Дата и час: Нед Юни 22, 2025 1:15 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с моторчето на парното на Браво. 
Автор Съобщение
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST Проблем с моторчето на парното на Браво.
Вентилаторът на парното на Бравото ('96, 1,6, няма климатик) се включва чак като завъртя ключа на последно положение. Сега вярно че там си и духа силно, обаче аз искам да имам и нещо междинно като сила на духане. Обаче когато преместя ключа на по-ниските степени, не духа ХИЧ.

Дали е изгоряло моторчето на вентилатора или?

Пет Окт 21, 2005 12:30 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST Re: Проблем с моторчето на парното на Браво.
fcuk написа:
Вентилаторът на парното на Бравото ('96, 1,6, няма климатик) се включва чак като завъртя ключа на последно положение. Сега вярно че там си и духа силно, обаче аз искам да имам и нещо междинно като сила на духане. Обаче когато преместя ключа на по-ниските степени, не духа ХИЧ.

По-скоро е проблем с ключа за вентилатора.

Пет Окт 21, 2005 12:32 pm
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Имах един Форд, който така си беше заминало моторчето - ил по-точно механиката на перката. Вала са беше разбил леко. На ниските степени духаше съвсееем слабо и трябваше да се надупи докрай, та да духа нещо въобще. Но тук случаят гледам е друг - на последната степен наистина си духа яко, а и не трака като онзи на Форда.

Значи може и ключа да е, вярно. Би трябвало да може да се свали и да се пробва с мултицет, нали?

Пет Окт 21, 2005 2:16 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Със сигурност е от ключа, щом работи на голямата скорост значи не е изгоряло моторчето.

Пет Окт 21, 2005 2:29 pm
Профил WWW
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

fcuk написа:

Моторчето е здраво,най-вероятно имаш прекъснал гасящ резистор-писано е по темата,при желание разрови архива...
Успех ! :wink:

Пет Окт 21, 2005 3:41 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

vesko.t написа:
fcuk написа:

Моторчето е здраво,най-вероятно имаш прекъснал гасящ резистор-писано е по темата,при желание разрови архива...

Бравото, мисля че е с електронно управление. Ако е така пробиват двата мощни транзистора.
Ако е с гасящи резистори, е възможно да е прекъснал термоизключвателя. Ако е той може да се шунтира с една по-дебела жица. Това обаче е временно решение, все пак Yellow_Flash_Colorz_PDT_08

Пет Окт 21, 2005 4:30 pm
Профил ICQ
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Добре, първо не съм много навътре с електротехниката и дет с казва още се уча да работя с мултицета,
така че вие малко ме хвърлихте в музиката с тея хиляда видове резистори.
Значи първо ми се струва, че ключето е механично, т.е. едва ли е с електронно управление.
Ако приемем, че е така, явно проблемът му е този "прекъснал гасящ резистор"
или просто казано ключето не подава ток до моторчето на нито една позиция освен на последната.

Та ако съм прав дотук, какво е решението? Свалям ключа и му пробвам съпротивленията на различните позиции,
за да видя наистина ли са свършили? Имате ли идея как се сваля това ключе - просто с леко напъване с отверка или това ще свали само врътката отгоре, а самото тяло ще остане вътре? Трябва да ли свалям цялата средна конзола да си отворя достъп?

И при положение, че се справя успешно с диагностиката и се окаже че наистина е изгоряло, предполагам няма оправия, а трябва нов ключ, така ли?

Пет Окт 21, 2005 7:35 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
fcuk написа:
...

И при положение, че се справя успешно с диагностиката и се окаже че наистина е изгоряло, предполагам няма оправия, а трябва нов ключ, така ли?

Шанса да ти се прее..л ключа е почти никакъв. Потърси къде са резисторите. Те се намират във въздуховода, след вентилатора. И провери тях.

Пон Окт 24, 2005 5:25 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
под жабката турси моторчето-до него има или около него ще видиш 4 жички които влизат в нещо като купол-провери си жичките да не са нагорели и да не дава хубав контакт а ако не са жичките свали купола с 2 болтчета е хванат и си сложи жичка на рзистора и пиши кво си направил

Вто Окт 25, 2005 9:22 am
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Както ви казах съм малко бос в тая част с електротехниката, въпреки че се бутам упорито.
За мен резистор е нещо подобно на следното:
Изображение

Как изглежда един гасящ резистор и с каква цел "му се слага жица"? За да го шунтираме ли?

Вто Окт 25, 2005 10:50 am
Профил ICQ
UNREAD_POST 
е то това е де!потърси отдолу под жабката къде е точно-

Вто Окт 25, 2005 11:16 am
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Добре, прекарах няколко часа в четене тука из форума и видях, че и други хора са имали същия проблем.

На първо място може да се окаже проблем със самата клема и да се реши само с контактен спрей.
По-лошият вариант е очевидно ако е изгорял резистор. При това положение резисторът трябва да се смени.

Явно ми предлагате да го проверя резистора, като го шунтирам с една жичка от краче до краче.
Така... След като я сложа тая жичка обаче какво трябва да направя?
Да пусна парното на някоя от неработещите степени или какво?

Питам така подробно, защото не обичам да се захващам с някоя работа и да се налага да я прекъсвам посредата след като всичко е разглобено, само защото не знам как да продължа. Вече разбрах къде се намира точно моторчето, разбрах и как се отваря, разбрах къде трябва да стои резистора - доколкото четох ипри Браво и при Пунто е едно и също.

Но въпросът е какво да правя за да тествам самия резистор? Може би да го замеря с мултицета, но тогава не трябва ли да разпоя първо едното му краче преди да премеря? Дайте идея, а аз обещавам да направя един туториал със снимков материал за този ремонт, който може да влезе в евъргрийн, примерно или нещо подобно, така че да няма повече такива въпроси на тази тема.

Вто Окт 25, 2005 7:48 pm
Профил ICQ
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
fcuk написа:
. Вече разбрах къде се намира точно моторчето, разбрах и как се отваря, разбрах къде трябва да стои резистора - доколкото четох при Браво и при Пунто е едно и също.
Но въпросът е какво да правя за да тествам самия резистор? Може би да го замеря с мултицета, но тогава не трябва ли да разпоя първо едното му краче преди да премеря? Дайте идея, а аз обещавам да направя един туториал със снимков материал за този ремонт, който може да влезе в евъргрийн, примерно или нещо подобно, така че да няма повече такива въпроси на тази тема.

Отначало-не зная за всички Браво/а как е ,аз лично съм виждал същото изпълнение като на Пунто при Браво/а от най-първите,без климатик...затова пиша само за това изпълнение...Резистора всъщност е блок от 3 или 4 резистора/зависи колко са скоростите/ ,навити на общо тяло-последователно свързани,жични,мощни,отгоре са заляти със зеленикава керамика-във веригата има и биметален термопредпазител,отгоре на резисторите.Целия блок е с размери на 1/2 цигарена кутия.
Като се извади,може да се премери/на място е неудобно/нищо не се разпоява, отсъединяваш от конектора...и мериш Превключвателя е директен-без електроника,и също се проверява с мултимер...
Уточнявам още веднъж,възможно е да има и други изпълнения,пиша за това,което съм виждал и работил по него...!!

Вто Окт 25, 2005 8:35 pm
Профил
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Супер - това беше отговор на място, точно това ме интересуваше. Значи са няколко - по един за всяка скорост и се вадят като блок, така че удобно да се измерят. Звучи екстра.
Утре се захващам да го извадя. Мерси много!

Вто Окт 25, 2005 8:41 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Възможно е резисторите да са здрави, а да си е заминал термопрекъсвача. Него също можеш да го премериш с мултицета. Ако всичко е ОК трябва да дава 0 ома.

Сря Окт 26, 2005 10:18 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща