|
|
Дата и час: Нед Сеп 21, 2025 8:53 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Предимствата на дизела пред бензина и обратното...
Автор |
Съобщение |
Vladim
|
Stilo написа: Който е за дизела да посочи новия победител в Льо-Ман и спорът отива към края си Намирайки се в началото на нова петролна криза остава да видим дизелово Ferrari и историята на автомобилизма ще е ясна съвсем.
Леко заядлив ми се струва този пост... особено пък от модератор писан... В крайна сметка е ясно, че всеки ще хвали своето си магаре, идеята бе да обсъдим подробно приимуществата и недостатъците на двата типа двигатели!
За мен дизелът е сравнително ново преизвикателство-от 10 месеца карам кола с дизелов двигател, а преди това 8 години бензинка  В този ред на мисли не мога да кажа, че познавам дизела изцяло, но определено мога да споделя впечатления. И така за дизела:
1. Митът, че зимата дизелът не пали отдавна е в кофата за боклук! При изправен двигател дизелът пали по-лесно от бензинка с газова уредба! ;)
2. Голям въртящ момент.
3. Двигателят изисква по-малко грижи-разваля се по-рядко! Тук моля никой да не спори, защото ще го засипя с десетки статии!
4. По-икономичен от бензина.
5. Двигателят има по-голям живот, по-бавно се износва.
За бензина:
1. По-тих двигател с по-малко (или никакви) вибрации.
2. По-еластичен двигател. По-бързо достига до високи обороти от дизела.
3. По български-може да му се сложи газова уредба и тогава разхода е много по-нискък от дизеловият двигател.
4. Не изкарва дим през ауспуха (когато двигателя е изправен).
|
Чет Юни 22, 2006 10:44 am |
|
 |
kiro_of_the_day
|
Vladim написа: Леко заядлив ми се струва този пост... особено пък от модератор писан...
 И модераторите са хора - и те сърце и душа носят! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
|
Чет Юни 22, 2006 10:48 am |
|
 |
pakumba
Фиат идол
Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 3:33 pm Мнения: 1330 Местоположение: София/Добрич
|
от практическа гледна точка избирам бензиновия двигател  /четтете нантък/, заради възможността за газова уредба. в момента е 2 пъти по-тънко на газ отколкото на дизел. ако мога да си позволя да си купя съвременен дизел и да го храня ще го предпочета пред съвременен бензин. обаче за в момента в Бг колкото искате ми говорете, но по-евтино от газта няма/освен метана де/. преди да си взема темпрата приятел ме навиваше на голф 2 който той продаваше и знам, че е перфектен или на пежо 405/прословутия 1,9 чист дизел/ като ме убеждаваше колко евтино било да се кара. е добре, ама дори голфа, който е по-малък в града гори 6х1.85=11,1 а е една супер малка кошница в сравнение с огромната темпра, която и 12 да ми гори в града/я тя гори по-малко/ пак ми е по-тънко. това е практическата гледна точка, ако имам пари обаче едно джейтиди или хди няма да е зле
|
Чет Юни 22, 2006 10:53 am |
|
 |
Ferrari
|
@Vladim
Влади, само за протокола... двигателя на снимката е дизелов. Това е победителя в Льо Ман и Stilo иска да каже че именно това ще е пътя при спортните возила.
|
Чет Юни 22, 2006 11:04 am |
|
 |
toko
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Чет Апр 07, 2005 8:50 pm Мнения: 412 Местоположение: София
|
Mitko написа: toko написа: добре де защо си мислите че дизела е с по-голям въртящ момент от бензина? не сравнявайте атмосферни бензинки с турбо дизели! вижте момента примерно на едно ситроенче 1,4 хди и на пунто гт sev го каза : Цитат: ако трябва да избирам кола: - ако зависи от джоба - дизел - за усещане и емоции - бензин Това за момента е чиста физика и за това не виновно турбото, а големия работен ход на буталото. Няма как бензинка да докара такъв момент, защото при толкова голям ход се сещате какво сгъстяване ще направи и бензина ще се възпламени от детонация. абе аз че съм зле по физика си е истина и реших да поогледам и вижте какво забелязвам...
