|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 2:12 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Чии горива отговарят на стандарт ЕВРО 4?
Автор |
Съобщение |
doofiat
|
 Чии горива отговарят на стандарт ЕВРО 4?
Преди време стана въпрос за това чии горива отговарят на ЕВРО 4.
На сайта на Лукойл открих, че техните горива отговарят на ЕВРО 4
Цитат: Из http://www.lukoil.bg/Горивата произвеждани от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД вече изцяло отговарят на изискванията на Европейски съюз, които ще влязат в сила от началото на 2007 г. От 1 ноември 2006 г. автомобилните бензини и дизеловото гориво произвеждани от дружеството за вътрешния пазар и за износ, покриват напълно изискванията на стандарта Евро-4. Текущото производство в „ЛУКОЙЛ Нефтохим”, както и всички запаси от горива в продуктопроводите и продуктовите бази на „ЛУКОЙЛ България” са в съответствие със стандарта Евро-4. С бензини и дизелово гориво отговарящи на Евро -4 са заредени и бензиностанциите от веригата „ЛУКОЙЛ” у нас. Така бургаският нефтозавод изпълни предсрочно правителствената разпоредба от 1 януари 2007 г. на територията на страната да се произвеждат и продават само горива, отговарящи на стандарта Евро-4. За постигане на изискванията на новия евростандарт „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД вложи значителни инвестиции в реконструкцията и модернизацията на редица технологични инсталации, както и в строежа на нови технологични обекти. „ЛУКОЙЛ Нефтохим” изпълнява дългосрочна програма за развитие, която предвижда и занапред качеството на произвежданата продукция да е в пълно съответствие с нарастващите изисквания на ЕС, а дружеството да се утвърди като лидер на пазара в Югоизточна Европа. През периода 2009-2011 г. ще бъдат изградени три големи инсталации, които ще осигурят производството на горива по стандарта Евро- 5. ОМВ Спринт и Алпин дизел също отговарят на ЕВРО 4, но за обикновения дизел и бензините нищо не пише дали отговарят или не Цитат: Из http://omv.bg/OMV Алпин Дизел е модерният зимен вариант на представения тази година на пазара първи дизел Евро 4 - OMV Sprint Diesel. OMV Алпин Дизел е с добавка Coldex, за да запалва колата дори при минус 25 градуса. Изискваната по българския държавен стандарт гранична температура на филтруемост за зимните дизели е минус 15 градуса , но ОМV отново гарантира сигурен старт при много по-ниски температури. OMV Алпин Дизел съответства на най-високите екологични стандарти и съдържа 7 пъти по-малко сяра от останалите дизели на пазара. Ниското съдържание на сяра намалява вредните емисии и запазва качествата на маслото. Така OMV Алпин Дизел предпазва двигателя и му дава възможност да работи на пълен капацитет при най-лоши зимни условия. Друго важно предимство на OMV Алпин Дизела е това, че спестява от разходите за гориво. Този мощен дизел намалява консумацията на гориво с близо 5%.
Последна промяна doofiat на Вто Яну 09, 2007 4:14 pm, променена общо 1 път
|
Вто Яну 09, 2007 4:06 pm |
|
 |
Nino
|
Спор няма, но докато отиде до бензиностанциите едва ли отговаря на ЕВРО 1.Яко кръщаване става по пътя! :roll:  За да заредиш гориво умряло от студ!
И после: 
|
Вто Яну 09, 2007 4:12 pm |
|
 |
doofiat
|
Шел въобще не пишат нищо за ЕВРО 4 (те сигурно не са и чували за него :mrgreen: ) и от това си правя извода, че горивата им не отговарят дори и Ви пауър не отговаря или поне не са записали.
Из http://www.shell.bg
Петрол също неотговаря според сайта си http://www.petrol.bg/?p=products на ЕВРО 4
Предполагам, че съвместния вариант Лукойл-Петрол бензиностанции също неотговарят
Последна промяна doofiat на Вто Яну 09, 2007 4:40 pm, променена общо 1 път
|
Вто Яну 09, 2007 4:21 pm |
|
 |
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
че нали Shell ги пазарят от Лук
значи отговарят
Вто Яну 09, 2007 4:27 pm |
|
 |
Nino
|
|
Вто Яну 09, 2007 4:36 pm |
|
 |
Stoyan_68
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Съб Ное 04, 2006 10:31 am Мнения: 465 Местоположение: София "Изток"
|
Nino написа: Спор няма, но докато отиде до бензиностанциите едва ли отговаря на ЕВРО 1.Яко кръщаване става по пътя! :roll:  За да заредиш гориво умряло от студ! И после: 
Да. Имам приятел, който работи в Лукойл транс (сега може да е с друго име). Това са автоцистерните за горива на Лукойл. За Софийския регион например, горивата се транспортират със ЖП цистерни до базата в Ихтиман, а оттам с камиони до бензиностанциите на Лукойл, Петрол, ОМВ, Шел и някои по-малки. Говоря за обикновен 92, 95 и дизел. Проблема е, че не е сигурно какво гориво е имало в цистерната предишния път. Да не говорим за мушиките при товаро-разтоварните дейности. Тъй че Евро 4 да ама до кранчето на рафинерията. ЕКО пък вкарват всичко от Гърция, ама и там какво става не е ясно.
