Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 10:47 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Колко важно е при ПТП да имате Двустранен протокол 
Автор Съобщение
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение Колко важно е при ПТП да имате Двустранен протокол
Пиша тази тема за да може да бъде в помощ на всички, на които не дай си Боже се случи някакво ПТП.
След „случката” преди по време или след появата на КАТ на мястото трябва да се попълни така наречения двустранен протокол. Протоколът си го попълвате вие и най-добре да си го имате наличен в колата. Протокол се попълва на бланката на виновното лице. В случай, че вината е доказана или и двете страни са наясно под данните си в последната графа Забележка виновният пише „Виновен!”. В този случай от застрахователната компания, в която „Виновният” е сключил ГО, изплаща на Вашата застрахователна компания щетата и след, което я получавате Вие. Разбира се говорим, в дадения случай когато вие сте с Пълно автокаско. После след попълването от двете страни на този Двустранен протокол трябва да се обадите в КАТ Вие или полицаят, дошъл на ПТП-то, за да ви дадат входящ номер. С който доказвате, че това събитие се е случило и е било регистрирано. После 2-те коли с протокола отивате при застрахователя на пострадалия.
Предполагам на вскички са ясни тези процедури, но пиша темата за да натъртя върху това ИСКАЙТЕ СИ ДВУСТРАННИТЕ ПРОТОКОЛИ, КОГАТО СИ ПРАВИТЕ ГРАЖДАНСКА. В случаите, в които застрахователен брокер откаже да ви даде подобен документ, той просто е некоректен.
Заради подобно недоглеждане изгубих 2 дни нерви, каране из града и „компанията” на Виновния ... Иначе процедурата отнема няколко часа.
Иначе безварийно Ви пожелавам! И да не Ви се налага!

Последна промяна EVITA на Пон Яну 08, 2007 3:39 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 07, 2007 1:44 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

Мнение 
Информацията е полезна. Всъщност някой знае ли къде е описана и да бъде прочетена процедурата при ПТП (не дай се боже). От самото събитие, къде се звъни, какво се попълва, какви документи са необходими, къде се подават и т.н. На мен досега не ми се е случвало за щастие, ама се замислих че нищо не знам по въпроса. И като се има впредвид че се предполага че и човек е афектиран в тоя момент и не знае и процедурата и задълженията и правата си май става лошо....

Нед Яну 07, 2007 3:34 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Това е в общи линии. Става ПТП, викаш КАТ. Вадиш от жабката Двустранния протокол и сами или с помощта на полицая попълвате данните, рисувате ситуацията на пътя там в квадратчетата в средата на бланката и ви дават входящ номер. После с този ми ти лист бягате по застрахователи. Бланката е много подробна и е много удобно. Ако полицията е решила, че произшествието е с малки последици /както при мен/ не пише нито акт, нито нищо на виновния. Но и двамата ви проверяват за алкохол, което полицая отбелязва.
А понеже в нашия случай младежът, който ме удари имаше много ПТП-та, нямаше протокол. Та тичай при неговия затраховател, после при моя и така.

Нед Яну 07, 2007 5:24 pm
Профил ICQ
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

Мнение 
При положение че не ми е дал брокера такъв протокол от къде мога да си взема ?! Недай си боже ... пу-пу-пу!!!

Пон Яну 08, 2007 9:54 am
Профил WWW
Мнение 
Аз примерно имам гражданска в една фирма, автокаско в друга. В жабката имам двустранен протокол от трета фирма (от предишния собственик). Къде трябва да ходя да искам бланка?

Пон Яну 08, 2007 10:22 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Протокол попълваш от тази застрахователна компания, от която сматяш да си искаш парите. Аз имам и Каско и Гражданска отговорност на различни компании също. Но понеже не бях виновната страна попълвахме протокол на другия човек /от неговата Гражданска, но не съм сигурна за другото защото човека имаше само ГО/. А който няма двустранен протокол отива при брокер, който работи за същата компания и си иска. Нямат никакво право да Ви откажат.

Пон Яну 08, 2007 10:35 am
Профил ICQ
Кара кола
Кара кола

Мнение 
:? Браво... поне за мен темата беше доста полезна и информативна!
Колкото и да е тъжно - въпросът не е дали, а кога ще се случи... :| Остана само наистина някой да каже на кой телефон се звъни при подобна случка... А иначе още тези дни ще ходя да си взема такъв двустранен протокол от брокера си.
Още веднъж - благодарско за темата...

Пон Яну 08, 2007 1:44 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Телефона е 032 166 ... Полиция! Казвате какво и къде и хората пращат патрулка.

Пон Яну 08, 2007 2:13 pm
Профил ICQ
Мнение 
с този протокол може да си обършете ..... сега говорих с моя брокер и той ми каза, че такива протоколи е имало преди 2-3 години. преди наколко месеца лично той хвърлил 1 кашон непопълнени...