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3142.html типо 1,9д - 119 Н.м.
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3139.html типо 1,8 и - 128 Н.м.
вярно на дизела момента е на 2000 оборота, ама и те повече от 4500-5000 не се развъртат!
това горе не го пиша за да споря сляпо, а да стане хубава дискусия!
_________________ "То, правото, е като хубава кобила на пазара. Който има повече пари, той я купува..." Йордан Радичков.
|
Чет Юни 22, 2006 11:58 am |
|
 |
Red Storm
|
Имам и бензиново Типо(2000/16) и дизелово (1900tds).Кое върви повече е ясно.Но с "нафтовата печка" минах с 39 литра 755км.(Пловдив-Ахтопол-Пловдив).Средна скорост около 100км без включен климатик.Намерих "тънка" нафта по 1,10лв.(Знам какво е мнението на някои колеги от форума за такава нафта) и сметката е ясна.Като тръгна накъде с бензиновото Типо,все се намира някой дразнител и разхода започва да става 12,13/100.Бензина 100 октана знаете колко пари е.Не че ми се кара "куц кон", ама няма начин.
|
Чет Юни 22, 2006 1:27 pm |
|
 |
Korun
|
 Re: Б или Д
Stefan Nikolov написа: Всичко е в областа на експериментите.С пропан-бутан няма да стане никога.Тои е остатачен продукт от преработката на нефта с много неприемлив състав.При метана нещата стоят по съвсем друг начин.
Остатъчен продукт е много относително понятие, защото поначало май е възприето, че добива на бензин е основен приоритет.
От тая гледна точка и дзеловото гориво трябва да е остатъчен продукт, защото се получава селед бензините.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD
|
Чет Юни 22, 2006 2:06 pm |
|
 |
Vladim
|
Mitko написа: @Vladim
Влади, само за протокола... двигателя на снимката е дизелов. Това е победителя в Льо Ман и Stilo иска да каже че именно това ще е пътя при спортните возила.
Извинете ме, не съм схванал подтекста! :|
|
Чет Юни 22, 2006 3:14 pm |
|
 |
Ferrari
|
Vladim написа: Mitko написа: @Vladim
Влади, само за протокола... двигателя на снимката е дизелов. Това е победителя в Льо Ман и Stilo иска да каже че именно това ще е пътя при спортните возила. Извинете ме, не съм схванал подтекста! :|
Да вмъкна още една новина. Горивото на победителя е Shell VPower Diesel по този повод Shell празнуват като провеждат игра с награда дизелов автомобил.
|
Чет Юни 22, 2006 3:25 pm |
|
 |
ochinko
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 4:01 pm Мнения: 64 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Два въпроса да задам. Може би са глупави, но ще прощавате.
1. При издъхнал акумулатор не е ли по-лесно да се запали бензиновия двигател с бутане на колата?
2. Само ми се струва или наистина бензиновите коли имат по-често проблеми с прегряване на мотора?
|
Чет Юни 22, 2006 4:37 pm |
|
 |
Ferrari
|
ochinko написа: Два въпроса да задам. Може би са глупави, но ще прощавате.
1. При издъхнал акумулатор не е ли по-лесно да се запали бензиновия двигател с бутане на колата?
2. Само ми се струва или наистина бензиновите коли имат по-често проблеми с прегряване на мотора?
