|
|
Дата и час: Пон Юли 07, 2025 2:46 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Техническо изпълнение на газови уредби - как е правилно.
Автор |
Съобщение |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
 Техническо изпълнение на газови уредби - как е правилно.
Предлагам, тук да напишем какво трябва да представлява техническото изпълнение на газовата уредба. Кое е правилно и кое е груба грешка на "майсторите". Не че се правя на голям "майстор" но непрекъснато се сблъсквам с технически неграмотни изпълнения и смятам, че потребителите трябва да знаят какво да търсят.
Започвам с кратък списък на моите изисквания:
1. Изпарителя задължително трябва да е монтиран надлъжно на колата. Тук не може да има компромиси. Оправдания: "няма място" не важат. Винаги има място, дори ако трябва да се правят конзоли и др. под.
2. На краищата на медната тръба, която влиза в изпарителя и тази която влиза в газовия клапан задължително трябва да има поне една (а по-добре 2 ) амортизиращи навивки. Това важи и за връзката към бутилката.
3. Електромагнитните газови клапани високо налягане трябва да са два: един отзад на бутилката и един отпред с филтър преди изпарителя.
4. Електрическите кабели трябва да са между 0.5мм2 и 0.75мм2 по-дебели става, но е излишно. Кабелите трябва да са прекарани красиво, със стандартни кабелни обувки, добре изолирани.
5. Тръбата от бутилката до двигателя трябва да сложена в пластмасов шлаух и прекарана по дъното далеч от аспуховата система, без да се опира във вибриращи части на купето и двигателя, които да протриват изолацията.
6. Бутилката трябва да е закрепена надеждно, тоест ако я клатим с ръка да се клати колата, а не бутилката.
7. Смесителната плочка трябва да е уплътнена идеално върху карбуратора (или където там е поставена при инжекционите например). Засмукване на въздух СЛЕД плочката е принципно недопустимо. Трябва да се провери също дали дифузьорите на плочката са правилният размер за този двигател. Нито по-малки нито по-големи са допустими.
Разбира се това не са "десетте божи заповеди", така че дискусия се допуска. ;)
Последна промяна johnfound на Вто Окт 25, 2005 1:11 pm, променена общо 1 път
|
Вто Окт 25, 2005 12:07 pm |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:16 pm Мнения: 197 Местоположение: София, кв. Слатина
|
Жигльори на плочката НЯМА - има дифузьори.
"Амортизиращите" навивки" по тръбата се правят с цел главно ако се скъса тръбата да има откъде да се издърпа, за да се сложи нова леща и гайка.
За двата газови клапана съм съгласен , но ги има само в китовете на холандските уредби и на по-висшия клас БРЦ мисля.
Мястото за монтаж на изпарителя - хм... има някои коли , на които наистина е невъзможен монтажа надлъжно :!: .
За кабелите съм съгласен , но на повечето ключове са някъде между 0,3-0,5
Тръбите НЕ се слагат в пластмасов шлаух от бутилката до изпарителя , а само от бутилката до контактна с външната среда точка и принципно по еропейските изисквания се прави обдухване на кутията на сондата със свеж въздух...
Погледни някоя метанова уредба , за да разбереш за какво ти говоря - там компромиси не се правят, защото метана е без миризма , а и успива, докато пропан бутана ще се усети веднага в купето и човек може да спре.
Засмукването на въздух от друго място освен от филтъра също не е на добре.
А и принципно за пълните инжекции преломната точка е след дебитомера , а не чак след плочката.
_________________ http://facebook.com/DeaMotors
|
Вто Окт 25, 2005 12:31 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
The_Machine написа: Жигльори на плочката НЯМА - има дифузьори. Грешка на пръстите  - оправено. Цитат: "Амортизиращите" навивки" по тръбата се правят с цел главно ако се скъса тръбата да има откъде да се издърпа, за да се сложи нова леща и гайка. Тук не мога да се съглася. Тези навивки се оставят за да поемат евентуални вибрации с достатъчно голям радиус на огъване. При малък радиус, бързо настъпва умора на материала и тръбата се пречупва. Цитат: Мястото за монтаж на изпарителя - хм... има някои коли , на които наистина е невъзможен монтажа надлъжно :!: . Не съм виждал всички възможни автомобили, но пък всички които съм виждал са с монтиран напречно изпарител, независимо дали може или не да се монтира надлъжно. Цитат: За кабелите съм съгласен , но на повечето ключове са някъде между 0,3-0,5 Знам, но според мене са тънки, а и изолацията им е по-тънка, отколкото трябва. Правилно е да се сменят. Не че си правя илюзии, че в сервизни условия някой би го направил... Цитат: Тръбите НЕ се слагат в пластмасов шлаух от бутилката до изпарителя , а само от бутилката до контактна с външната среда точка и принципно по еропейските изисквания се прави обдухване на кутията на сондата със свеж въздух...
Съгласен - имах предвид не до изпарителя а до двигателя. Фактически до газовия клапан, който се монтира в коша на двигателя преди изпарителя.
