Дата и час: Съб Сеп 27, 2025 8:18 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Кое е по-добре - Дизел или Бензин 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Кое е по-добре - Дизел или Бензин
Здравейте колеги,
искам да ви задам един въпрос който ме мъчи покрай желанието за покупка на нов автомобил.
Не мога да реша кое е по-добре - бензинова кола (евентуално с АГУ) или дизелова.
Плюсовете и минусите на двата варианта са много и не мога да преценя. Карал съм много бензинови и много дизелови коли. Моят опит сочи че дизела е по-икономичен, но по-шумен, с по трудна поддръжка и понякога особено зимно време прави номера - било заради гориво или свещи или нещо друго... Бензина е по понятен, но по гълтащ финаси, но пък капризен откъм електроника и датчици, за сметка на това е тих, с мека работа и т.н.
Малко повечко опростих нещата ама просто събирам мнение в момента...

Вто Апр 18, 2006 9:23 am
UNREAD_POST 
Моето мнение е много субективно, но аз не харесвам модификациите по двигателя които налага газовата уредба. Невероятен фен съм на JTD двигателите на FIAT. Разхода е малък а динамиката им по нищо не отсъпва на бензиновите двигатели. Нямам впечатление за подръжка, защото колите до които имам достъп са на не повече от 60 000км и нищо още не е правено по двигателите освен смяна на филтри и масла. На Opel Zafira 1.9 JTD се опита да свири турбото още на 8000км, но след смяна на маслото шума изчезна. Моторите чукат като дизел, но вътре в купето не се чува.

Вто Апр 18, 2006 9:31 am
Модератор
Модератор
Аватар

UNREAD_POST 
Здравей,
доколкото занм изкаш да си вземеш мареа комби. Ами по-добре си вземи дизел ако ще я караш често. Моята не я жаля никък и удрям 13...15л., дизела ще е на 9....10. т.е. 2 пъти по-евтино. Газ да си сложиш на комбито е много кофти защото ще развалиш перфектния багажник. Е може и на мястото за резарвната гума ама ще останеш без крикове, ключове...ала бала.
Аз се колебаех между 2.4тд или 1.8 и май посгреших въпреки, че разхода е водещ за мен.

Вто Апр 18, 2006 9:32 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Колега не, че имам голям опит ама по мои наблюдения дизелът е по-добър (ако говорим за нов) ако не си е до късмет :)
Ей ако не си купиш FIAT ще ти се разсърдя Yellow_Flash_Colorz_PDT_06

Вто Апр 18, 2006 9:35 am
Профил
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Ако си купуваш чисто нова кола - дизел, ако е 2ра употреба - бензин. Това е моето мнение. Тия дизели са скъсани от каране в европа.

Вто Апр 18, 2006 9:36 am
Профил
UNREAD_POST 
chris написа:
Ако си купуваш чисто нова кола - дизел, ако е 2ра употреба - бензин. Това е моето мнение. Тия дизели са скъсани от каране в европа.

Дизела не се плаши от каране. Двигателите са нискооборотни и носят без ремонт по 500 000км.

Вто Апр 18, 2006 9:38 am
Модератор
Модератор
Аватар

UNREAD_POST 
chris написа:
......... Тия дизели са скъсани от каране в европа.

Това май е вярно.

Вто Апр 18, 2006 9:38 am
Профил
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Mitko написа:
chris написа:

Дизела не се плаши от каране. Двигателите са нискооборотни и носят без ремонт по 500 000км.

Е да де, точно това исках да кажа - те са си на по 500 000 км.

Вто Апр 18, 2006 9:40 am
Профил
UNREAD_POST 
chris написа:

Е стига де... те само дизелите са юркани, бензинките идват на по 100 000км! :wink: Всички коли са юркани, номера е да попаднеш на малко по-неюркана :)

А относно дизела и зимата... трябва да ви кажа, че зимата моята TD100 палеше по-лесно от сега! :) При минус 16 градуса подгравах и след 2 секундно въртене колата палеше. Е, разбира се в големите студове бях сложил добавка против замръзване.

Вто Апр 18, 2006 9:50 am
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Не, бензинките са на по 200 000 хил.

Вто Апр 18, 2006 9:59 am
Профил
UNREAD_POST 
Vladim написа:
chris написа:

Е стига де... те само дизелите са юркани, бензинките идват на по 100 000км! :wink: Всички коли са юркани, номера е да попаднеш на малко по-неюркана :)

А относно дизела и зимата... трябва да ви кажа, че зимата моята TD100 палеше по-лесно от сега! :) При минус 16 градуса подгравах и след 2 секундно въртене колата палеше. Е, разбира се в големите студове бях сложил добавка против замръзване.

Мойта и тя зимата палеше без празен ход на въртене а сега я чувам че има едно празно въртене и тогава пали :)
Най-много се кефя на господата дето все им мирише на нафта,как въртят като ненормални докато има заплаят бензиновите коли.А по въпроса дали е износен един дизел ами преди да се купи има сервизи.Аз исках да си взема Брава,ама от 100 на нито една не и работеше турбината или пък нямаха компресия.Ама не съм ги карал на сервиз а тръгнах от Бургас с Дизелджии от Дарс АУТО и Тойота сервайз имаше само вдигни капака завърти дай малко газ ай чао :)

Вто Апр 18, 2006 12:04 pm
UNREAD_POST 
chris написа:
Не, бензинките са на по 200 000 хил.

Ахаа... и, каква е тази закономерност коли по едно и също време произведени да са с навъртени 300 000км разлика? Честно казано без да се обиждаш говориш наизуст малко! :roll:

Вто Апр 18, 2006 2:36 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Разбира се, че не се обиждам. Просто в европа на е както тука да гледаме кво ще ни е по-икономично и да си броим стотинките. Там дизелите са служебни и не се спират по цял ден. Ти го мани тва, че всички коли са взети от някой пенсионер дето не я изкарвал от гаража.
P.S. А то е ясно, че няма закономерност, избъзиках се за бензинките, просто са карани по-малко, а не чак толкова.
Естествено вече е по-различно в европа с новите коли - сега купуват дизели, но преди 7-10 години си беше така както ти казвам.

Вто Апр 18, 2006 2:52 pm
Профил
UNREAD_POST 
chris написа:
Разбира се, че не се обиждам. Просто в европа на е както тука да гледаме кво ще ни е по-икономично и да си броим стотинките. Там дизелите са служебни и не се спират по цял ден. Ти го мани тва, че всички коли са взети от някой пенсионер дето не я изкарвал от гаража.
P.S. А то е ясно, че няма закономерност, избъзиках се за бензинките, просто са карани по-малко, а не чак толкова.
Естествено вече е по-различно в европа с новите коли - сега купуват дизели, но преди 7-10 години си беше така както ти казвам.

Имам приятел който купи 3 нови дизелови коли. Най старата е на малко повече от година и половина и скоро ще чукне 70000км. Колата е FIAT Doblo Cargo. Най-новата я взе през Януари и вече минава 10 000км. - Opel Zafira 1.9JTD. Ако не слизаш от една кола километрите се правят за нула време.

Вто Апр 18, 2006 2:59 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
JTD това е най икономичния избор ВЕРВАЙТЕ ми
Това двигателче има много пюсове
а като за семейна кола е номер едно-нискооборотно(пее.пее с 130км)
:mrgreen:

Вто Апр 18, 2006 3:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща