|
|
Дата и час: Вто Сеп 23, 2025 10:17 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
DEYAN IYI
Кара кола
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 3:41 am Мнения: 324 Местоположение: ПЛОВДИВ
|
Тогава нека си поговорим за правоговор :mrgreen:
Да ви запитам аз колцина от вас произнасят звука Л като У (по-скоро у-кратко) в следните случаи:
гУава, кукУа, сУънчев, ауа-бауа, гУобус, пергеУ, вървяУ, гуупав (където първото у би трябвало да има ченгелче като Й) и т.н.
Тук не става въпрос за такива като скакауец и пиуешко със зеуешко
Въпросната тенденция е тръгнала от София преди 20-ина години (знам го от хора, които са наблюдавали явлението) и в момента се чува навсякъде из страната, но проблемът не е подражание, а немарливост и прости даскали и най-вече родители, които не обръщат внимание на собствения си говор, камо ли на децата!!! Нацията реве за логопед!!!
Мноооооого ме дразнят младите пикли и лигльовци, дето са ги качили на екран и ми уъкат безобразно! Побеснявам като чуя "топуо време", "суънчев ден", "купеста обуачност" ...
Все повече се радвам като чуя диалектна форма на Л вместо очакваното УЪЪЪЪЪЪЪЪ :o
Много хора , които съм на накарал да се поправят, отначало са ме убеждавали, че не могат! Аз например не мога да кажа баш Р, не ми е от най-бруталните, но се забелязва, ама при мен проблемът е в анатомията, докато ЛЪ:УЪ е въпрос на устни и език!
Бая се разписах май :mrgreen:
Въпросното уъкане се среща в по-леки и по-тежки форми, както и при 3-6 годишните деца, които не са се научили още да говорят като хората! Чуйте само как пеят някоя песничка където накъде се припява само с ЛА-ЛА-ЛА!
Този дефект поражда простотии в писмен вид като ПАЛЗА :roll: Срещал съм го не веднъж из форумите!
А вие спряхте ли да уъкате!? хахаха :mrgreen:
ПП- само да не се засегне някой!
_________________ Бай Фичо - ега ти пауъра!!!
|
Нед Юни 25, 2006 3:54 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Така е, точно лигльовците и лиглите произнасят "уъ" вместо "л". Никой не може да ме убеди, че не може да произнесе нормално "л", това е най-лесният звук.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Нед Юни 25, 2006 1:31 pm |
|
 |
Rayo
|
Уеуе коуеги (леле колеги),
оставете ги вий произносителните прелести на телевизионните водещи, ми ако вземем да забелязваме какви ги плещят, ще си умрем от ужас. Пресен пример е Ивайло Ангелов, който коментира мача м/у Англия и Еквадор. Не стига, че е екзалтиран, че подражава -- неубедително -- на латиноамериканските коментатори ("и гоооооооооооол") и че е неприкрит привърженик на единия отбор, ами има и едни попадения : "нарушение в полза на Англия", "попадение в рамките на вратата" и други подобни, които не съм запомнил. Какво е нарушението в полза на Англия -- нарушение, извършено от англичанин? всяко нарушение от играч по дефиниция е в полза на съответния отбор, както и играта на този играч по дефиниция е в полза на отбора му; а ако е нарушение, извършено срещу английски играч, то няма как да е в полза на Англия, защото е насочено точно срещу играта на този отбор. Вероятно Ив. Ангелов е искал да каже "наказателен удар в полза на Англия" или просто "наказателен удар за Англия", ама той държи да се изразява сложно. На същото се дължи и другият бисер -- що не каже просто "удар във/към вратата". Коментарите му ме карат да си мечтая да му забия един шут в рамките на г..за .....
|
Нед Юни 25, 2006 8:13 pm |
|
 |
TAIF
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Авг 16, 2005 2:08 pm Мнения: 149 Местоположение: София
|
Fire 999 написа: Това ми болна тема, защото като модератор ми се налага да поправям и тези грешки във форума. Най-често се сблъсквам със сгрешени гласни (А,Е,О,У,Е,И), сляти думи, изпуснати(или разменени) букви и писане като в чата с 4, 6 и.т.н, както и по-стандартнит грешки от типа Зграда-Сграда, кАде-кЪде. Мисля си че не е толкова трудно да се пише четливо и разбрано все пак преди да се пусне едно мнение може да се прегледа, а дори и след това е възможно да се редактира за да стане по-лесно разбираемо и за другите потребители от форума.
