|
|
Дата и час: Пон Юли 14, 2025 11:46 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
ForceWere
Кара кола
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:24 am Мнения: 314 Местоположение: София Бели брези
|
 въпрос за газова плочка
Значи това ми е плочката
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img00733hf.jpg
и се чудя,възможно ли е от по-тесните дупки на плочката да се губи мощност при по-високите обороти. Защото над 4000-4500 едвам дърпа и на газ и на бензин. И имали някаква друга алтернатива за да разкарам плочката, но без да дупча карборатора.
10х.
_________________ Tofas- Sahin 1.6 карб.
|
Вто Май 23, 2006 9:41 am |
|
 |
jamie
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Юли 27, 2005 3:44 pm Мнения: 194 Местоположение: София
|
Дупчи кутията.
Аз така съм го реализирал, противник съм на плочките когато не са добре изработени.
Да, може да ти се спъва колата ако са малки отворите (и определено това е причината!).
|
Вто Май 23, 2006 12:31 pm |
|
 |
ForceWere
Кара кола
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:24 am Мнения: 314 Местоположение: София Бели брези
|
неразбрах кая котия как и защо да дупча, ще ми кажеш ли по подробно
къде да я дупча
|
Вто Май 23, 2006 1:05 pm |
|
 |
jamie
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Юли 27, 2005 3:44 pm Мнения: 194 Местоположение: София
|
Моята е пластмасова правоъгълна например, твоята май е кръгла желязна ?
Аз съм пробил над отворите на камерите на карбуратора - там са ми 2-та щуцера.
Ако искаш в поредната сбирка Неделя да огледаме ?
|
Вто Май 23, 2006 1:10 pm |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
да за там ще го оставя стига да съм тук, че може ще пътувам по провинцията. Срещата нали е посока сточна гара и от колко часа е.
Таман ще се запозная с някой друг фиатаджия
|
Вто Май 23, 2006 1:15 pm |
|
 |
alex12
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Яну 03, 2006 7:54 am Мнения: 159 Местоположение: София 02 Красно Село
|
Да ,странна плочка.Аз си представях да е като моята.Карбуратора какъв е?
_________________ Темпра 1.6-карб.-бързина на разумна цена.
|
Вто Май 23, 2006 6:02 pm |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
незнам какъв е, до колкото знам е двукамерен- Вебер. Как мога да разбера какъв е за да ви кажа.
|
Вто Май 23, 2006 10:47 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
Като гледам на снимката, дифузорите са ти между 27 и 28мм. Доколкото разбирам, това е нормален размер. Тоест, липсата на мощност не е от размера на дифузорите. И въобще, дифузори със същият размер са на моя карбуратор (двукамерен Вебер - двигател 1.6л 105к.с.) и си имам мощност навсякъде до около 5500 - 6000 оборота. Наистина над 6000 леко спада.
Това което ме притеснява е, че в плочката ти влиза само един маркуч. Ако втората камера на карбуратора се захранва по някакви вътрешни канали на плочката, възможно е да не стига дебита на газта през тях - тоест при отваряне на клапата на 2 камера, сместта ти да обеднява.
Втората възможност е, да смуче въздух от някъде - например между плочката и карбуратора може да има луфт.
Това което казваш, че не работи на бензин, обаче навежда на мисълта, че проблема е общ - тоест не е свързан точно с газовата уредба.
Как са ти оборотите на празен ход - стабилни ли са? А предварението на запалването? Филтъра сменян ли е скоро?
Аз не бих изключил и два проблема, водещи до еднакъв краен резултат - примерно запушен карбуратор (бензинов филтър) + лоша настройка на газовата уредба (и/или лошо захранване на 2 камера с газ)...
Теоретично погледнато, дифузорите, дори и да са със съвсем малък диаметър, не би трябвало да внасят забележимо съпротивление във въздушния поток, защото имат аеродинамична форма (тръба на вентури). Тяхната функция е само да увеличат скоростта на въздуха до подходящи стойности.
Практически, разбира се не е съвсем така, но съпротивлението което внасят дифузорите не е толкова забележимо, колкото симптомите които описваш ти.
