Дата и час: Пет Юли 11, 2025 4:07 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Датчик за външна температура и Error Cli съобщение 
Автор Съобщение
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
"до термодатчика" е малко неопределимо, тъй като го нямам. отдолу на огледалото има 2 болта

Пон Ное 26, 2007 11:15 pm
Профил
UNREAD_POST 
Nero_ написа:
...отдолу на огледалото има 2 болта

Те са.

Пон Ное 26, 2007 11:18 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
след като се развият винтовете... какво следва? Какво освобождават те?

Пон Ное 26, 2007 11:20 pm
Профил
UNREAD_POST 
Не съм разглобявал лично огледалото, но съм чел, че след развиване на въпросните болтове механизма с огледалото просто излизат.

Пон Ное 26, 2007 11:24 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Благодаря! Ще пробвам. И сега и за буксата някой ако реши въпроса...

Пон Ное 26, 2007 11:27 pm
Профил
UNREAD_POST 
Nero_ написа:
Благодаря! Ще пробвам. И сега и за буксата някой ако реши въпроса...

Предлагам ти да си изтеглиш мануала за Брава от тук и ще ти стане ясно всичко, а не само за въпросната букса.

Пон Ное 26, 2007 11:37 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
много благодаря. мисля че това беше нещото от което имах нужда

Пон Ное 26, 2007 11:39 pm
Профил
UNREAD_POST 
Nero_ написа:
много благодаря. мисля че това беше нещото от което имах нужда

:cool:

Пон Ное 26, 2007 11:56 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Най-накрая реших проблема с датчика за външната температура! Вече знам външната температура, няма го досадното Error Cli съобщение и най-важното - климатроника ми най-сетне работи като истински такъв. Ще дам описание на моето решение на проблема и ако има някой с подобен проблем който иска да изпозва моето решение може да задава допълнителни въпроси.

По принцип най-логичното е да се закупи ново огледало и този датчик. Но цената и на двете не е малка (около 50 лв е само датчика). Ето какво направих аз:

Закупих 2 терморезистора от магазин "Млад техник". Единствените данни с които ги продават е съпротивление. Взех един 10К ома и един 4.7 к ома. Основния проблем е че наклона на графиката на терморезисторите трябва да отговаря на наклона на графиката на оригиналния датчик. Проверих това експериментално. От книжката на фиат знам че при 25 градуса съпротивлението трябва да е 10к ома. Свързването на двата терморезистора последователно даде почти това съпротивление при измерване с мултицет у дома (точно 25 градуса). Донастройката до 10к ома става с потенциометър. Той не влияе на наклона на графиката, а само я измества. След това закачих последователно свързаните терморезистори и потенциометър към крайните два извода на буксата която се намира във вратата зад триъгълника от вътрешната страна. Цветовете на кабелите мисля че бяха бял/зелен и бял/син. Термометъра на колата показа външната температура с грешка едва един градус (мисля че е повече от задоволително). След като разбрах че терморезисторите ще свършат работа ги монтирах вътре в огледалото. Свалих огледалото, пробих допълнителна дупка отдолу и в нея сложих дълъг болт с гайка. на този болт с още две гайки закрепих плексигласова пластина с прикрепени към нея терморезисторите. Потенциометъра го монтирах близо до букста, за да може да се регулира при нужда, без да се сваля огледалото.
Моя вариант не е подходящ за хора с подгряване на огледалата, защото то може би ще влияе на данните. В този случай се пробива широк отвор в долната част на огледалото. Над отвора се залепва пластмасов цилиндър с диаметър савсем малко по-голям от отвора. Вътре в цилиндъра се поставя терморезистора и отгоре се запечатва със силикон. Идеята е че терморезистора хем ще е изложен на външен въздух и ще е излолиран от от температурата в огледалото, хем ще е вътре в огледалото и няма да свири и да влияе на аеродинамиката. Това е неизпробван вариант и е само една моя идея.
Като заключение ще кажа че това ми струва 1 лев и около 6 часа.
Надявам се да съм бил полезен с този пост.

Пон Яну 07, 2008 3:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2