поразрових се из нета. Вижте какво намерих: http://www.diysubwoofers.org/projects/c ... ternat.htmИнтересното е накрая. С две думи - ако вземеш едно уокменче с отворен капак, и слушалки, пускаш го на плей и имаш устройство за улавяне на електромагнитни смущения. Ако е от това - ще пробвам. Филтрите не помагат във всички случаи, както се оказва. Просто честотата се променя с натискане на газта. Проблема си е в усилвателя, както споделиха някои колеги, в момента мисля как да се справя с това.
Колега, това с уолкменчето ми се вижда МНОГО несериозно! Това да не са мухи та да ги ловиш!? Трябва ти филтър на входа на захранването. Има и по 5, и по 15лв. Моят съвет е да влезнеш в магазин за електронни елемнти и да се консултираш, кой ще т най-подходящ за теб. Ако не вършеха работа, защо да ги продават тогава!? Само провери колко ток ти дърпа усилвателя и провери дали филтъра ще издържи.
|
Сря Юли 05, 2006 9:16 am |
|
 |
GTipo
Фиат идол
|
Продават ги защото има балъци да ги купуват. До колкото разбирам, филтрите са за всеки усилвател и вид шум - отделни, и за да има ефект се правят според постановката. С две думи, само ако ми разрешат да го пробвам и после да го купувам, тогава си струва.
Сега съм намислил да сложа усилвателя отпред, той така или иначе е малък, за да видя ефекта.
Тогава елиминирам индуцирания шум с по-къси кабели на сигнал и захранване.
Пък и май открих проблема с другия усилвател - кофти бушон. Не съм го пробвал още.
|
Сря Юли 05, 2006 1:50 pm |
|
 |
GTipo
Фиат идол
|
Това с уокменчето е стааааааааааара, изпитана джедайска западна техника, чрез която с главата на уокменчето ловиш паразитни излъчвания. Не си ли си чувал ГеСеМе-то през колонки или уредба като излъчва? Е уокменчето улавя по-добре. Препоръчва се да се удължат жичките на главата му за по-добър ефект 
|
Сря Юли 05, 2006 1:57 pm |
|
 |
AlBundy
|
Въпрос на маси. Т.е. не са вързани на едно и също място. А усилвателите се захранват директно от акумолатора. Може и да е ти е от инжекциона. При лоша маса на ЕКУ също хвърля бози по захранването. А най-вече тези бози влизат през входа - потенциални разлики между изхода на касетофона и входа на усилвателя. Пробвай вариянти и с по два разделителни кондензатора - и на активния край и на масата. И както казват бакшишите - вземе ли да ти се смущава много станцията - сменяй акумолатора
|
Сря Юли 05, 2006 1:59 pm |
|
 |
Vladim
|
geshabeli написа: Това с уокменчето е стааааааааааара, изпитана джедайска западна техника, чрез която с главата на уокменчето ловиш паразитни излъчвания. Не си ли си чувал ГеСеМе-то през колонки или уредба като излъчва? Е уокменчето улавя по-добре. Препоръчва се да се удължат жичките на главата му за по-добър ефект 
А, като уловиш "ГеСеМе-то през колонки или уредба" мислиш, че, ако до първата уредба има втора в нея няма да се чува паразитният звук ли? :mrgreen: Колега... това да не е канафка, която да отклониш и да си тече другаде някъде? 
|
Сря Юли 05, 2006 2:30 pm |
|
|