|
|
Дата и час: Пет Юни 20, 2025 5:50 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
kiro_of_the_day
|
 Намален разход на Газ
Както неведнъж съм писал, когато съм засичал разхода на Типото разхода е бил 7.2-7.5 и веднъж 6.9 извънградско!
Сега събота и неделя направо се  опулих като калкулатора даде 5.81!!! Смятах го няколко пъти - все тая -
15.23 литра за 262 км си е 5.81. И сега почва мисленето! Говорим за следния маршрут - Кюстендил-София-Костинброд-
Петрохан-Монтана-с. Кобиляк (и малко "селско шофиране" в селото)- и обратно на Монтана! Засичането го правих
както винаги - пълня бутилката докато изключи колонката-на следващото пълнене (до изключване) виждам колко
литра е изгоряла и деля на километрите! Зареждам само на Шел, като и друг път съм зареждал на Шел-Монтана!
Колата беше празна с двама пасажери - 130 кг. общо.
И сега вече почва мисленето - мислих мислих и измислих два варианта:
1. Газ колонката в Монтана е изключила по-рано или на по-малко налягане или незнам какво...
2. Дала е резултат профилактиката по ел.системата, която направих преди да тръгна, включваща зачистване на
контактните медни повърхности на дистрибуторната капачка (бяха хванали патина), зачистване на всички контактни
повърхности по клапани, бобини свещи и т.н. по запалването! Освен това "отпуших" малко газта от тройника с по
четвърт оборот на двете врътки, а на връщане "запуших" с 1/8 оборот!
Аз лично клоня повече към първият вариант. Може и т. 2 да е дала резултат в някакъв %, ама чак пък толкоз...
Това подлежи на проверка. На връщане - четирима пътника и багаж - около 250 кг. и повече "ръчкане" по същият маршрут - още не съм засичал (пълнил бутилката), но по показанията на бутилката горе-долу предишният разход
или малко надолу струва ми се... Ще докладвам! А Вие как мислите!?
п.п. На бензин с двама души и 90-100 Кюстендил-Банско ми е давала и разход малко под 5/100.
|
Пон Юли 03, 2006 1:13 pm |
|
 |
dudulia
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Сря Ное 23, 2005 11:29 pm Мнения: 450 Местоположение: Хасково
|
Ако е реален разхода се радвай и скачай до небето,ама ме съмнява малко.Не мислиш ли.че е по-правилно да засичаш така:
1 празна бутилка.
2.пълниш до горе и записваш колко литра си сложил.
3.празниш отново бутилката и гледаш колко км си минал със съответните литри,и смяташ.
По този начин се изключва вероятност за отклонение от по-ранно или по-късно изключване на пистолета и от там невярно засичане.Грешка може да стане единствено .ако те лъжат в литража,но грешката би ти завишила разхода и така ще знаеш с точност максималният си разход!
|
Пон Юли 03, 2006 2:12 pm |
|
 |
pakumba
Фиат идол
Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 3:33 pm Мнения: 1330 Местоположение: София/Добрич
|
колега, знам че ти е много хубаво да ти е икономично возилото, ама как ги засичаш не ми е ясно  разход 7,2 до 7,5 са 300 милилитра, ми ако засичаш от пълна до пълна бутилка той поплавъка не е точен уред, в сми не е точе толкова че да затваря винаги на 41.35 /примерно/ литра. един път може да затвори на 41 литра, друг път на 42,6. зависи от наклона особенно много и от доста други неща като налягане на колонката и т.н. съгласен съм колата ти харчи 7 до 7,5, ама да ми кажеш 6,9 и да ме убеждаваш че е точно 6,9 и не е възможно да е 7,1  не мерси. пък и да не говорим колко зависи от терена по който караш, от самия ти стил на каране, от включените консуматори и т.н. какво значение имат 200 мл или половин литър или 1 литър? поне зна мен няма значение чак толкова, някой имат климатици ама не ги включват щото разхода ставал с 1 литър отгоре, в същото време пък дал за въздушем филтър вместо 5-6 леа дал 20/т.е. 15лв повече= 15,5 литра газ повече= 1500 километра да минеш на климатик вместо без него да ти се поти гъза кат на куче/ Не ви разбирам понякога. поздравления иначе за добрия разход, колати ти харчи 7-7,5 ако питаш мен. успех!
|
Пон Юли 03, 2006 2:20 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
Естествено, че описаният и практикуван от мен начин на засичане не е особено точен, но и не претендирам да е точен,
и не се кахъря за 247 или 369 грама/милилитра разлика между 6.96354748 и 7.2567485960 л/100 км.
Толкова съм засекъл с този начин на засичане това и споделям. Естествено, че за разхода дават влияние
много фактори, спор няма! Просто досега разхода беше в споменатите граници, което считам за нормално с оглед на факторите определящи разхода - не може винаги да е точно 7 да речем, но съгласете се, че от 7.5 до 5.8 има доста
разлика, та затова се и чудя и питам за мнението Ви!
Иначе този начин на засичане дава представа горе-долу, но и това ми върши работа, а начина с пълненето на
бутилката и изразходването и докрай съм го правил два пъти - и разхода пак беше в тези граници - 7-7.5!
|
Пон Юли 03, 2006 3:20 pm |
|
 |
pakumba
Фиат идол
Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 3:33 pm Мнения: 1330 Местоположение: София/Добрич
|
kiro_of_the_day написа: Естествено, че описаният и практикуван от мен начин на засичане не е особено точен, но и не претендирам да е точен, и не се кахъря за 247 или 369 грама/милилитра разлика между 6.96354748 и 7.2567485960 л/100 км. Толкова съм засекъл с този начин на засичане това и споделям. Естествено, че за разхода дават влияние много фактори, спор няма! Просто досега разхода беше в споменатите граници, което считам за нормално с оглед на факторите определящи разхода - не може винаги да е точно 7 да речем, но съгласете се, че от 7.5 до 5.8 има доста разлика, та затова се и чудя и питам за мнението Ви! Иначе този начин на засичане дава представа горе-долу, но и това ми върши работа, а начина с пълненето на бутилката и изразходването и докрай съм го правил два пъти - и разхода пак беше в тези граници - 7-7.5!
5.8л  може би са ТЕ :mrgreen:
|
Пон Юли 03, 2006 3:26 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
pakumba написа: 5.8л  може би са ТЕ :mrgreen:
 :lol: :lol: :lol:
А ТЕ не се показвааааат..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
|
Пон Юли 03, 2006 3:47 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
Между другото, развиването на тройника не е задължително да вдига разхода, както си мислят повечето хора. Разхода е минимален, когато при равни други условия, сместта е най-оптимална. Тогава просто натискаш газта по-малко и от тук минимален разход. Не знам дали е така в твоя случай - от едно замерване не може да се каже, но е възможно.
|
Пон Юли 03, 2006 3:48 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
johnfound написа: Между другото, развиването на тройника не е задължително да вдига разхода, както си мислят повечето хора. Разхода е минимален, когато при равни други условия, сместта е най-оптимална. Тогава просто натискаш газта по-малко и от тук минимален разход. Не знам дали е така в твоя случай - от едно замерване не може да се каже, но е възможно.
Значи, преди да развия тройника колата беше "удушена" почти максимално! Със завъртането на още половин оборот
- на празен ход си работеше, но като подадеш газ - почва да не и стига гориво! Така, че сега като тръгна за
морето - тестовете продължават... :mrgreen:
|
Пон Юли 03, 2006 3:57 pm |
|
 |
dan4o
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Яну 13, 2005 11:40 am Мнения: 126 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
сега, аз съм с такъв фиат като твоя,миналата година на връщане от морето с скорост 70-80(големи колони от тирове и аз между тях с три деца и никави рискове не предприемах...)
разход 5.5/100,чувал съм че колеги с дизели са правили по 4-4.3 на 100 при тази скорост.
при скорости под 110 ми е горяла около 6.5-7 което е доволно.
м/у електродното растояние на свещите ми е 0.9,предврението ми е 2-3 градуса повече от на бензин.
до скоро разхода ми градско беше 11-12 и какво ли не правих ,ама не иска да пада,случайно смених газстанцията и сега е около 10-10.5 .сега моята не е много удушена ,но не е и много развита,за проба съм дигал 140 и има още ход на гаста
настройката на газ я правя така :
на място дигам 3000 оборота,развивам тройника 5-6 оборота и почвам да завивам бавно,в опредеlen момент се усеща че газта започва да не стига и оборотите започват да падат.
от мястото ,където започват да падат оборотите, развивам един оборот на винта на тройника
и после от изпарителя нагласям максималните обороти.
_________________ типо 1.4 карбуратор на газ
|
Пон Юли 03, 2006 8:58 pm |
|
 |
pakumba
Фиат идол
|
то4но така се прави, обаче не да развиваш цял оборот накрая, много е. развива се 1/4, може и по-малко
|
Вто Юли 04, 2006 6:54 am |
|
 |
dan4o
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Яну 13, 2005 11:40 am Мнения: 126 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
така е , ама аз съм с ситна резба на тройника,ако е с едра резба-1/2 оборота,там някъде
даже като смятах ми идва по ефтино от дизелова кола при сегашното съотношение на цените
_________________ типо 1.4 карбуратор на газ
|
Вто Юли 04, 2006 7:51 pm |
|
 |
pakumba
Фиат идол
|
dan4o написа: така е , ама аз съм с ситна резба на тройника,ако е с едра резба-1/2 оборота,там някъде даже като смятах ми идва по ефтино от дизелова кола при сегашното съотношение на цените
ми то много отдавна е така, ако не си намираш нафта на 1 лев
|
Вто Юли 04, 2006 8:57 pm |
|
 |
kluchar
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 12:48 am Мнения: 2021 Местоположение: София 10
|
 разход
Незнам какси поистигнал тези цифри но на бензин голко харчи?
Мисля че тлябва да се мери от пълна до празна /като почне да сеца -да прекъсва на гас/ и раздели на киламетрите изминати .
На различни газ колонки слагат различно веднъж един ми сложи в 27 л. бутилка 27.600 гр .
_________________ За PUNTO http://ftp.fiat-club.org.ua/ и FIAT http://fiat.comnet.bg/ Купе http://www.polak.ch/coupemanual/ http://ftp.fiat-club.org.ua/Manuals/ http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/fiat
|
Вто Юли 04, 2006 11:13 pm |
|
 |
Dodo 155
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 1:25 pm Мнения: 495 Местоположение: София
|
Аз си мисля, че колегата е зареждал ГАЗ на място където лъжат сравнително малко
Докато е зареждал бензин на места където са му резвали главата в литрите :idea:
_________________ FIAT Punto 99' 1.7 TD
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
|
Сря Юли 05, 2006 2:12 am |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
За да не отварям нова тема, я ми кажете ако на Типо моно 1.6и.е. му сложа емулатор на дюзата дали ще падне разхода на газ по принцип?
_________________ N.Y. State of Mind
|
Сря Юли 05, 2006 1:45 pm |
|
|