|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 6:59 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Не помпете гумите си на бензиностанциите.
Автор |
Съобщение |
chris
Кара кола
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 10:35 am Мнения: 233 Местоположение: София
|
doofiat написа: sachma написа: Казах само хипотетично...не знам нито къде ги е надувал, нито кога... а каквото трябва съм ти го обяснил по-горе. Ден: събота Дата: 20.01.2007 Час: 18:08 Действия при температура около 12 градуса: Пича от бензиностанция Лукойл, напомпи гумите на 2,2. Аз стоях на главата му. Ден: неделя Дата: 21.01.2007 Час: 16:50 Действия при температура около 15 градуса: Аз си проверих гумите с манометъра на Радиал и бяха на 2,6. Изпуснах ги на 2,2
Ми ти по твойта логика ако тръгнеш да проверяваш на още 5 гумаджийници и на още 5 бензиностанции ще получиш 10 различни резултата на атмосферите в гумите си.
P.S. Ако беше тръгнал по обратният път темета щеше да бъде : "Не си помпайте гумите в Радиал" защото там са ти ги напомпали на 2.6, а на бензиностанцията се оказало, че са 2.2!
_________________ Bravo 1.6 16v
|
Сря Яну 24, 2007 2:01 pm |
|
 |
doofiat
|
chris написа: doofiat написа: sachma написа: Казах само хипотетично...не знам нито къде ги е надувал, нито кога... а каквото трябва съм ти го обяснил по-горе. Ден: събота Дата: 20.01.2007 Час: 18:08 Действия при температура около 12 градуса: Пича от бензиностанция Лукойл, напомпи гумите на 2,2. Аз стоях на главата му. Ден: неделя Дата: 21.01.2007 Час: 16:50 Действия при температура около 15 градуса: Аз си проверих гумите с манометъра на Радиал и бяха на 2,6. Изпуснах ги на 2,2 Ми ти по твойта логика ако тръгнеш да проверяваш на още 5 гумаджийници и на още 5 бензиностанции ще получиш 10 различни резултата на атмосферите в гумите си. P.S. Ако беше тръгнал по обратният път темета щеше да бъде : "Не си помпайте гумите в Радиал" защото там са ти ги напомпали на 2.6, а на бензиностанцията се оказало, че са 2.2!
Колега, то си личи когато гумата е напомпена повече.
Освен това и возеше по-твърдо от обикновено.
|
Сря Яну 24, 2007 4:03 pm |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Не ми е известно някъде да има стандартизирани манометри, които да гарантират точното налягане на гумите. Най-сигурно е със собствен манометър, поне знаеш че като показва 2.1, е толкова 2.1, колкото и при предното мерене  А дали е точно 2.1, няма как да разбереш.
Иначе наистина се усеща по возенето на колата, ако налягането е извън нормата.
Има и още нещо, дори да приемем, че манометъра на съответната гумаджийница или бензиностанция е в ред, остава човешкия фактор - мърляча, на който изобщо не му пука точно колко ще ти напомпи гумите. Веднъж едната предна ми я напомпиха 1.8 , а другата 2.6.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Сря Яну 24, 2007 5:05 pm |
|
 |
Stoyan_68
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Съб Ное 04, 2006 10:31 am Мнения: 465 Местоположение: София "Изток"
|
snake написа: ...Веднъж едната предна ми я напомпиха 1.8 , а другата 2.6.
 Поне да са еднакви бре! 
_________________ Fiat Stilo 1.8 16V
|
Сря Яну 24, 2007 6:18 pm |
|
 |
val_mcrae
Фиат маниак
Регистриран на: Пон Ное 21, 2005 11:04 am Мнения: 567 Местоположение: Карлово
|
Tornado написа: Със Азот тогава помпете.При него няма промяна с температурата.
Чувал съм да говорят че зимно време не е много удачен азота. Ако някой е наясно с въпроса нека разясни, особено рацерите трябва да знаят по нещо нали олекват колелата ?Наистина ако някой знае нещо за помпането с азот (предимства и неудобства) нека сподели ще ми бъде интересно.
_________________ COUPE pinin farina 2.0 16V
|
Сря Яну 24, 2007 10:01 pm |
|
 |
Fiat 127
|
Аз съм работил на бензиностанция и това с гумите ми е до болка познато... Разликите могат да дойдат от манометрите. Не се стандартизират и се развалят постоянно. Моят съвет е сами да си ги помпате. Така поне ще сте сигурни какво е правено. Аз само по бензиностанции си помпам и проверявам гумите, но винаги сам.
За азота до колкото съм запознат не си променя температурата меджу определени градуси. Лятото например гума която е с въздух може да си увеличи налягането, но това при азота няма да стане. Утре ще разпитам майка ми тя е химик и може по-подробно да ми каже за азота какви са му свойствата и други такива работи
|
Сря Яну 24, 2007 10:20 pm |
|
 |
trace
Кара кола
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2005 1:39 am Мнения: 231 Местоположение: София 02 Красно Село
|
masterkar написа: trace написа: Аз пък си ги помпя на бензиностанции но сам, така поне знам какво правя. Е и така става  - но ... сигурен ли си, че манометрите на различни бензиностанции показват едно и също?
4 години съм бил гумаджия  Имам професионално изкривяване и
на поглед мога да ти кажа на колко атм са  ))))))))))))))))
Сря Яну 24, 2007 10:38 pm |
|
 |
Immortal
|
не се заблуждавайте чак толкова с този азот, то въздуха и той е 78% азот.
Верно че има по-ниско температурно разширение от въздушната смес, но не е чак толкова забележимо.
|
Чет Яну 25, 2007 1:19 am |
|
 |
vesko.t
Член на клуба
Регистриран на: Сря Ное 03, 2004 1:23 pm Мнения: 1120 Местоположение: Бургас
|
val_mcrae написа: Tornado написа: Със Азот тогава помпете.При него няма промяна с температурата. Чувал съм да говорят че зимно време не е много удачен азота. Ако някой е наясно с въпроса нека разясни, особено рацерите трябва да знаят по нещо нали олекват колелата ?Наистина ако някой знае нещо за помпането с азот (предимства и неудобства) нека сподели ще ми бъде интересно.
На съвремените самолети гумите също се помпят с Азот...там идеята е не само температурните промени, но също и пожарната безопасност...
Чет Яну 25, 2007 1:32 am |
|
 |
lllubo
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Апр 19, 2006 10:00 am Мнения: 145 Местоположение: София
|
в началото само по бензиноснтанции помпах гумите - и все меки стояха, почнах да си мисля че аз нещо не съм в ред. Така стана че бях при един гумаджия и му викам да ми премери гумите - той ми вика всичките са 1.7 и му казах да ги направи на 2.2. Поговорихме си с него и той ми обясни че тези неща по бензиностанциите никога не показват вярно, най-точно е при гумаджиите. На няколко места проверих и почти навсякъде взимаха по 10 ст за помпане на гума, а на другите места даже те оставят сам да си помпаш без да ти взимат нищо.
Моя съвет е да избягвате да си помпате гумите по бензиностанициите
_________________ Audi 1.8S
|
Чет Яну 25, 2007 4:42 pm |
|
 |
Executor
|
Eто едно решение за лично помпане на гуми без усилие!
http://www.atrakcion.com/product_info.p ... ts_id=1752
|
Нед Яну 28, 2007 5:24 pm |
|
|