Дата и час: Сря Юли 09, 2025 12:03 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Бензин, газ или спирт 
Автор Съобщение
UNREAD_POST 
А, и още нещо да "ВМЕНТА"...А бе пичове привърженици на спиртната теория, Вие не сте ли разреждали ракия с вода?! Тогаз когато бащите ви или дядовците са сварили по-силна ракия и трябва да и спадне градуса?Какво става като я разредите с вода?Ракията повече по обем ракия ли става? Или става ШЛЬОКАВИЦА с по-нисък градус. Е, от къде тази шльокавица да гори по добре, дори ако я запалите с клечка кибрит.Не съм чувал досега спиртът да гори от налягане, както е принципа на дизела, а гори само от пламък, от много висока темрепература.И също не съм чувал спирта да е хигроскопичен, ама ДЕЕБА АЗ ТЕЗ КВАРТАЛНИ КАФЕНЕТА!!!!!
:angry:

Вто Фев 07, 2006 12:18 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Nino написа:
А, и още нещо да "ВМЕНТА"...А бе пичове привърженици на спиртната теория, Вие не сте ли разреждали ракия с вода?! Тогаз когато бащите ви или дядовците са сварили по-силна ракия и трябва да и спадне градуса?Какво става като я разредите с вода?Ракията повече по обем ракия ли става? Или става ШЛЬОКАВИЦА с по-нисък градус. Е, от къде тази шльокавица да гори по добре, дори ако я запалите с клечка кибрит.Не съм чувал досега спиртът да гори от налягане, както е принципа на дизела, а гори само от пламък, от много висока темрепература.И също не съм чувал спирта да е хигроскопичен, ама ДЕЕБА АЗ ТЕЗ КВАРТАЛНИ КАФЕНЕТА!!!!!
:angry:

ех нино, ниноооооо най-вероятно си прав, но що с тоз назидателен тон, че то ако нафтата си беше нафта, ракията-ракия и българина-американец, немаше да има нужда от тоя форум и такава тема и кафетата щяха да са празни- сиреч от такава водна нафта правителства требе да падат, че и от по-малко........ама тъпи сме и само да приказваме обичаме и то празнодумство. всеки много разбира, а нищо не отбира........и ква е тая лятна нафта?!!! най-вероятно с повече вода, не най-вероятно ами повече от сигурно, те зимата слагат 30 % вода, а лятото.....не ми се смета. По-вероятно е да искаш да кажеш, че каквото и да се добавя в нафтата трябва да е при положителна температура, но ти най-добре си знаеш, може и така да е както казваш.......и не говорим за хигроскопичност, щото тва означава да се "свържат" елементите, сиреч да се поеме и задържи определено количество вода, а ние просто искаме да я разредим- ВОДАТА с нещо, че да замръзва по-трудно, както ракийката на дедовците ни, шльокавицата де, и викаш като налеем спирт и кво ще падне градуса на нафтата или на водата?! а иначе и аз не съм виждал спирта да гори от налягане, ама щом тая нафта с водата гори тоя спирт бате ще "стопи" цилиндрите направо-има лоогика не мислиш ли? пък тва дали ще се запали от налягане само някой познавач на термодинамиката може да каже с по-голяма сигурност. А относно релациите които правиш с градусите и и принципа на дизела не разбирам много, но затова питам и си мълча ако незнам 100%, са абсолютни смешки тука хората говорят за цетанови числа ти с некви градуси бате, но все пак може да си "прав" :D
ех чел съм ти постовете и те имах за разбирач, но явно не си бил в добро настроение.....айде сполай ти и на теб и повече нафта в нафтата :D :D :D

а, да то и бензина и дизела с различни тегла, но май не им пречи?!!! другаде е май ключа от палатката, но ти търсиш звънеца :D :D
и тва с лятната нафтаааа още ме е смях и с тоя парафин, тва да не ти е битова нафта?! никой не слага вече парафин щото тия дюзи като се задръстят- тогиз вече трябва да има "убийства" по бензиностанциите ;) 5-10 тона, че ако имам 1 или 500 кила нема ли да ми свърши работа, ей така да си зазимя малко нафта, като зимнина нали разбираш ;)
а с касовата бележка и фактура и дори с нотариус да заредиш -нема оправия в тая правова и демократична държава ;)
сполай и на тебе ;)

Вто Фев 07, 2006 11:10 am
Профил
UNREAD_POST 
POW, ами като те е смях от лятна нафта и такава с високо съдържание на парафин иди че си зареди на Шел(обикновен дизел) или друга бензиностанция. Сега при тези температури хич няма да ти е до смях.А това за "лятно" и "зимно" дизелово гориво до скоро си беше регламентирано от БДС.Не съм сигурен дали и в момента е така.Не съм твърдял,че съм разбирач, просто доста съм патил.Вярно, че се "каздисвам" от такива писания за спирт в нафтата, ама по-добре някой да го прочете, отколкото да набуха 5 л.спирт на 50л нафта и да чака какво ще стане.
Ама свят свободен всеки прави това което иска.
В момента времето е такова(-13), че пак ще има коментари по темата.
POW, парафина е съпътстващ продукт при крекинга и колкото по-го няма, толкова по-добро е горивото .Пък ти продължавай да се смееш.