П.П. Сега се сещам - огледай се дали някой майстор не ти е оставил "шапка" под формата на частично стеснение на някой от въздуховодите - правят го със втулка с отвор. Когато не могат да настроят уредбата както трябва, някои го правят този номер и дори не казват на клиента. Е тази втулка наистина внася съпротивление и то голямо. В този случай настройката на ниски и средни обороти става добра, но губиш максималната мощност.
|
Сря Май 24, 2006 2:09 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
http://img233.imageshack.us/my.php?imag ... 73b4bt.jpg
на снимката съм отбелязъл колоко е дияметъра на камерата под плочката, както се вижда и според мен има доста голямо стеснение.
Оборотите на празен ход на бензин са стабилни, на газ са леко нестабилни но е въпрос на настройка.
Предварението си нямам на представа как е- но предполагам че е добре, защото никога нито на газ, нито на бензин съм чул детонация- а до колкото знам детонации се получават от голямо закъснение.
Карборатора и аз допуснах че може да е запушен, затова взех един спрей и го пръснах вече доста пъти и няма никаква разлика- та предполагам си е отпушен.
За стеснение на въздухопровода не може и да става на дума, защото преди месец и нещо си направих изцяло нов въздухопровод.
А от голямо значение ли е ако има малки процепи между плочката и карборатора- защото допускам че ще има- с тези прожини с който е хванат, те едвам го държат да не изпадне.
|
Сря Май 24, 2006 8:07 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
сега се чудя ако махна плочата и сложа медни тръбички да ли ще е по добре или изобщо няма да работи.
ето за това говоря :
http://img210.imageshack.us/my.php?imag ... 73c5to.jpg
А сега се сетих за нещо, значи правиго само на газ- като натиснеш педела на газта до дупка- ама яко и двигатела започва нещо като давене или и аз незнам почва да бръмчи странно и не си вдига оборотите а едвам ги подържа да не паднат. Този проблем са го гледали майстори- играха си с настройките и нито за миг не е изчезвало. Интересното е че дори при 3000-4000оборота пак да го нагазиш пак така се получава.
|
Сря Май 24, 2006 8:15 am |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
ForceWere написа: А от голямо значение ли е ако има малки процепи между плочката и карборатора- защото допускам че ще има- с тези прожини с който е хванат, те едвам го държат да не изпадне.
1. Процепи не трябва да има. От там смуче въздух и обеднява сместта.
2. Какъв е профилът на отворите. Би трябвало да е: отгоре малко по-широк, стеснява се бързо до минималният диаметър. след това плавно и на по-голямо разстояние се разширява приблизително до диаметъра на камерата. Отворчетата за газта трябва да са малко под най-малкият диаметър. Иначе казано - профила на дифузора се състои от един къс конус, плавен заоблен преход и дълъг конус. На снимките не се вижда добре, но ми се струва, че при тебе преходите са малко резки. И пак да повторя - стеснението създава съпротивление на потока само ако има ръбове и резки преходи.
3. Това, че при натискане на газта докрай си променя двигателя звука и няма мощност според мене е силно обедняване на сместта на 2-а камера на карбуратора. При тебе обаче няма регулировка отделно на двете камери...
|
Сря Май 24, 2006 9:59 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
ще видя как е и ще го нарисувам максимално точно и ще го кача.
А какво мислиш за това с тръбичките.
10х за съдействието
|
Сря Май 24, 2006 10:04 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
а как да запуша процепите около плочата. Аз мислех със силикон, но се чуда ако тръгна да свалям плочата какво ще правия.
|
Сря Май 24, 2006 10:07 am |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
|
ForceWere написа: а как да запуша процепите около плочата. Аз мислех със силикон, но се чуда ако тръгна да свалям плочата какво ще правия.
Аз си направих гарнитурка от картон и я сложих със съвсем малко силикон. Ако питаш мене обаче, помисли за по-добро закрепване на плочката - с тия пружини...
За варианта с тръбичките - лично аз съм силно резервиран...
|
Сря Май 24, 2006 10:26 am |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:16 pm Мнения: 197 Местоположение: София, кв. Слатина
|
Няма да можеш да го направиш добре , иначе е добра идея
Или ако имаш познания по стругарство/шлосерство и имаш подходящата среда да го направиш като хората мисля , че ще стане добре.
Дифузьорите не са никак малки, та надали пречат осезаемо на въздуха.
_________________ http://facebook.com/DeaMotors
|
Сря Май 24, 2006 5:36 pm |
|
|