Дата и час: Чет Юли 10, 2025 11:43 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
колко струва метана за килограм? какъв е разхода? 
Автор Съобщение
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Мойта бутилка е 45-литрова и събира 6,7 кг. метан. 45/6,7=6,72 л./кг.

Не знам чии сметки са криви, но най-вероятно ничии. :!: Вместимостта на газта в определен обем, както знаете зависи от налягането и от температурата. Най-вероятно това налягане / температура при различните метанстанции варира в определени граници. По принцип го дават 216 атмосфери. Аз зареждам от тази на "Орландовци".

Без все още да ми е регулирана уредбата, понеже трябва първо да се разработят мембраните на редуктора - разход 6 - 7/100 градско (л./км.). 8)

www.foot-stat.com

Българският портал за футболна статистика и прогнози.

Пон Юни 26, 2006 12:55 am
Профил ICQ WWW
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST колко струва метана за килограм? какъв е разхода?
Метана за килограм струва 97-99ст. Когато аз карах на метан цената беше 82ст. и с 4лв. минавах ~100км.(има значение от налягането на колонката).Сега като гледам мненията резбирам защо не мога да си продам метановата уредба - явно много хора не са наясно с метана.Все пак на се колебайте за метана има далавера да се возиш на метан(почти всички таксита в София са на метан - правете си изводи сами :D ).

Пон Юни 26, 2006 10:50 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
pakumba написа:
важното е 5 лв= 100 км в сф. другото какво значение има, да не ви плащат в килограми метан та ссе интересувате :D

Интересува ме за да си сметна като сложат Януари 2007ма акциза и като стане 1,35 лв - тогава за колко хиляди километра ще си ги спестя парите за да ми се изплати уредбата и дали не е по-добре да слагам LPGas.

Пон Юни 26, 2006 4:01 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
ПРЕГОВОРНА ПОЗИЦИЯ ПО ГЛАВА 10
“ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА”

.....
Република България предвижда да въведе облагането с акциз на втечнения
нефтен газ /LPG/ и метана за индустриални и търговски цели и да изравни размера на
акциза с минималния за Общността - 36 евро за 1000 кг със Закон за изменение и
допълнение на Закона за акцизите не по-късно от 01.01.2007 г.

Което означава: 72 лв. / 1000 кг. или 0.07 лв (7 стотинки) на килограм ТОЕСТ "ЦЕЛИ" 7%

Айде да си спомним миналата година по това време каква беше цената на нефтените продукти и с колко процента се е повишила до сега, а преди 3 години как беше???.

Само някой да не си помисли, че същото ще се получи с метана. Има една огромна разлика. Той е екологично чисто гориво и то напълно възобновимо. Може да се добива от биомаса. Според всякакви директиви на ЕС консумацията на този вид горива трябва всячески да се поощрява. Следователно и акциза е нормално да бъде с минимална ставка.

Според шведско изследване до 2010 г. цената на 1 л. бензин ще достигне 5 лв. А, както знаете Газта (LPG) е отпаден продукт, респективно цената и изцяло зависи от тази на нефтените продукти. Така, че всеки може да си прави сметка на какво да кара от тук нататък. Аз лично реших, че е най-добре да инвестирам в метанова бутилка, която още от този момент да почне да ми се изплаща.

www.foot-stat.com

Пон Юни 26, 2006 4:41 pm
Профил ICQ WWW
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Ще дам само още една проста сметка, която е да помогне при пресмятане на периода за изплащане.

Разход на бензин - 22-26 лв. на 100 км. При цена на А-95=1.8 лв./л.
Разход на метан - 5.5-7 лв. на 100 км. При цена на метана 0.99 лв./кг.

Очевидно е, че е 4 пъти по-евтино да се кара на метан.

При мен бутилката, която струва 1300 лв. при това съотношение на цените на горивата ще се изплати за 10 000 км., което означава, около 10 месеца.

www.foot-stat.com

Пон Юни 26, 2006 4:51 pm
Профил ICQ WWW
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
filiar написа:
... "с минималния за Общността - 36 евро" ...

В България никога не е минималното щом могат да те оскубят. Спомнам си 1999та и 2000-та година как карах на 52 ст. за литър газ предната кола, и посла как мина над 68 ст рязко с въвеждането на акциз и взе да се покачва плавно заедно с другите горива до нива и над лев през последната зима. То ако трябваше да ме поощрява за нещо държавата и катализаторите щяха да смъкват данъка, а и облагането нямаше да нараства пропорционално колкото ти е по-нов автомобила.

Въпроса е аз колко навъртам за година и след примерно 5 години докато ги навъртя дали няма да е изгнила вече отдавна колата преди да е почнало да ми е на далавера.

Пон Юни 26, 2006 7:11 pm
Профил
Напреднал шофьор на Фиатка

UNREAD_POST 
Газов инжекцион на пропан -бутан се избива за около 25000км.Прави си равносметка,а и като ти изгние колата си взимаш уредбата и си я монтираш на новата кола :D

Пон Юни 26, 2006 8:20 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
dudulia написа:
Газов инжекцион на пропан -бутан се избива за около 25000км.Прави си равносметка,а и като ти изгние колата си взимаш уредбата и си я монтираш на новата кола :D

Да де ама то не е само бутилка ами трябват и другите там джаджи с изпарителя, а те дали на сички коли са еднакви ?

Пон Юни 26, 2006 9:12 pm
Профил
UNREAD_POST 
niko_ymn написа:
dudulia написа:

Да де ама то не е само бутилка ами трябват и другите там джаджи с изпарителя, а те дали на сички коли са еднакви ?

Газов инжекцион се избива по-бързо. Лично моята сметка е такава - на газ карам за около 10-11 лв/100 км, на бензин около 22 лв/100 км - Капата гори еднакво, средно 12/100 и газ и бензин, газовия инжекцион, който е монтиран, струва 1200 лева (така я купих, иначе веднага бих монтирал)

Карам поне 100 км на ден, значи за ~110 дни или ~11 000 км инжекциона си е избил парите.

Пон Юни 26, 2006 9:47 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Да само че след като се избие, за същото време, като метана ти ще караш за 10-11, а аз за 5.5-7 (при теб може и до 5 да падне), а и това съотношение ще се изменя лавинообразно идните години. Можеш да си сметнеш щом въртиш по минимум 100 км. на ден колко би спестил за 100 дена, а за 1000?

А и още нещо, Лукойл съвсем скоро започват масово внедряване на метанови колонки по бензиностанциите си.

www.foot-stat.com

Пон Юни 26, 2006 10:05 pm
Профил ICQ WWW

UNREAD_POST 
Нека го направят пък тогава ще се мине на метан.Освен това при БРЦ не е проблем да запазиш електрониката,т.е. сменяш бутилка,редуктор и клапан (за инжектори не съм сигурен) и караш на метан Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 ,но всеки сам си прави изборът.За справка в Германия 1кг метан е 85-90 цента,а 1 л. пропан-бутан е 60 цента.При това съотнощение изчисли с колко кг минаваш 100км и с колко литра пропан 100км и виж каква е разликата.Предполагам,че ние ще следваме цените в Европа. :shock:

Вто Юни 27, 2006 1:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2