Дата и час: Вто Юли 08, 2025 1:07 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
питане за налягането на газта !! 
Автор Съобщение
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST питане за налягането на газта !!
Обръщали ли сте внимание като сипвате газ ,какво е налягането на колонката ?
Въпросът ми е следният : има ли значение от това налягане (може и да не е налягане и да бъркам ) на ОМВ показва 10 .та има ли значение какво е налягането ,оказва ли влияние на вървежа на колата и колко трябва да показва ако има значение !!
Предварително благодаря !

Сря Май 03, 2006 7:02 pm
Профил
Фиат идол
Фиат идол

UNREAD_POST 
налягането е различно на различните газ станции. от 8 до 12 мнооого рядко 13 бара. за вървенето на колата няма значение, то въпроса е да стигне до изпарителя по някакъв начин след това се засмуква нужното количество газ от двигателя и това е.

Сря Май 03, 2006 7:35 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST Re: питане за налягането на газта !!
tomazo написа:
Обръщали ли сте внимание като сипвате газ ,какво е налягането на колонката ?
Въпросът ми е следният : има ли значение от това налягане (може и да не е налягане и да бъркам ) на ОМВ показва 10 .та има ли значение какво е налягането ,оказва ли влияние на вървежа на колата и колко трябва да показва ако има значение !!
Предварително благодаря !

Сега, за да ти отговоря абсолютно аргументирано, трябва да знам устройството на газовата колонка. Но тъй като не го знам, мога да разсъждавам само най общо и следователно може да греша в детайлите. Все пак ще опитам да дам съображения:

1. Газта, когато се налива в бутилката е течна и би трябвали да се мери като течност, ако колонките са конструирани както трябва. А аз вярвам че са.

2. След като е налята в бутилката, газта си остава течна, като над повърхността на течността се напълва с газообразен пропан бутан с някакво (не е постоянно) налягане, което се нарича газова фаза. Това налягане е такова, че останалата газ да остане течна. Тоест, ако по някаква причина течната газ в бутилката започне да се изпарява (примерно слънцето напече бутилката) налягането се повишава и изпарението спира. Най-общо казано, налягането на газовата фаза зависи от 2 неща: 1. Състава на газта; 2. Температурата на бутилката (съдържанието). (Между другото, ако знаем температурата на бутилката и налягането на газовата фаза може да се определи състава на газта - това съм си го мислил за да разбера с какво ми тълнят колата на газстанцията)
Всичко това го написах, защото подозирам, че бутилките на газстанцията не се различават принципно от бутилката в багажника ми и същите съображения важат и там - тоест налягането зависи от състава на газта и температурата. Лошото е, че няма как да разберем температурата на бутилката - тогава по налягането би трябвало да може да се установи състава на газта. Допълнително в газ колонките има и помпа, която също би могла да влияе на налягането... тук липсват данни.

Накрая да обобщя:

Налягането едва ли влияе на количеството което ни сипват в бутилката - това не означава че не ни лъжат. Има и други начини да се излъже брояча. Например, плътността на течната газ много силно зависи от температурата. Ако ни сипват затоплена газ, определето литрите ще отговарят, но газта ще е по-малко. По тази логика, аз бих заложил на газстанциите при които налягането е НИСКО - това, при равни други условия, означава че температурата на газта е по-ниска, а плътността по-висока.

Сря Май 03, 2006 7:43 pm
Профил
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
направи ми впечатление следното : когато сипвам на някакви безисвестни газ станции ,колата не върви на газ.един път сипах в шел и тогава обърнах внимание на налягането беше 8 бара.след това оня ден сипвам в ОМВ 9 бара ,разход 20 на 100 газ.Вчера заредих на ОМВ на Цариградско посока Пловдив :wink: ,налягане между 10 и 11 бара ,минах 250 км км. всичко е нормално и като вървеж и т.н. разхода не ме интересува толкова много просто реших ,че има значение това налягане което е на колонката .
Благодаря ,че ми разяснихте някои работи все пак .

Сря Май 03, 2006 8:03 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Колега johnfound,не можах да разбера какво имаш в предвид "състава на газта".И как ще се определи той ако знаеш темп. и налягането на бутилката?

П.С. Според мен разхода и вървенето на колата зависи от процентното съдържание на пропан/бутан.Колкото повече бутан има в сместа толкова по-лошо(не върви пущината :D )

Чет Май 04, 2006 12:08 am
Профил WWW
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
FIAT 125s написа:
Колега johnfound,не можах да разбера какво имаш в предвид "състава на газта".И как ще се определи той ако знаеш темп. и налягането на бутилката?

П.С. Според мен разхода и вървенето на колата зависи от процентното съдържание на пропан/бутан.Колкото повече бутан има в сместа толкова по-лошо(не върви пущината :D )

Именно процентното съдържание на пропан/бутан имам предвид. Тъй като температурите на кипене на бутана и пропана се различава то при дадена температура, налягането зависи от процентното съдържание на газовете. Имах някъде графики на зависимостта, но трябва да ги потърся...
По принцип в лятната газ има повече бутан отколкото в зимната.

Чет Май 04, 2006 12:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ]