|
|
Дата и час: Пет Юли 11, 2025 1:25 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
vodafon
Кара кола
Регистриран на: Пет Юли 27, 2007 10:28 pm Мнения: 257 Местоположение: Плевен
|
вариатора или тракалото (така му викат алфаджиите ) е устройство което измена фазите на газоразпределението и понеже в мотора 1.8 е образец 1 ( фиат са първите ) фабрично не е доизкусурен и се разтраква след известен пробег . цяра е нов - има и рем. комплект но по моя информация върши работа за двигатели произведени след 2001 година чиито вариатор е по съвременен . аз пробвах рем. комплект но пак се разтрака и айде 400 лв нов . сега е песен за ухото
_________________ coupe- the best
|
Пет Яну 18, 2008 7:59 pm |
|
 |
Abadon
|
Вариятора го знам какво прави, но ми е интересно освен това тракане, друго забелязва ли се когато вариатора си е тръгнал? Промяна в разхода, опасност от по сериозни повреди ако се кара така? Това тракане се чува когато си с по рядко масло примерно 5W40 както си препоръчват за този мотор, ако маслото е примерно 10W40 с което също може да са кара според пройзводителя или 15W40 тракането не се чува.
|
Пет Яну 18, 2008 9:19 pm |
|
 |
vodafon
Кара кола
|
неееееее бъркаш трактора - ако е вариатор нема спиране даже и катран да сипеш .тва дето го казваш май са повдигачи или друго
|
Пет Яну 18, 2008 11:24 pm |
|
 |
Abadon
|
Слава богу значи при мен вариатора си е наред, защото като я купих колата и нямаше тракане и т.н. И като смених ангренажния ремък, ролките, горивния, масления и филтъра на климатроника а и маслото разбира се запалвам колата в сервиза и се чуваше леко чукане....И той понеже този дето ми смени тези неща ми е приятел пък и баща ми е автомонтьор от около 30 години казаха, че това чукане е от повдигачите и че нищо и няма на колата а просто чувам чукането защото маслото е малко по-рядко. Сипах и Кастрол EDGE Sport W40... И сега като видях темата и помислих, че може да са сбъркали ама явно не са.
|
Пон Яну 21, 2008 12:48 pm |
|
 |
Abadon
|
Някой да знае дали някъде в нета има книжката за Купе. Става въпрос за оригиналната книга от производителя, защото аз с моето имам хартиения вариант но тя е на италиански и съответно не мога да разбера почти нищо. Намерих една но тя е за 2.0 и съответно 2.0 Турбо, но в нея няма нищо за модела с 1.8 16v каквото е моето.
|
Вто Яну 22, 2008 3:25 pm |
|
 |
Manoff
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 1:19 pm Мнения: 157 Местоположение: DownTown
|
А колко силно е това "тракане" /чукане/ и кога се чува ? Защото започнах да чувам едно леко тракане и се чудя от каде е
Сря Яну 23, 2008 4:14 am |
|
 |
Abadon
|
Това тракане се чува като се запали колата и се остави на ниски обороти, просто да си работи. Звука е подобен като на тракане от дизелов двигател или поне така го оприличавам, след което като и се подаде газ и мине 1500-2000 оборота вече не се чува нищо и си работи нормално. Този шум обаче ми направи впечатление само на мен и баща ми защото бяхме чули колата как работи преди смяната на маслото иначе на никой друг до момента не му е направило впечатление.
|
Сря Яну 23, 2008 12:10 pm |
|
 |
ABT
Кара детска количка
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 7:57 am Мнения: 16 Местоположение: Пловдив 03 Западен
|
Abadon написа: Някой да знае дали някъде в нета има книжката за Купе. Става въпрос за оригиналната книга от производителя, защото аз с моето имам хартиения вариант но тя е на италиански и съответно не мога да разбера почти нищо. Намерих една но тя е за 2.0 и съответно 2.0 Турбо, но в нея няма нищо за модела с 1.8 16v каквото е моето.
В цекция DOWNLOAD има линк към пълното сервизно ръководство за Купе. Мисля че там ще намериш това което ти трябва.
|
Сря Яну 23, 2008 4:30 pm |
|
 |
Abadon
|
Нали за тук става въпрос или греша? Защото там виждам само за Bravo
|
Чет Яну 24, 2008 10:24 am |
|
 |
vodafon
Кара кола
|
аз в нета за 1.8 не съм виждал книжка ,иначе с мойто купе си имам на италяно която е за 1.8, 2.0 20v ,20vt,20vt+ което ме устройва и вече разбирам жабаро 
|
Чет Яну 24, 2008 9:20 pm |
|
 |
FILIPOV_1985
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 10:28 pm Мнения: 3 Местоположение: Стара Загора
|
фиат купе 1.8 16v 1999
Нямам представа
Искам и аз да ви питам за тоя вариатор
Няма ли вероятност от нещо друго да трака
Не съм сменял ремък да не е нещо от там
Тоя вариатор какво представлява може ли да се ремонтира
Какво става ако карам така
_________________ fiat coupe
|
Пон Яну 28, 2008 11:32 pm |
|
 |
vodafon
Кара кола
|
FILIPOV_1985 написа: фиат купе 1.8 16v 1999
Нямам представа
Искам и аз да ви питам за тоя вариатор Няма ли вероятност от нещо друго да трака Не съм сменял ремък да не е нещо от там Тоя вариатор какво представлява може ли да се ремонтира Какво става ако карам така
има вероятност да трака и от друго но ... който е чувал тракалото не може да сбърка
смени ремък че ... майката
ремонтираш за 2 седмици
трака и дразни - или не дразни 
|
Вто Яну 29, 2008 9:46 pm |
|
 |
LEVSKI
|
Abadon написа: Някой да знае дали някъде в нета има книжката за Купе. Става въпрос за оригиналната книга от производителя, защото аз с моето имам хартиения вариант но тя е на италиански и съответно не мога да разбера почти нищо. Намерих една но тя е за 2.0 и съответно 2.0 Турбо, но в нея няма нищо за модела с 1.8 16v каквото е моето.
Колега погледни тази тема: viewtopic.php?t=18644
|
Вто Яну 29, 2008 11:33 pm |
|
 |
Dessy
Кара кола
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 1:38 pm Мнения: 252 Местоположение: София 18 Овча Купел
|
Колеги ще ми кажете ли ....от лявата страна на волана има някакви врътки,които уж за регулиране на фаровете ли са,незнам,но аз не виждам полза от тях  ))
_________________ Fiat Coupe 1.8 16V - ex
Fiat Barchetta 1.8 16V -now
|
Пет Фев 01, 2008 2:49 pm |
|
 |
Abadon
|
При мен едната регулира колко силно да ми свети таблото а другата е точно за фаровете. Това по принцип е ако си сама или с още някой на предната седалка трябва да бъде на нула, ако си с трима, четирима или с двама и повечко багаж трябва да бъде на положение 1, като положение 2 го препоръчват да не се ползва поне така пише в Fiat Coupe Owners Handbook-а ако искаш мога да ти го пратя. Аз лично не откривам кой знае каква разлика когато му развъртя положенията, има но съвсем малко. Не знам дали е от това че когато съм го пробвал съм бил сам.....то така си карам през повечето време де.....
|
Пет Фев 01, 2008 3:16 pm |
|
|