|
|
Дата и час: Съб Юни 21, 2025 1:18 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Автор |
Съобщение |
Esper
|
 Какво е това?
Може ли някой да ми помогне като идентифицира този чарк?
Стои монтиран на Темпра 1,9 tdi.
Не че има проблем с него, колата си работи дори и когато го демонтирам. Уредите също.
Любопитен съм обаче каква работа върши или би трябвало да върши.
Успях да проследя че в него влиза датчик за температура монтиран на термостата и датчик който е на горивната помпа. Термо-датчика се оказа с откъснат извод но това е друга тема.
Този монтиран на помпата според мен следи колко е натиснат педала на газта но не съм сигурен.
На мен ми прилича на ECU обаче не мисля че има място в този мотор
Не го намирам и в ел.схемите на модела.
Ще черпя ако разбера що е то 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
|
Вто Мар 28, 2006 8:38 pm |
|
 |
me_to_u
|
 Re: Какво е това?
Esper написа: На мен ми прилича на ECU обаче не мисля че има място в този мотор
Май май... 
|
Вто Мар 28, 2006 9:07 pm |
|
 |
Esper
|
 Re: Какво е това?
me_to_u написа: Май май... 
Добре, но какво търси при мен?
Не виждам как ще повлияе на двигателя. Ако е за него де.
Както споменах, по нищо не личи че го няма дори като го разкача 
|
Вто Мар 28, 2006 9:15 pm |
|
 |
mark
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 10:14 am Мнения: 34 Местоположение: Елхово
|
При мен модула за запалване Digiplex 2 е същият на външен вид.
Пет Мар 31, 2006 11:11 am |
|
 |
Esper
|
 Чарка
Така, има вече малко повече информация относно това за което питах в началото.
Оказва се че въпросния чарк управлява клапан, който в някаква ситуация пропуска част от изгорелите газове от изпускателния колектор, обратно във смукателния. Грешка, става въпрос за система от два клапана свързани посредством вакуум - взимат го преди сервото. На единия има бобина. Един вид излиза че системата връзва входа и изхода на турбо-компресора... Лудница някаква  Оказа се че са изолирали някога пневматиката и затова сега електрониката не влияе по никакъв начин.
Това от една страна внася малко яснота, но все пак някой да има мнение защо се налага това и сега както е изолирано, какво губя?
|
Съб Апр 01, 2006 6:58 pm |
|
 |
kaci
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Мар 10, 2006 8:21 pm Мнения: 62 Местоположение: София 09 Лозенец
|
Не губиш нищо от това че системата е изключена(стига да е направено както трябва!!!).Системата се нарича EGR и се използва за подобрение на екологичните показатели(и влошаване на динамичните).Моят съвет е да не възстановяваш системата защото не е изключена случайно,а най вероятно е правила проблем на предишния собственик.
|
Съб Апр 01, 2006 10:57 pm |
|
 |
Esper
|
kaci написа: Не губиш нищо от това че системата е изключена(стига да е направено както трябва!!!).Системата се нарича EGR и се използва за подобрение на екологичните показатели(и влошаване на динамичните).Моят съвет е да не възстановяваш системата защото не е изключена случайно,а най вероятно е правила проблем на предишния собственик.
Днес говорих с един спец по дизели - той каза същото, както и че цялата система обикновено завършвала земния си път точно както е при мен - с шунтиране.
Каквато е съдбата и на катализатора
Благодаря ти за информацията, беше важно за мен дотолкова, че ми престои смяна на термостат а на него е счупен температурния датчик за тая система.
Впрочем доколкото успях да разбера, клапана свъзващ всмукателния и изпускателния колектор работи - като получи ръчно вакуум, работата на мотора се променя. Предполагам че приблема е бил в електрониката, в клапана дето съм го показал ТУК или дявол знае къде - колата си работи идеално и без това.
:mrgreen:
Последна промяна Esper на Нед Апр 02, 2006 11:59 pm, променена общо 1 път
|
Нед Апр 02, 2006 6:35 pm |
|
 |
kaci
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Мар 10, 2006 8:21 pm Мнения: 62 Местоположение: София 09 Лозенец
|
Проблема е в екологичните норми на които трябва да отговарят автомобилите около и след 90та година(за Швейцария и по рано).Най просто обяснено системата работи по следния начин:част от изгорелите газове се вкарват обратно във всмукателния колектор за повторно изгаряне.Датчика за който говориш позволява(командва температурно)кога да започне този процес.Ефекта от тази система е само и единствено-много сажди във всмукателния колектор(дано ми простят природозащитниците).
|
Нед Апр 02, 2006 7:34 pm |
|
 |
Esper
|
Ясно... Ще се демонтираме очевидно
Въпреки че хобито в момента и професията ми в миналото беше електрониката, изобщо не подскачам от ентусиазъм да я виждам в колата си...
Сега, в основата на един ДВД плеър например се очаква да бъде електрониката. Една кола обаче, все още се движи благодарение на буталата, коляновия вал, мотовилките. Като те се счупят, ок - спира. Обаче да спре защото някакъв датчик се е повредил не ми се вписва в мирогледа :mrgreen:
Сори за офтопика, просто лично мнение 
|
Пон Апр 03, 2006 1:12 am |
|
 |
Yavor
|
Esper написа: Ясно... Ще се демонтираме очевидно Въпреки че хобито в момента и професията ми в миналото беше електрониката, изобщо не подскачам от ентусиазъм да я виждам в колата си... Сега, в основата на един ДВД плеър например се очаква да бъде електрониката. Една кола обаче, все още се движи благодарение на буталата, коляновия вал, мотовилките. Като те се счупят, ок - спира. Обаче да спре защото някакъв датчик се е повредил не ми се вписва в мирогледа :mrgreen: Сори за офтопика, просто лично мнение 
Мдаа, а ти представяш ли си като почнем след 10 години да си купуваме втора употреба колите които се произвеждат сега - натъпкани е електроника - дори и дизелите - с много датчици и т.н.????
Онзи ден - чистак ново Пежо 206HDI - е пали като трактор и дими - оказа се че му е качен софтуер???!! за бензиново - 'преинсталираха' го и се оправи....
|
Пон Апр 03, 2006 9:28 am |
|
 |
Esper
|
Ха-ха-ха!
Добре че не е избило Пежото с BSOD на някое кръстовище докато дойде до сервиза
И какво казахте на човека, да не бърка следващия път компютъра с автомобила че поне да може да отида на работа после?
Иначе за електрониката аз точно това имах предвид, като остарее колата става една голяма грижа.
|
Пон Апр 03, 2006 11:27 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|