нямаш ли протокол от кат при евентуална ексцесия и 5 двустранно подписани и написани от теб протокола да имаш - все тая...

пича ми каза, че този двустранно подписан протокол можел да послужи единствено в съда.
ако при лека катастрофа се разберете с отсрещната страна - ето ти 200 лева и чао - живи и здрави, а после почнат да те съдят за катастрофата - ако го няаш този протокол - подписан от двете страни и описани дадените 200 лв. за щети...

Пон Яну 08, 2007 2:34 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
да, куките си носят протоколите, а на тебе освен гражданска, друго не ти трябва

Пон Яну 08, 2007 3:11 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
donnna написа:
с този протокол може да си обършете ..... сега говорих с моя брокер и той ми каза, че такива протоколи е имало преди 2-3 години. преди наколко месеца лично той хвърлил 1 кашон непопълнени...

нямаш ли протокол от кат при евентуална ексцесия и 5 двустранно подписани и написани от теб протокола да имаш - все тая...

пича ми каза, че този двустранно подписан протокол можел да послужи единствено в съда.
ако при лека катастрофа се разберете с отсрещната страна - ето ти 200 лева и чао - живи и здрави, а после почнат да те съдят за катастрофата - ако го няаш този протокол - подписан от двете страни и описани дадените 200 лв. за щети...

Точно поради тази причина реших да напиша тази тема. И на мен заради един "запознат" брокер по подобен начин ми се наложи да правя има няма 5 обиколки безцелни из града. От КАТ цитирам "Служебни бележки не издаваме! Никой няма да Ви обърне внимание", от брокера цитирам "Тези двустранни протоколи са отживелица!", след няколко часа от брокера пак цитирам "Извиняваме се за невежествето и за недоразумението, наистина е трябвало да Ви дадем протокол, извинете че Ви разкарвахме цял ден."
В случая аз говоря за катастрофа с не много тежки последици. Въпреки това със съдилища се процедира, ако виновният няма гражданска отговорност и тогава Вашият застраховател като пострадал трябва да си търси парите по служебен път с дело. Така процедурата се протака доста, но пак казвам ПРОТОКОЛИТЕ СИ ВАЖАТ!
А ако нямаш доказателство, че някой друг ти е причинил щетата и имаш Каско и най-важното не си догледал какво точно подписваш в договора, и не дай со Боже вземеш, че напишеш, че тази щета е станала на паркинг - ще ти пишат сумата за изплащане в която ти ще трябва да имаш самоучастие и ще ти я удържат от следващата вноска.

Последна промяна EVITA на Пон Яну 08, 2007 3:19 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 08, 2007 3:11 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
lllubo написа:
да, куките си носят протоколите, а на тебе освен гражданска, друго не ти трябва

Куката, както се изрази ни каза, че документи на място няма. Само, ако има жертви куките пишат. В тоя случай пишат и акт и глоби или там, каквото им се полага. Но в случай, че искаш да ти се покрият щетите - вадиш прокола си от жабката на колата и попълваш ти с входящия номер, който полицая ти дава, след като се е обадил в централата на КАТ.

Пон Яну 08, 2007 3:14 pm
Профил ICQ
Мнение 
EVITA написа:
Само, ако има жертви куките пишат.

Това е така де факто, защото те се мислят по принцип за НААААЙ ГОЛЕМИТЕ ГАЗАРИ да ги .......... в .......... газарски.

Последна промяна kiro_of_the_day на Пон Яну 08, 2007 3:40 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 08, 2007 3:21 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
kiro_of_the_day написа:
EVITA написа:

Това е така де факто, защото те се мислят за НААААЙ ГОЛЕМИТЕ ГАЗАРИ да ги .......... в .......... газарски.

Ще ме извиняваш, нищо че си модератор, ама да Ви имам езика ... и начина на изразяване. Темата ми се струва по-сериозна от това да кажем кого мразим и колко не ни харесва устройството на държавните институции. :(

Пон Яну 08, 2007 3:24 pm
Профил ICQ
Мнение 
EVITA написа:
kiro_of_the_day написа:
EVITA написа:

Това е така де факто, защото те се мислят за НААААЙ ГОЛЕМИТЕ ГАЗАРИ да ги .......... в .......... газарски.

Ще ме извиняваш, нищо че си модератор, ама да Ви имам езика ... и начина на изразяване. Темата ми се струва по-сериозна от това да кажем кого мразим и колко не ни харесва устройството на държавните институции. :(

Колежке, на колкото полюционери-милиционери или застрахователни агенти попаднеш - толкова
вида процедури ще ти обяснят. Така е със всичко в тази държава. Така, че универсална рецепта засега
няма. Ха дано ни "оправят".

Езика ми и начина ми на изразяване са продукт на дългогодишен "опит", "трениране", "нервоизпилване" и
какво ли още не. Давам път на младостта и красотата. Нека бъде Мир.

Пон Яну 08, 2007 3:43 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща