|
|
Дата и час: Пон Май 26, 2025 7:40 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Клапа за циркулация (външен и вътрешен) въздух - не работи
Автор |
Съобщение |
mihr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 2:13 pm Мнения: 88 Местоположение: София
|
Rokambol написа: Nero_ написа: Според мен проблема не идва от там, че както си стои моторчето изведнъж тръгва на някъде и прави белята. Счупването става за части от секундата когато клапата свърши своя ход и в първия момент на претоварване (т.е. протичането на по-голям от работния ток) електрониката да изключи моторчето. Според мен и малко забавяне или по-скоро реакцията на по-голям ток от номиналния, води до счупването. Така че с това копче едва ли ще постигнеш нещо, след като нямам как да знаеш, какво е положението на клапата и в кой точно момент да изключиш. Напълно съм съгласен. Ключето е несигурна работа. Четох някъде, че моторчето е прекалено мощно за тази клапа. Има вариант да се монтират прекъсвачи на кожуха, но това предполага много разглобяване.
Колеги, едва ли цялата работа е точно така, защото изпълнителният елемент, това което стърчи и задвижва рамото на клапата, се върти бавно с около 1 оборот за 4-5-6секунди. За ключето имам в предвид, че то прекъсва веригата завинаги докато аз не реша че трябва да работи. В общи линии тя трябва през зимата да е отворена, а през лятото затворена, за икономия от климатика в известна степен и да на влизат миризми. Това имах в предвид. Първобитна работа е, не отричам ама като няма как. Нека Рокамбол ако може да разгадае схемата и да каже къде е този модул на климатика да го майсторим нещо.
|
Сря Май 28, 2008 5:32 pm |
|
 |
Rokambol
|
Модула на климата е на достъпно място, но не съветвам никой да бърника там.
|
Сря Май 28, 2008 10:55 pm |
|
 |
m.5kov
Кара детска количка
Регистриран на: Вто Яну 29, 2008 8:54 pm Мнения: 8 Местоположение: Луковит
|
Здравейте колеги.И аз имам вече този проблем,и при мен клапата неработи.Причината при мен е че не ходи ток до моторчето.Като разкача буксата пробвам с пробна лампа и няма ток.Има ли бушон за това моторче или е комбиниран с нещо друго.Ако някой има идея какво мойе да е моля нека пише. 
|
Съб Май 31, 2008 5:07 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
m.5kov написа: Здравейте колеги.И аз имам вече този проблем,и при мен клапата неработи.Причината при мен е че не ходи ток до моторчето.Като разкача буксата пробвам с пробна лампа и няма ток.Има ли бушон за това моторче или е комбиниран с нещо друго.Ако някой има идея какво мойе да е моля нека пише. 
Климатика работи ли ти колега, моторчето е на общо захранване с него, така ми се струва от схемата. Вентилатора за парното работи ли ти. Пробвай с мултицет, най-сигурно е, а не с пробна лампа.
|
Вто Юни 10, 2008 7:05 pm |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Рокамбол здр. Успя ли да разбереш нещо повече за нашите клапи за циркулация на въздуха и въпросното моторче на клапата?
|
Вто Юни 10, 2008 7:13 pm |
|
 |
Rokambol
|
mihr написа: Рокамбол здр. Успя ли да разбереш нещо повече за нашите клапи за циркулация на въздуха и въпросното моторче на клапата?
Абсолютно нищо, схемите, които имам не ми помагат особено. За експерименти, честно да си кажа не ми остава време. Все пак, сигурен съм, че може да се направи нещо, което да предпазва работещите (все още) клапи от фал.
|
Сря Юни 11, 2008 6:28 am |
|
 |
m.5kov
Кара детска количка
Регистриран на: Вто Яну 29, 2008 8:54 pm Мнения: 8 Местоположение: Луковит
|
климатика работи много добре но слет като го заредих естествено.вентилатора също работи.кабелите на буксата и двата ли са плюсови.така си мисля защото това моторче трябва да се варти и на двете посоки а минуса да е на купето.
|
Сря Юни 11, 2008 5:34 pm |
|
 |
nikawr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 11:28 am Мнения: 107 Местоположение: Варна 02 Приморски
|
имам следната идея:
да се сложат два крайни превключвателя на самата клапа а не на моторчето! (те пак да управляват моторчето  )
така ще може и по-лесно да се регулира колко да се отваря клапата, а и за изпълнение ще е по-лесно, защото ще се монтират под поленовия филтър на самата клапа.
п.с. аз също имам такъв проблем, но не остава време да се поровя в него ... :(
_________________ Brava 1.4 12V 98г.
|
Чет Юни 19, 2008 7:36 am |
|
 |
mihr
Кара Фиатче 126
|
Колеги, аз се бях амбицирал много да го отреминтирам този проблем, но установих че е невъзможно без да се разглоби цялото табло отпред и да се свали клапата, да се правят части допълнително и т.н. Вътре в кутийката на моторчето има три зъбни предавки и едно моторче. Всичко е пластмасово с изключение на моторчето. В случая при мен е натрошено едното зъбно колело което като размер, стъпка, форма, предавателно число и пр. е невъзможно да се намери от нещо друго или поне аз не успях. Аз го демонтирах като едвам отвих предния винт а задните два не и затова счупих ушетата които държат кутийката, и така. Ако някой все пак иска да я види може от този линк, без да разбере нищо защото е на китайски език. Тук е описано за Ланчиа Дедра, но на нашите Браво и Брава е еднотипно.
http://home.t04.itscom.net/kuma/trouble1.htm
За да се отвори сайта може би компютъра ще поиска инсталационен диск на Уиндоус за да инсталира източно-азиатски шрифт, който по подразбиране най-вероятно не е инсталиран.
Ако някой го отремонтира нека пише как, за да го отремонтираме и ние този проблем
Успех на всички! 
|
Пон Яну 12, 2009 11:42 pm |
|
 |
CodeMasters
Кара велосипед
Регистриран на: Вто Дек 04, 2007 4:16 pm Мнения: 22 Местоположение: Видин
|
 ..
и аз вече съм се захфанал с проблемната клапа и при мен варти постояно та мислълта ми е че ако вобште оспея да сфаля целата тая измишлиотина мисля че мога да го оправя само вапроса е дали щте мога да оправя механичната част там кадето се е откаршило ли изронило ли оште незнам какво преставлява точно за ел.схеми и така на татака щте го измисля ако не изклиучва от модула за климатика ли е както четох по горе че тои го оправлява интерасува ме малко повече инфо за самото сфаляне на целата тая история..
_________________ Fabbrica Italiana Automobili Torino
|
Нед Яну 25, 2009 1:14 am |
|
|