Това за слятите или разменени букви е допустимо, защото в бързината всеки може да сбърка. Аз също често правя подобни грешки. Мисля, че за това е виновно училището. Мен от 1-ви клас ме караха да уча английски, руски и естествено български. Резултатите са следните: Мога да говоря руски и английски колкото да не ме набият, но не мога да пиша. На всичкото от горе и не съм много грамотен по български!!! Жалко, но факт - :roll: мен поне не ме е срам да си го призная
|
Нед Юни 25, 2006 10:25 pm |
|
 |
vesko
Фиат маниак
|
Rayo написа: Уеуе коуеги (леле колеги), оставете ги вий произносителните прелести на телевизионните водещи, ми ако вземем да забелязваме какви ги плещят, ще си умрем от ужас. Пресен пример е Ивайло Ангелов, който коментира мача м/у Англия и Еквадор. Не стига, че е екзалтиран, че подражава -- неубедително -- на латиноамериканските коментатори ("и гоооооооооооол") и че е неприкрит привърженик на единия отбор, ами има и едни попадения : "нарушение в полза на Англия", "попадение в рамките на вратата" и други подобни, които не съм запомнил. Какво е нарушението в полза на Англия -- нарушение, извършено от англичанин? всяко нарушение от играч по дефиниция е в полза на съответния отбор, както и играта на този играч по дефиниция е в полза на отбора му; а ако е нарушение, извършено срещу английски играч, то няма как да е в полза на Англия, защото е насочено точно срещу играта на този отбор. Вероятно Ив. Ангелов е искал да каже "наказателен удар в полза на Англия" или просто "наказателен удар за Англия", ама той държи да се изразява сложно. На същото се дължи и другият бисер -- що не каже просто "удар във/към вратата". Коментарите му ме карат да си мечтая да му забия един шут в рамките на г..за .....
Такива приказки са донякъде нормални. Все пак работата им е да не спират да дърдорят, а това не е лесно. Ако премислят всяка дума по два пъти ще ги плюем, че много мълчат... Но побеснявам като чуя (прави ми впечатление, че г-н П. Василев умира да го "изтропа") "ВИЦЕЕВРОПЕЙСКИЯ ШАМПИОН". Това просто кърти всички мивки (миФки??? еФтини миФки??? :twisted:). Аналогичен е примерът с "електродомакинските уреди"...
|
Пон Юни 26, 2006 10:00 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Rayo написа: Уеуе коуеги (леле колеги), оставете ги вий произносителните прелести на телевизионните водещи, ми ако вземем да забелязваме какви ги плещят, ще си умрем от ужас. Пресен пример е Ивайло Ангелов... Коментарите му ме карат да си мечтая да му забия един шут в рамките на г..за .....
Ивайло Ангелов е клиничен случай. Аз мисля, че ако една телевизия държи на себе си, това недоразумение трябваше да го отзоват от световното. По време на мегадразнещите му коментари си мечтая да го прекъснат в ефир или пък например някой да му вземе микрофона и ... оставям на фантазията ви да намерите продължение  .
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пон Юни 26, 2006 10:32 am |
|
 |
FIRE 8V
Фиат маниак
Регистриран на: Пет Ное 05, 2004 1:32 am Мнения: 570 Местоположение: Обект 9
|
TAIF написа: Това за слятите или разменени букви е допустимо, защото в бързината всеки може да сбърка. Аз също често правя подобни грешки. Мисля, че за това е виновно училището. Мен от 1-ви клас ме караха да уча английски, руски и естествено български. Резултатите са следните: Мога да говоря руски и английски колкото да не ме набият, но не мога да пиша. На всичкото от горе и не съм много грамотен по български!!! Жалко, но факт - :roll: мен поне не ме е срам да си го призная
Марто не е съвсем така и с бързането, докато се пишат мнения, колко му е човек да натисне копчето ["Преглед"] и за няма и две минути да си провери мнението, а за останалото в училище и аз съм учил по подобна система с тая разлика, че езиците ги учих от 3-ти клас нататък(с изключение на предучилищните курсове по Английски на които ходех), а останалото опира само до желанието човек да е на ниво там, където е по-слаб или недостатъчно подготвен.
_________________ 146E e 188 e 350 https://www.fiat-uno.org/
|
Пет Юни 30, 2006 9:39 pm |
|
|