spas4o написа:
Ако може някой да ми обясни с аргументи защо трябва да паля първо на бензин,а после да превключвам на газа да не "мъча" колата,защото в тоя студ хич не ми се продухват жиглиори.
Не мъчиш колата. На нея даже и е кеф да пали на газ. Проблема е в изпарителя. Когато колата е студена няма какво да затопля газта в изпарителя и тя се изпарява със силно охлаждане на изпарителя. Възможни са следните варианта: 1. Изпарява се само пропана а бутана, в течен вид, напълва изпарителя и му пречи да работи правилно - колата гасне. 2. Температурата става толкова ниска, че замръзва антифриза в изпарителя и спират да се изпаряват и пропана и бутана. Това е по-честият случай при големи студове или при средни студове и високо натоварване на студен двигател.
3. Другата опасност е, от големият студ да се втвърдят и/или спукат мембраните на изпарителя както и да започнат да изпускат уплътненията с О-пръстени.
Тъй като охлаждането зависи от количеството газ което минава през изпарителя, възможно е да се пали на газ, ако двигателя не се товари изобщо докато позагрее. Аз паля точно така - запалвам и от смукача задържам оборотите толкова ниски, колкото да работи устойчиво двигателя (за да минава по-малко газ през изпарителя), докато мръдне стрелката на термометъра. След това може да се тръгва, но до 50 градуса гледам да не я товаря много. След това вече не може да замръзне.
Предполагам, че тези трикова стават до температури -5..6 градуса при по-ниски , трудно.