|
|
Дата и час: Вто Юли 08, 2025 9:31 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Автор |
Съобщение |
Gosho_777™
Кара велосипед
Регистриран на: Нед Апр 01, 2007 10:35 pm Мнения: 26 Местоположение: Габрово
|
 Разходка до данъчното:)
Отивам миналия ден до данъчното да проверя колко пари е данъка на дядката на колата (Москвич 21412, 74г.) и госпожата на касата ми отговаря "21лв". А понеже все още не съм регистриран че притежавам собствен автомобил, викам да питам колко пари ще е на моята (Браво 1.9TD, 98г., 74кW)! Издиктувах нужните характеристика за проверката и госпожата ми вика "60 лв и ако имаш катализатор- 50% намаление"
Викам хубаво но ще ми обясните ли каква е логиката?
А тя ми вика по 0.54лв на kW и след това умножаваш по 1.5(коефицент)
Питам аз какво е това нещо-"Москвич 74'-21лв, Браво 98'-60лв"?
Тя най нагло ми отговаря че бравото било в категория "от 5 до 14год." и има коефицент 1.5, а москвича бил "повече от 14год" и няма коефицент :roll:
След тази разходка всеки нормален човек ще си помисли само две неща(Поне аз за тях си помислих)
1.В България се стимулира използването на Автомобили по възрастни от 14год.
и 2.Докога всичко в тази държава ще е наобратно, нали уж сме "Европейци" вече :|
_________________ Fiat Bravo 1.9TD 101hp
|
Нед Май 13, 2007 11:36 pm |
|
 |
Paparac
|
Taka e, колега, за съжаление все още у нас тънко се толерират старички коли, но това ще се промени.
|
Пон Май 14, 2007 12:07 am |
|
 |
lllubo
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Апр 19, 2006 10:00 am Мнения: 145 Местоположение: София
|
ти имаш късмет че колата ти е 74kw, защото над тази граница няма значение дали си с катализатор или не т.е. няма намаление 50%. А ти зада ползваш тези 50%, трябва в данъчното да си писал (да пишеш) че има катализатор.
Реално колкото колата ти е по-нова, толкова по-скъп данък. Същото е и колкото е по-мощна, още повече по-скъп данък.
Сигурно не знаеш и друго - ако беше платил целия данък на веднъж (може на няколко вноски) до края на април тази година (по принцип трябва да е до края на март), щеше да имаш 5% отсъпка от цената, като това не зависи каква кола караш
Ако искаш мога да ти дам и точните таблици с цифри и коефициенти  (то си има цял закон за това)
_________________ Audi 1.8S
|
Пон Май 14, 2007 11:41 am |
|
 |
super_angel
Кара детска количка
|
аз доколкото знам и в чужбина на старите коли е по нисък данъка.
на една класическа кола казваха че е доста по малък.
според мене е верно
ако примерно карам mercedes sl500 да няма данъка да ми е 21 лв
много ясно че е по скъпо за по новите и мошни коли
нали ако имам тоя mercedes едва ли примерно изкарвъм на месец примерно 300 лв
как искаш,за фиата 21 а за москвича 60 ли,че тои няма никаква логика
_________________ http://www.beps11992.blogspot.com http://www.betaserk.blogspot.com
|
Вто Юни 12, 2007 3:41 pm |
|
 |
boyo
Кара детска количка
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 12:58 am Мнения: 14 Местоположение: София 05 Сердика
|
В повечето ЕС държави най-важен е обемът на двигателя - в Белгия например един смарт плаща около 60 евро, а 4-5 литрово Ауди ще плати към 2 хиляди ако е бензин и над 3 хиляди ако е дизел. Данъкът за втора кола се увеличава. При старите коли по някога няма промяна, понякога е малко по-скъпо, но нова кола де два пъти по-скъпо от 14 годишна никъде го нема май  Иначе коли над 25 години се водят олдтаймърс и имат преференциални данъци, но пак трябва да минат строгите годишни технически прегледи - ако не успеят има специален преглед за стари коли, само спирачки, светлини и т.н. основни неща - с такъв преглед имаш силно ограничение на движението, само в радиус от 30-40 км от адреса ти, до еди колко си км преход годишно, по-ниска максимална скорост по пътищата и други
|
Пон Юли 16, 2007 10:43 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|