Зависи от горивната система на автомобила. При катализатори не препоръчват бутане изобщо.
|
Чет Юни 22, 2006 4:40 pm |
|
 |
ivo098
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 7:52 pm Мнения: 431 Местоположение: София 19 Люлин
|
toko написа: Това за момента е чиста физика и за това не виновно турбото, а големия работен ход на буталото. Няма как бензинка да докара такъв момент, защото при толкова голям ход се сещате какво сгъстяване ще направи и бензина ще се възпламени от детонация.абе аз че съм зле по физика си е истина и реших да поогледам и вижте какво забелязвам... http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3142.html типо 1,9д - 119 Н.м. http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3139.html типо 1,8 и - 128 Н.м. вярно на дизела момента е на 2000 оборота, ама и те повече от 4500-5000 не се развъртат! това горе не го пиша за да споря сляпо, а да стане хубава дискусия!
добро сравнение, всички сравняват турбо дизели с атмосеферни бензини, и викат брей тия дизели вървят колкото бензинка със същия работен обем..., да ама бензинката е с атмосферно пълнене...така че поне за динамика спора приключва 
_________________ Fiat Bravo GT
|
Чет Юни 22, 2006 7:19 pm |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
Още нещо-дизеловият двигател като че ли се скапва за време, а не за км.Иначе има доста по-малко чаркаляци, но реши ли да се скапва-скапва се и това е, а осн. ремонт на един най-прост дизел струва 1500лв  .А с бензиновия ще минеш по-тинко като го скапеш.Така поне мисля аз, но мисля че доста хора ще се съгласят.И още нещо-един комшия скъса ангр. ремък(менте) на едно дизелово пежо, тая кола повече не тръгна!
А и на дизела не можеш да сложиш газово :mrgreen: .
_________________ N.Y. State of Mind
|
Чет Юни 22, 2006 8:47 pm |
|
 |
Stilo
|
Понеже съм карал само "модерни" дизели мога да споделя че вървят наистина много, но и ХАРЧАТ порядъчно. Почти колкото бензиновия еквивалент.
Проста логика - няма как да се накарат повече "коне" да ядат по-малко и да дърпат повече. За мене е маркетингов трик. Примери -
Citroen HDI 110 к.с. не можа да вдигне повече от 170 км/ч. Разход - София - Банско и обратно ~ 6,8 л/100 км.
FIAT Stilo JTD 105 к.с. - София - Пловдив ср.скорост* 120 км/ч, разход 7,2
Alfa 147 JTD 115 к.с. разход 7 л/100 км
Seat Leon TDI 110 к.с. - също около 7.
BMW 3-та серия - разхода не падна под 7,5
Само да вметна че под средна скорост отчитам тази на компютъра, като над 120 за да вдигнеш с една единица нагоре трябва да караш близо 5 минути със 200 км/ч. Разхода е покъртителен - поне по моите представи за дизел.
Преимущество са тягата в ниските обороти и плавното развъртане, но пък минус е високия оборотен режим (над 5000 оборота, където е най-голямото износване), който се достига много бързо и поддръжката на съврменните дизелови мотори, която не е от най-евтините.
Аз съм за бензиновия вариант, заради тихата работа - двигателят обичам да свири, а не да трака (макар и приглушено) 
|
Чет Юни 22, 2006 9:12 pm |
|
 |
Selqatin
Фиат маниак
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 1:14 am Мнения: 667 Местоположение: Божурище
|
Имам и бензиново и Турбо дизелово пунто,ето и мойто сравнение:
Бензинката:
-убииствен старт,дига обороти като лудо и удря ограничител без проблеми(6800).
-разход според педала на газта-натискаш харчи-не натискаш не харчи.
-граднско при нормално каране на равно с другите коли не ми е нужно да дигам над 2000 об.
-евтино за подръжка и части.
-газова уредба(зех е не съм е монтирал) евтино движение.
Дизела:
-трака.
-не може да дига над 4800 оборота.
-има турбо и дава голема тяга над 2000 оборота.
-харчи много като го натискаш.
-скъпо за подръжка и части.
-много добра тяга извънградско при изпреварвания.
Извод-за града си карам бензинката,извънграско ТД...инак бензина си ми е в кръвта :twisted:
_________________ _______________________________________
0885261834
|
Чет Юни 22, 2006 9:21 pm |
|
|