Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 12:17 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Чии горива отговарят на стандарт ЕВРО 4? 
Автор Съобщение
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Immortal написа:
Има ли значение дали горивото отговаря на ЕВРО 4, ако на колицата ви е изтърбушен катализатора?!?!?
Аз все си мисля, че тези стандарти са за вредните емисии от ауспуха. Ако ще и ЕВРО 10 да сложите в резервоара, като няма необходимото качество на горивния процес (говоря за правилно смесване, момент на запалване, сила на искрата и други такива неща), и няма катализатор - изправен и отговарящ на съответния стандарт - кел файда от ЕВРО нам си кви горива?!? По-скоро начинът на организиране на горивния процес и конструкцията изобщо на двигателя имат много по-голямо значение...

съгласен съм
повечето коли тук са проектирани много преди да са го измислили ЕВРО 4

Сря Яну 10, 2007 9:48 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Immortal написа:
Така де, аз малко грешно се изказах като че ли. Това което казваш е абсолютно вярно. Исках да кажа, че като сложа гориво, отговарящо на ЕВРО4 на моята стара кошница, която не е чувала какво е катализатор, няма почти никакъв смисъл от качественото гориво.

Напротив има значение и то голямо. Ще ти дам само един пример - по-високото съдържание на сяра в горивото предизвиква корозионно въздействие!

Сря Яну 10, 2007 10:41 am
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Това, че старата ти "кошница" няма да спазва европейските норми за екология е отделен въпрос, но ако си сложил качествено гориво с Евро 4 стандарт, то твоя автомобил пак ще замърсява околната среда много по-малко отколкото ако си с някакво гориво с неясен произход. Пак отбелязвам - няма значение дали имаш катализатор или не, нито пък дали всичко по колата ти е ок. Ясно е, че при един автомобил напълно изряден ще има много по-малки емисии.. но дори и автомобилите с Евро 4 не правят достатъчно за екологията! Всички големи европейски столици, макар и с обновен автопарк (не ми се мисли за нашата мила София) надхвърлят екологичните норми и продължават да се движат към екологична катастрофа. Не случайно ще има и Евро 5.. който ще влезне в сила, и не случайно, и всички държави е EU са задължени да продават гориво отговарящо (в момента) на Евро 4.

Ето какво пишат от ФИА по отношение на Евро 5: http://www.fiafoundation.com/resources/ ... lanner.pdf

Между другото в този документ правят и сравнение на някой горива по отношение на емисиите... обръщението към Shell V-Power Diesel е като "high quality diesel fuels such as Shell V Power Diesel or
Aral Ultimate Diesel"

Въпреки силно намаленото количество Сяра в съвременните горива една от целите на Евро 5 е да се намали още повече, тъй като е в пряка зависимост с отделяните вредни емисии при изгарянето.

Сря Яну 10, 2007 1:40 pm
Профил
UNREAD_POST 
doofiat написа:
Immortal написа:
Така де, аз малко грешно се изказах като че ли. Това което казваш е абсолютно вярно. Исках да кажа, че като сложа гориво, отговарящо на ЕВРО4 на моята стара кошница, която не е чувала какво е катализатор, няма почти никакъв смисъл от качественото гориво.

Напротив има значение и то голямо. Ще ти дам само един пример - по-високото съдържание на сяра в горивото предизвиква корозионно въздействие!

Примера май не беше подходящ? Мислиш ли че на кола, която е на 550 хил.км корозионното въздействие от сярата в горивото и е най-големия проблем :)
Иначе съм за това, всички да караме по-екологични автомобили, че вече не само София се задъхва от згорелите емисии...

Пет Яну 12, 2007 3:32 am
UNREAD_POST 
Immortal написа:
doofiat написа:
Immortal написа:

Примера май не беше подходящ? Мислиш ли че на кола, която е на 550 хил.км корозионното въздействие от сярата в горивото и е най-големия проблем :)

Ами точно на тези километри кола е с значително по-износени части и ако й сипваш каквото ти падне пък съвсем ще грохне, а и ремонта ще го направиш преждевременно.
Ти си преценяваш и си знаеш.
Аз знам за себе си, че при 30 000 -35 000 км годишно, от които около 20 000 км са софийско градско каране е много по-добре да сипваш качествена нафта.

Пет Яну 12, 2007 10:57 am
UNREAD_POST 
Карайте с употребено олио! :mrgreen: По-високо цетаново число,почти никакви вредни съставки в изгорелите газове,по-добра динамика, по-мека работа на мотора и ПО-ЕВТИНО! Трудно мога да на карам сина ми да налее нафта в резервоара, освен ако аз не го направя! :mrgreen:

Пет Яну 12, 2007 11:23 am
UNREAD_POST 
Nino написа:
Карайте с употребено олио! :mrgreen: По-високо цетаново число,почти никакви вредни съставки в изгорелите газове,по-добра динамика, по-мека работа на мотора и ПО-ЕВТИНО! Трудно мога да на карам сина ми да налее нафта в резервоара, освен ако аз не го направя! :mrgreen:

Пък и по-вкусно мирише след и около автомобила! А? :mrgreen:

Пет Яну 12, 2007 12:25 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2