Дата и час: Сря Май 21, 2025 4:00 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Статистика по колите и реална цена за километър пробег 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Статистика по колите и реална цена за километър пробег
Колеги сега като рових попаднах на една забравена тема - http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=476&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E3%FA%F0%ED%E5&start=0

в тая връзка съм навит да разработя някакво софтуерче в което всеки да може да си описва какви разходи е правил по колата си във времето и тази информация да е публично достъпна за останалите. Така например ще получим достоверна информация кои са най-слабите места по нашите коли, както и каква е реалната цена за един километър пробег.
За да стане това, обаче е нужно да се създадат номенклатури на марката и модификациите на колите (които може да се вземат от mobile.bg например), да се създаде класификация на резервните части и изобщо на всичко което може да се вложи като разход в автомобила - например данъци, застраховки и прочие. Вероятно част от тия неща може да се извадят от e-Per и Autodata, но ще трябва да се преведат допълнително на български.

Също така би било полезно ако някой вече си води тая статистика - например на Excel или на тефтерче като колегата Коцев - да сподели как точно си води записките, а също така и какви статистики би било интересно да наблюдаваме.

Аз например веднага се сещам за една статистика - най често сменяни части, разбита по марки, модели и година на производство.

Ако смятате че има смисъл в тая идея - да се хващаме и смятам че ще е полезна за всички!

Чет Яну 12, 2006 9:08 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
идеята е добра...
база данни ли ще разработиш? ако е така пиши ми л.с. имам познания в областта... (за публикуване в интернет)

аз си водя записки, пиша си какво съм сменил и какво трябва да сменя, обаче не съм писал цената... добре че е от скоро та помня :)
та... ако имаш нужда от помощ - аз съм на среща с каквото мога да помогна...

П.П.: пиши ми едно л.с. с това коетп мислиш да направиш защото и аз имам идеи...

Чет Яну 12, 2006 9:16 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Да - някаква базичка!
Първоначално като Desktop приложение а после - WEB ( за което може да съдействаш).

Чет Яну 12, 2006 9:50 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
desktop приложение... но това ще значи че един човек ще трябва да въвежда всичките данни...

Чет Яну 12, 2006 9:59 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Имах в предвид друго - само първоначален вариант като desktop докато се проектира базата и прочие...
Както и да е - това не е най важното по добре да събираме идеи каква точно информация да се въвежда както и какви статистики да се вадят!

А ако някой е виждал подобен сайт може да past-не някое линкче за идея!

Чет Яну 12, 2006 10:04 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
ами според мен всеки трябва да има профил, в който да е описан модела на автомобила, годината на производство и още данни като например климатик и др. ...
всеки ремонт да се описва като: се опише групата към която принадлежи (трансмисия, окачване, двигател и т.н.), вида на частта - нейната цена (нова/стара), на колко километра е колата когато е направен ремонта, кога е било и на колко километри е била колата при предишната смяна на тази част (ако има такава), разходи по смяната + кратко описание на проблема

Чет Яну 12, 2006 10:34 pm
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
zgabrovski написа:
А ако някой е виждал подобен сайт може да past-не някое линкче за идея!

Не е точно същото, но мисля, че може да се откраднат идеи от сайта, който е открил колегата:
http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3765&highlight=%E8%ED%F2%E5%F0%E5%F1%E5%ED+%F1%E0%E9%F2

Чет Яну 12, 2006 11:44 pm
Профил ICQ
Напреднал шофьор на Фиатка
Напреднал шофьор на Фиатка
Аватар

UNREAD_POST 
Моята база данни се намира в джабката на колата. :D Там си имам едно тевтерче и още с закупуването на колата си вписвам всичко какво съм сменил дата и цена.Миналата година като си продавах Фиатчето дадох и тефтерчето на новия купувач и той остана много учуден че вътре е описано за тези 11 години кога и какво съм сменил.Това е хубаво с цел че винаги можеш да погледнеш кога примерно си си сменил маслото и колко км е показвал километража какво масло си налял и така всичко си описваш вътре. Сега вече вие можете отделно и в компютрите да си ги вкарате тия неща но друго си е когато имаш под ръка тази информация било ако си в сервиз и те питат това кога е сменяно и с какво то веднага отваряш тевтера и го казваш.

Пет Яну 13, 2006 12:53 am
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
коцев написа:
Моята база данни се намира в джабката на колата. :D Там си имам едно тевтерче и още с закупуването на колата си вписвам всичко какво съм сменил дата и цена.Миналата година като си продавах Фиатчето дадох и тефтерчето на новия купувач и той остана много учуден че вътре е описано за тези 11 години кога и какво съм сменил.Това е хубаво с цел че винаги можеш да погледнеш кога примерно си си сменил маслото и колко км е показвал километража какво масло си налял и така всичко си описваш вътре. Сега вече вие можете отделно и в компютрите да си ги вкарате тия неща но друго си е когато имаш под ръка тази информация било ако си в сервиз и те питат това кога е сменяно и с какво то веднага отваряш тевтера и го казваш.

и аз правя по същия начин - баща ми ме научи на този ред :)
но тук говорим за статистика... в смисъл да знаем какво може да ни изникне и да може да направим изчисления на средния разход за година, за 2 години, за 5 години и за 10 години дори. и да разберем колко ни излизат фиатките (до сега и в бъдещ план)..., както и да помогнем при избора на бъдещите собственици на такива автомобили... аз поне така го разбирам...:)

Пет Яну 13, 2006 1:01 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Идеята е гениална дерзайте! За съжаление не разбирам нищо от програмиране. :cry:

Пет Яну 13, 2006 10:28 am
UNREAD_POST 
Mazgarev написа:
ами според мен всеки трябва да има профил, в който да е описан модела на автомобила, годината на производство и още данни като например климатик и др. ...
всеки ремонт да се описва като: се опише групата към която принадлежи (трансмисия, окачване, двигател и т.н.), вида на частта - нейната цена (нова/стара), на колко километра е колата когато е направен ремонта, кога е било и на колко километри е била колата при предишната смяна на тази част (ако има такава), разходи по смяната + кратко описание на проблема

Точно така! И аз за това си мисля - да се формализират всички дейности, които ще се извършват, както и това за профила - да се ползва профила от форума ( да не се въвежда втори път информацията ). Към този профил ще се въведе само информацията за автомобила, и после - събитията - по дати..
Изобщо - в тая насока...

Пет Яну 13, 2006 12:47 pm
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Супер е като идея.

Пет Яну 13, 2006 6:34 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST Докъде я докарахте?
Нещо не забелязвам развитие по темата... Zgabrovski, Mazgarev - да не ви мина ентусиазмът? Или ако действате - дайте инфо - може да помогнем.

Пет Яну 20, 2006 12:41 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Абе не е спрял ама тия дни много работа ... иначе си мисля по въпроса и проектирам (на ум) БД - то...

Пет Яну 20, 2006 1:14 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]