Това изискване всъщност обикновенно се спазва. А вентилация на кутията досега не съм виждал реализирана при пропан-бутанови уредби.
|
Вто Окт 25, 2005 1:24 pm |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:16 pm Мнения: 197 Местоположение: София, кв. Слатина
|
Aaa... ти имаш впредвид една гумена изолация около тръбата - така се продава самата тръба , направо с отлята върху нея изолация , но това , което си помислих е за гофрирания маркуч.
|
Вто Окт 25, 2005 5:25 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
|
The_Machine написа: но това , което си помислих е за гофрирания маркуч.
За този гофриран маркуч не знам подробностите. Моля те, напиши как трябва да е монтиран и за какво служи.
|
Вто Окт 25, 2005 7:37 pm |
|
 |
mi_ho
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 10:32 pm Мнения: 76 Местоположение: София 13 Надежда
|
Малко е извън темата, но защо изпарителят трябва да е монтиран надлъжно. Моят беше монтиран надлъжно, но аз го обърнах и сега е точоно обратно - напречно. Просто както беше поставен тропаше и ми пречеше. Разлика в работа на двегателя, динамиката и разхода няма АБСОЛЮТНО никаква.
_________________ BRAVO 1.6/16V
|
Вто Окт 25, 2005 7:40 pm |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
|
Ако е надлъжно се наблюдава при завой на страната , откъм която е изпарителя обогатяване на сместа и при завой на другата страна - обедняване и впоследствие пад на оборотите или беше обратното :roll: , както и да е - това е вследствие на инерционните сили.
А ако изпарителя е монтиран надлъжно се наблъдава пад/вдигане на оборотите или дори гаснене на двигателя/давене при потегляне/спиране...
|
Сря Окт 26, 2005 3:00 pm |
|
 |
iceto
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 1:01 pm Мнения: 32 Местоположение: София
|
чета, чета и пак не разбрах
кога е надлъжно и кога напречно :?: :?:
_________________ tempra 2.0i.e.
|
Чет Окт 27, 2005 7:51 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
|
iceto написа: чета, чета и пак не разбрах кога е надлъжно и кога напречно :?: :?:
Ами, ако приемем, че изпарителя е цилиндър, за мене, напречно е, когато някоя от основите на цилиндъра (кръглите стени) сочи напред по посока на движението.
Надлъжно (правилното положение) е когато двете основи на цилиндъра сочат наляво и надясно.
|
Чет Окт 27, 2005 8:32 pm |
|
 |
iceto
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 1:01 pm Мнения: 32 Местоположение: София
|
The_Machine написа: Ако е надлъжно се наблюдава при завой на страната , откъм която е изпарителя обогатяване на сместа и при завой на другата страна - обедняване и впоследствие пад на оборотите или беше обратното :roll: , както и да е - това е вследствие на инерционните сили. А ако изпарителя е монтиран надлъжно се наблъдава пад/вдигане на оборотите или дори гаснене на двигателя/давене при потегляне/спиране...
този пост имах предвид  кога е напречно и кога надлъжно :?:
_________________ tempra 2.0i.e.
|
Съб Окт 29, 2005 11:09 am |
|
 |
pugsy
|
The_Machine написа: Ако е надлъжно се наблюдава при завой на страната , откъм която е изпарителя обогатяване на сместа и при завой на другата страна - обедняване и впоследствие пад на оборотите или беше обратното :roll: , както и да е - това е вследствие на инерционните сили. А ако изпарителя е монтиран надлъжно се наблъдава пад/вдигане на оборотите или дори гаснене на двигателя/давене при потегляне/спиране...
лично менение:
това са пълни глупости никога при завой не са ми падали оборотите или пък като потеглям и спирам и то рязко да сса ми ебавали оборотите
изпарителят ми е бил и в двете позиций
|
Съб Окт 29, 2005 11:47 am |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
|
Не при всяка кола се получава...
Надлъжно - плоската страна на изпарителя е по дължина на колата ( изпарителя е монтиран на някоя от страниците да речем)
Напречно - плоската страна контактува със тенекиите , разделящи коша от местата за пътниците.
Капиш? :mrgreen:
|
Съб Окт 29, 2005 7:08 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
|
pugsy написа: лично менение: това са пълни глупости никога при завой не са ми падали оборотите или пък като потеглям и спирам и то рязко да сса ми ебавали оборотите изпарителят ми е бил и в двете позиций
Е, тези ефекти зависят от ускоренията, които изпитва изпарителя. А ускоренията пък зависят от възможностите на колата и темперамента на шофьора. Освен това, тези ефекти зависят и от настройката на газоавта уредба. Ако сместта е настроена доста обеднена, то ускоренията или забавянето могат да я направят преобеднена и двигателя да угасне. Затова на такива автомобили трябва да се настройва по-богата смес, отколкото е реално нужно.
|
Съб Окт 29, 2005 7:27 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|