_________________ Fiat Stilo 1.8 16V
|
Вто Яну 09, 2007 4:42 pm |
|
 |
Nino
|
Определено са им добри горивата на ЕКО.По-точни са ми впечетленията от бензиностанцията на Вакарел.Колкото пъти съм заредил не съм имал проблеми.И не виждам абсолютно никаква разлика с OMV-SPRINT /ALPIN/,май разликата я има само в главите ни и в рекламите им! :roll: :mrgreen:
|
Вто Яну 09, 2007 4:57 pm |
|
 |
sugarboy
Кара балканче
Регистриран на: Съб Дек 16, 2006 11:53 pm Мнения: 47 Местоположение: Велико Търново
|
Не знам кои имат и кои - не, ама два месеца и половина, откакто си взех Марейката 1,6 16V съм направил 4000 километра само с 95 обикновен от Шел и ми прави 6-6,5 разход, както си е по заводските данни. Веднъж имах неблагоразумието да заредя от Петрол, и то щото са под блока ми, и не можах чак да го засека колко бързо свърши. Става дума за Велико Търново, разбира се, другаде може да е друго положението...
_________________ Никога не можеш да се сетиш за нещо, което не знаеш...
|
Вто Яну 09, 2007 6:16 pm |
|
 |
perlsite
Фиат маниак
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 5:19 am Мнения: 712 Местоположение: София
|
Shell V-Power Diesel - все ми се струва, че би трябвало поне това да е с Euro 4...
_________________ FIAT Marea
|
Вто Яну 09, 2007 7:16 pm |
|
 |
doofiat
|
perlsite написа: Shell V-Power Diesel - все ми се струва, че би трябвало поне това да е с Euro 4... Да, ама не. Няма никакво ЕВРО 4 и дори се съмнявам, че има някакви добавки. Въобще тая нафта на Шел е само рекламен трик и нищо друго. sugarboy написа: Не знам кои имат и кои - не, ама два месеца и половина, откакто си взех Марейката 1,6 16V съм направил 4000 километра само с 95 обикновен от Шел и ми прави 6-6,5 разход, както си е по заводските данни. Веднъж имах неблагоразумието да заредя от Петрол, и то щото са под блока ми, и не можах чак да го засека колко бързо свърши. Става дума за Велико Търново, разбира се, другаде може да е друго положението
Колега, за Петрол това е нормално. По-добре го заобикаляй 
|
Вто Яну 09, 2007 9:26 pm |
|
 |
The_Wicker_Man
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 12:32 am Мнения: 589 Местоположение: София 19 Люлин
|
До колкото си спомням преди няколко месеца четох някъде, че корпорацията ШЕЛ къса връзките си с ШЕЛ България. Оставя да ползват само марката ШЕЛ като ония плащат зверски такси за това. И аз знам че ШЕЛ БГ купуват бензина от ЛУК
_________________ www.bgkoleda.bg
www.mvr1866.bg
|
Вто Яну 09, 2007 11:11 pm |
|
 |
perlsite
Фиат маниак
|
doofiat написа: perlsite написа: Shell V-Power Diesel - все ми се струва, че би трябвало поне това да е с Euro 4... Да, ама не. Няма никакво ЕВРО 4 и дори се съмнявам, че има някакви добавки. Въобще тая нафта на Шел е само рекламен трик и нищо друго. На базата на какво го казваш? Днес сипах около половин резервоар... и да ти кажа не усещам разлика спрямо Алпин (поне не е по-лошо с него). Ясно е, че вървежа на автомобила не значи ЕВРО Х... но на първо четене ми се струва добро гориво. Цитат: Какъв е екологичният ефект от Shell V-Power Diesel?
Горивото Shell V-Power Diesel е създадено в съответствие със съвременните екологични стандарти. Освен това, намалявайки отлаганията в двигателя, Shell V-Power Diesel най-вероятно ще намали вредните емисиите от автомобила Ви в сравнение с обикновения дизел.
Не знам какви са им разбиранията за "съвременни екологични стандарти"...
|
Сря Яну 10, 2007 1:10 am |
|
 |
Immortal
|
Има ли значение дали горивото отговаря на ЕВРО 4, ако на колицата ви е изтърбушен катализатора?!?!?
Аз все си мисля, че тези стандарти са за вредните емисии от ауспуха. Ако ще и ЕВРО 10 да сложите в резервоара, като няма необходимото качество на горивния процес (говоря за правилно смесване, момент на запалване, сила на искрата и други такива неща), и няма катализатор - изправен и отговарящ на съответния стандарт - кел файда от ЕВРО нам си кви горива?!? По-скоро начинът на организиране на горивния процес и конструкцията изобщо на двигателя имат много по-голямо значение...
|
Сря Яну 10, 2007 1:51 am |
|
 |
perlsite
Фиат маниак
|
Не е така. Едно гориво, което не е обработено по подходящ начин (например не е премахната сярата), ще доведе до много повече вредни емисии, без значение от наличието на катализатор при самото изгаряне.
От друга страна, евростандарта включва един куп граници и изисквания от температурата на възпламеняваме, през температурата на замръзване, та се стигне до количеството вода, сяра, "чужди" включвания и т.н. Колкото по-висок е стандарта, толкова тези граници са по-тесни (очаквани) и толкова респективно горивото е по-качествено.
При старите стандарти тези граници са много по-широки и едва ли не горивото може да бъде всякакъв бълбоч.
Много хора екологичния проблем го прескачат с усмивка и си казват - нека горивото да е възможно най-евтино, а пък майната му на екологията, НО когато попаднеш в задръстване (каквито са непрекъснато в София) и започнеш да се задушаваш, тровиш (а някой ден ще се стига и до припадане) ще се замислиш дали всъщност това не е от огромно значение не само за екологията като абстрактна дума но и за твоето здраве, и самият себе си.
|
Сря Яну 10, 2007 2:08 am |
|
 |
Immortal
|
Така де, аз малко грешно се изказах като че ли. Това което казваш е абсолютно вярно. Исках да кажа, че като сложа гориво, отговарящо на ЕВРО4 на моята стара кошница, която не е чувала какво е катализатор, няма почти никакъв смисъл от качественото гориво.
|
Сря Яну 10, 2007 2:29 am |
|
|