Вто Фев 07, 2006 12:37 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Nino написа:
POW, ами като те е смях от лятна нафта и такава с високо съдържание на парафин иди че си зареди на Шел(обикновен дизел) или друга бензиностанция. Сега при тези температури хич няма да ти е до смях.А това за "лятно" и "зимно" дизелово гориво до скоро си беше регламентирано от БДС.Не съм сигурен дали и в момента е така.Не съм твърдял,че съм разбирач, просто доста съм патил.Вярно, че се "каздисвам" от такива писания за спирт в нафтата, ама по-добре някой да го прочете, отколкото да набуха 5 л.спирт на 50л нафта и да чака какво ще стане.
POW, парафина е съпътстващ продукт при крекинга и колкото по-го няма, толкова по-добро е горивото .Пък ти продължавай да се смееш.

не се коси бе човек смях ме е щото всичкото ни е такова и нафтата и държавата и обществото и всичко за квото се сетиш, а иначе налях по 5 литра от ЗИМНАТА нафта на Шел, Омв и Петрол и познай - всички побеляха и замръзнаха по дъното на бутилките.......а спирт , газ или бензин слагаме щото присадките не помагат?!!! затова ако имаш идея казвай, а спирта ми звучи най-логично и безобидно, но незнам и затова питам ;)
сполай ти ;)

Вто Фев 07, 2006 8:47 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Озорих се докато изчета всички мнения ама никои май не спомена за спирачна течност. :D .Значи в големия студ (около -18 ) едни приятели през ноща с ново Мицубиши L200(пикап) спира. И те шаш. Нафтата на Shell V-power. Спира ТИР и шофьора им казва налейте спирачна течност. И така и става и без никви проблеми. Толкова за спирачната течност. За спирта и бензина знам че помагат но тъй като са сухи и нямат смазочни свойства се долива и масло. За проценти незная но мога да попитам инжинер химици и ще ми кажат.

Вто Фев 07, 2006 9:51 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
pow написа:
Nino написа:

не се коси бе човек смях ме е щото всичкото ни е такова и нафтата и държавата и обществото и всичко за квото се сетиш, а иначе налях по 5 литра от ЗИМНАТА нафта на Шел, Омв и Петрол и познай - всички побеляха и замръзнаха по дъното на бутилките.......а спирт , газ или бензин слагаме щото присадките не помагат?!!! затова ако имаш идея казвай, а спирта ми звучи най-логично и безобидно, но незнам и затова питам ;)
сполай ти ;)

Имам идея, и макар да ти звучи еретично, поне на мен самия така си ми звучи ще ти кажа под секрет! :mrgreen: Как мислиш дали ще ми "гила" едно бензиново "СТИЛО" 1.2/16V, двуврато или пък една "Королка" 1.4VVTI?!! ХЕЧБЕК примерно.Аз съм стар човек, моите юнаци си имат коли и само жена ми се вози и онзи которак от аватара,чат-пат на задната седалка.Ще направим за няколко години "TIME OUT" от дизела.Пък после живи и здрави може пак него да си купим.Белким вземем по-качествени горива да зареждаме.
Сега сериозно.Никакви проблеми не съм имал при тазгодишните студове.Зареждал съм на OMV Красна полянаа алпин дизел и съм слагал преди зареждането българската добавка "Хелиос"... за 50л.Преди големите студове слагах TDA Castrol.Всичко обичайно и нормално.Колата не се е "закашляла" или поколебала за секунда на студен старт при тези студове.Ако и това не помага значи "ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ"... честно не знам приятелю... но ссе-пак виж второто изречение от поста ми! :mrgreen:
ПС.. единственото неприятно чувство при тези студове е ,че купето не се отоплява добре без включен вентилатор на парното.

Вто Фев 07, 2006 10:43 pm
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
Колеги, абе Nino май има основание да ви се кара! Ами направете си пьрво експеримент в бутилка, смесете каквото искате и наблюдавайте!
Искате да слагате в нафтата кой каквото му дойде на акьла, ама никой не може да си представи какво чудо става в горивната камера и какьв горивен процес протича!
При старите дизели - сьм сьгласен, с нафта и с газ все им е едно поради много причини!
Но в сьвременните, особенно турбинираните кьдето и дебелините на гарнитурите на главата им са през 1/10мм. за да се прецизира горивния процес , прибавянето на бензин води до детонационно горене с много поражения! Да не говорим пьк изобщо за JTD!!! Така, че умната!
Но ако искате все-пак да подобрите зимната експлоатация на нафтата, то най-безвредната и ефектна добавка е ........ двутактовото масло!!!
Това се практикува най-много в Полша и то само през зимата!
Всеки който зарежда 40-50л. нафта налива по 1л. масло което стои на самата колонка, конкретно за случая.

