Дата и час: Пон Сеп 22, 2025 5:55 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
От къде и какъв LAN surge protector да купя 
Автор Съобщение
UNREAD_POST От къде и какъв LAN surge protector да купя
Колеги трябва ми някаква гръмозащита за LAN. Налепил съм вече няколко такива, но този който ме ръчка за такова не иска самоделка (не мисля че схемата на купешкото е по-различна). Та какво протекторче да му купя и от къде?

Сря Юни 28, 2006 5:44 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST Re: От къде и какъв LAN surge protector да купя
Mitko написа:
Колеги трябва ми някаква гръмозащита за LAN. Налепил съм вече няколко такива, но този който ме ръчка за такова не иска самоделка (не мисля че схемата на купешкото е по-различна). Та какво протекторче да му купя и от къде?

е това http://apc.com/resource/include/techspe ... ku=PNET1GB ако ти харесва, струва около 36.00лв.
драсни ми ако те интересува.

Сря Юни 28, 2006 6:04 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Виж с Конрад! Имат два модела български на фирма СОНО ( http://www.sono.bg ). Единият е с нормална защита и струва към 10лв. вторият модел е с повишена и е на цена от 26лв. Ето ти и линк с моделите, може да сравниш характеристиките им с този протектор, който предлага колегата - http://www.sono.bg/prod_eptn_fr.htm

Между другото спасението е в слагане на възможно повече устройства пред лан картата. Безумие е освен това да се ползва лан карта на дъното! Искам да споделя, че при последната софийска гръмотевична буря е паднала светкавица близо до кабела, който минава между двата блока. Първият хъб в който влиза кабела е вкъщи... Пораженията са-изгорял хъб, изгорял протектор и изгоряла лан карта! Представете си, ако нямах протектор и, ако ползвах една от лан картите на дъното ми... Искам да отбележа също, че всички устройства са добре заземени! Между другото производителите на протектори спестяват факта, че при директно попадение протектора отвежда статичното електричество, но не може да предпази устройствата!

А за подкрепя по-горе изказаното ви показвам един цитат от "философия на защитата" на конретната фирма:

"Най - съществения елемент от тази "философия" е съотношението защитни свойства/цена. Много често ни задават въпроса: "Гарантирате ли ми 100%, че ако си включа вашия предпазител, устройството ми няма да изгори при токов удар или мълния?" Разбира се ние желаем и бихме могли да дадем положителен отговор на този въпрос, но цената на такъв предпазител би надхвърлила неколкократно цената на защитаваното устройство. Вие ще си го купите ли? Световният опит, който Ние внимателно сме изучили показва, че разумният подход в този случай е при цена на защитното устройство между 5% и 10% от цената на защитаваната апаратура, то да бъде ефективно при 70% до 90% от случаите на "токови удари".
При производството на защитни устройства фирма "Соно" е възприела именно този подход. Разбира се при наличието на интерес от страна на потребителите бихме могли да създадем и "по - луксозни" модели съответно с по - висока ефективност и цена. Ефективност на защитата над 95% води до съществено оскъпяване и се прилага само за обекти и съоръжения със стратегическа стойност. "

Сря Юни 28, 2006 7:18 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Единствения начин е да махаш кабела, когато има такава буря!
Протекторите пазят до някакви граници. Никой обаче не знае колко заряд се крие в гръмотевицата!
И аз съм си патил от такива гръмотевици миналата година и от тогава, чуя ли гръм откачам кабела от switch-a (имам вкъщи такъв само за моите компютри) и кабелната телевизия!
А при тази буря миналата седмица на един мой приятел е паднал комина на къщата, 3 телевизора са изгорели, а компютъра му е извън строя... кабела и всичко около него е било овъглено.

Та единствения начин е: LAN карта отделна от дъното и при буря да изваждаме кабела.

Виждали ли сте какво представлява един протектор... Няколко намотки... Колко му е да прескочи дъгата през тях???

Сря Юни 28, 2006 8:57 pm
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
С извинения към Митко, че му къкаме в темата, ама като въпросът е да се защити скъпото устройство (компютъра), какво по-сигурно от това да се прекъсне всякаква кабелна връзка - Access point, wireless карта и готово! Не че и Access point-а е без пари, ама стотина лева все е по-добре, отколкото хиляда и нагоре.

А да и още: допълнителен плюс е възможността (ако сте с лаптоп) да сте онлайн и в кенефа (пробвах: ни мъ кефи). :D

Сря Юни 28, 2006 9:43 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Pecho написа:
С извинения към Митко, че му къкаме в темата, ама като въпросът е да се защити скъпото устройство (компютъра), какво по-сигурно от това да се прекъсне всякаква кабелна връзка - Access point, wireless карта и готово! Не че и Access point-а е без пари, ама стотина лева все е по-добре, отколкото хиляда и нагоре.

А да и още: допълнителен плюс е възможността (ако сте с лаптоп) да сте онлайн и в кенефа (пробвах: ни мъ кефи). :D

AP-т о е страхотна идея. Най-доброто решение.

Сря Юни 28, 2006 11:33 pm
UNREAD_POST 
Имам две АП-та гръмнали в ЛАН часта си вече, въпреки протекциите. Стават само за ретланслатори. Протекторите пазят само донякъде от индуцираното в кабела напрежение. При директно попадение не помага.

Чет Юни 29, 2006 3:08 pm
UNREAD_POST 
AlBundy написа:
Имам две АП-та гръмнали в ЛАН часта си вече, въпреки протекциите. Стават само за ретланслатори. Протекторите пазят само донякъде от индуцираното в кабела напрежение. При директно попадение не помага.

Работата е да запазя дъното на PC-то, защото миналото лято продадох на този едно дъно. Сега му се наложи да му продам пак и той беснее, че не може всяко лято да сменя дънна платка.

Чет Юни 29, 2006 3:44 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Нека си беснее. Който беснее за такива работи няма угодия.
Иначе ако искаш истинска защита, един комбиниран UPS на APC върши супер работа...пробвано е че и най-евтините модели издържат повече от гръмозащитата им, която, както каза колегата е около 36лв. Ако е за евтино, най евтиното е да прекараш всичко през една П1 машинка с 2 лана.Втория, към пц-то или сървъра трябва да е маркова.
Ако е за вилнеещ юзър, просто го накарай да си вземе ЮПиЕс. После гаранция ще те погледне по друг начин.

Чет Юни 29, 2006 6:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]