Вто Фев 07, 2006 10:59 pm
Профил WWW
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Точно!
Вярно е, че в БГ се продават какви ли не боклуци, но ако на етикета на добавката не пише, че е подходящ за съвременните TD изобщо не си и помислям да я ползвам.. ако не свърши работа, поне смятам, че няма да навреди...
А това какво влиание ще окаже добавянето на газ/бензин/рекативно гориво или отработено ядрено гориво нямам идея, но не искам и да екпериментирам на толкова финна и прецизна горивна система :wink:

Сря Фев 08, 2006 1:07 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST s
не знам за 2тактово масло, но ако има вода в нафтата, струва ми се, че няма да помогне......тия в полша едва ли слагат нафта във водата както е тука по "елитни" бензиностанции..................ето тази заран нафтата отново е бяла като мляко или по-скоро като млаяко с какао, но много малко какао ;) и почти не е течна някво такова плазмено състояние ......запали но от 3-ия път и с доста врътка......... тая нафта да не прекара двигателя нещо? като се стопли не пали ли от раз значи нещо е отишло?! да бегат тия студове, че ми писна с тая нафта във водата ;)

Сря Фев 08, 2006 10:57 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
А защо не пробвате с газ за горене/газови лампи/ аз знам че тя е доста ефикасна пробвано е на нашия камион Мерцедес 814 :wink: :wink:

Сря Фев 08, 2006 12:24 pm
Профил
UNREAD_POST Re: s
pow написа:
не знам за 2тактово масло, но ако има вода в нафтата, струва ми се, че няма да помогне......тия в полша едва ли слагат нафта във водата както е тука по "елитни" бензиностанции..................ето тази заран нафтата отново е бяла като мляко или по-скоро като млаяко с какао, но много малко какао ;) и почти не е течна някво такова плазмено състояние ......запали но от 3-ия път и с доста врътка......... тая нафта да не прекара двигателя нещо? като се стопли не пали ли от раз значи нещо е отишло?! да бегат тия студове, че ми писна с тая нафта във водата ;)

Пак ли? В 7.20 запали както обикновено,само дето малко унило въртеше стартера.Маслото се е бая сгъстило.Поради това другата зима живи и здрави, декември слагам масло 5W/40.
Pow, къде зареди последно?
Също редно е редовно да се източва водата от нафтовия филтър, то си има "врътка" и да се кара с пълен резервоар.

Сря Фев 08, 2006 1:23 pm
UNREAD_POST 
kuki написа:
В книжката на Ауди 80 пише, че може да се смесва нафта с бензин 1:10-15. И аз се интересувам възможно ли е и на Брава ТД100 да се смеси нафта и бензин, или това е опасно само за JTD.

TD100 Има също електроника макар и само една ел дюза ама ми казаха в сервиз фиат че струва 1500 лева ако се преебе затова сипвай ако искаш бензин на твоя отговорност :)

Сря Фев 08, 2006 4:06 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

Nino написа:
pow написа:

Пак ли? В 7.20 запали както обикновено,само дето малко унило въртеше стартера.Маслото се е бая сгъстило.Поради това другата зима живи и здрави, декември слагам масло 5W/40.
Pow, къде зареди последно?
Също редно е редовно да се източва водата от нафтовия филтър, то си има "врътка" и да се кара с пълен резервоар.

последно зареждане нямам точно щото след като замръзна от ОМВ, долях от шел и петрол и по 5 литра сложих в бутилки от всяка + добавка и сега пали трудно, нал;и ти казвам от 3-я път...........ще чакам да я изгори и ще заредя от .........?!! дай съвет от къде?!

Сря Фев 08, 2006 8:29 pm
Профил
pow написа:
последно зареждане нямам точно щото след като замръзна от ОМВ, долях от шел и петрол и по 5 литра сложих в бутилки от всяка + добавка и сега пали трудно, нал;и ти казвам от 3-я път...........ще чакам да я изгори и ще заредя от .........?!! дай съвет от къде?!

Точно това бялото е парафина за който ти говорих.Зареди до резервоара до горе.И преди съм писал, че когато горивото е малко, обратната нафта се връща топла в студения резервоар и се образува КОНДЕНЗ, сиреч ВОДА.
От доста време зареждам почти само от OMV Красна поляна и до сега не съм имал проблем, което не значи,че на следващото зареждане няма да се осе..т.Не съм много на "ТИ" с твоя мотор, но да нямаш изгорялa свещ? :roll:

Сря Фев 08, 2006 9:36 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

Nino написа:
Не съм много на "ТИ" с твоя мотор, но да нямаш изгорялa свещ? :roll:

смених ги точно преди студа?! явно тоя парафин или що ли мъти водата?!! но ако е парафин защо става на кристали по стените на бутилката?!! налей си в некоя бутилка и я сложи във фризера................... сполай ти ;)

Чет Фев 09, 2006 5:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща