Дата и час: Вто Окт 22, 2019 2:32 pm


Собствено Търсене


Реклама

 Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Ксенона и всичко за него 
Автор Съобщение
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Регистриран на: Нед Яну 30, 2011 11:25 am
Мнения: 132
Местоположение: PA
UNREAD_POST Ксенона и всичко за него
Надявам се темата да представлява интерес.


• 3 Пъти по-добро осветяване на пътя
Ксеноновите светлини излъчват светлинен поток от около 3000 лумена, за сравнение обикновените крушки постигат по-малко от 1000 лумена. В резултат виждате много по-ясно и по-далеч, пътните знаци и маркировка се осветяват много по-добре, пътувате по-безопасно, по-комфортно и с по-малко умора.

• по-добра визия на автомобила
Ксеноновите светлини придават на автомобила по-добър и модерен външен вид.

•Светлина, максимално близка до дневната
Спектътър на светлината на ксеноновата крушка е максимално близък до този на дневната светлина. Така зрението се натоварва по-малко при нощно шофиране.

• 5 пъти по-дълъг живот на крушките
Животът на обикновената крушка рядко надвишава 500-600 часа, докато този на ксеноновата е повече от 3000 часа. Затова е много вероятно да смените автомобила, преди да ви се наложи да смените ксенонова крушка.

• 40% по-ниска консумация
Със мощност от 35 вата, ксеноновата крушка консумира около 40% по-малко ток от 55-60 вата при обикновената. Така ксеноновата система натоварва по-малко електрическата система на автомобила и отделя по-малко топлина.


Какво представлява ксеноновата система

Единият компонент на системата са газоразрядни крушки, в които светлината се получава чрез йонизиране на смес от Ксенон и други газове, затворени в капсула между два електрода. Другият компонент от системата е баластът. Той представлява електронен модул, който генерира необходимото за запалването на ксеноновата крушка напрежение от 23000 волта и след това поддържа работното напрежение от 85 волта. Консумацията на системата е 35 вата, което е с около 40% по-малко от консумацията на обикновените крушки, които консумират 55 или 60 вата в зависимост от типа.Въпроси и отговори:

Може ли да се монтират ксенонови светлини на всeки автомобил? Ксенонова система може да се монтира на абсолютно всеки автомобил, автобус, камион или мотоциклет, тъй като всички те използват някой от стандартните цокли за автомобилни крушки.


Подменят ли се фаровете при монтаж на ксенонова система?

Ксеноновата система е независима от фаровете и затова не е необходима тяхната подмяна. Ксеноновите крушки се монтират директно на мястото на обикновените. Широко разпространена заблуда е, че само прожекторните фарове (фаровете с “лупи”) са ксенонови, но типът на фара (рефлекторен или прожекторен) няма връзка с това дали фарът е ксенонов или не.


Често ли горят ксеноновите крушки?

Ксеноновите крушки имат живот, надвишаващ над 5 пъти този на обикновените.


Натоварват ли електрическата система ксеноновите светлини?

След запалването на крушката, за което е необходим малко по-голям ток за части от секундата, ксеноновата система консумира около 40% по-малко електроенергия от обикновената и съответно натоварва електрическата система по-малко.


Отделят ли много топлина ксеноновите крушки?

Отделената топлина е в пряка зависимост от консумацията на ток, така че поради 40% по-ниската консумация, ксеноновите крушки отделят по-малко топлина от обикновените.


За колко време се монтира ксеноновата система?

Опитните ни монтажници монтират една система за около 1.5-2 часа, ако няма допълнителни усложнения като например труден достъп до фаровете.


Възможно ли е демонтирането на ксеноновата система и връщане на обикновените крушки?

При монтажа на ксеноновата система не се правят никакви изменения по колата ви, така че при нужда лесно можете да върнете обикновените крушки.


Може ли монтираната на един автомобил ксенонова система да се прехвърли на друг?

Да , ако двата автомобила са със един и същи тип крушки. Ако вторият автомобил е със друг тип крушки, можете да прехвърлите баластите и окабеляването и да закупите само нови крушки.


Заслепяват ли ксеноновите светлини насрещните автомобили?

При правилно регулирани фарове, няма причина ксеноновите светлини да заслепяват повече от обикновените. Може ли фаровете ми да светят по-синьо? Ксеноновите крушки имат “цветова температура”, измервана в Келвини (К), която определя цвета на светлината. При закупуването на ксенонова система, можете да изберете цветова температура, която отговаря на вашия вкус. Цветовите температури отговарят на следните цветове:

4300 К
6000 К
8000 К
10000 К
12000 К


По-висока цветова температура означава ли по-силна светлина?

Не, дори напротив, цветова температура по-висока от 4300 К означава по-малко произвеждана светлина.


Каква е цветовата температура на ксеноновите крушки, които се монтират от автомобилните производители?

Автомобилните производители използват само и единствено крушки с цветова температура 4300 келвина.


Защо тогава фабрично вгражданите ксенонови фарове понякога изглеждат сини?

Когато ксеноновият фар е от прожекторен тип (със “лупа”), ограничаването на осветеното поле при късите светлини се извършва от преграда зад лупата. При преминаването на бялата светлина покрай ръба на преградата и после през лупата, се получава разлагане на светлината, при което на границата между светлата и тъмната зона се образува лента, съдържаща всички цветове от спектъра. Фаровете са конструирани така, че синята част от тази лента е най-широка и се вижда най-добре, когато автомобила се движи срещу вас. Поради това фаровете, гледани отпред изглеждат сини, въпреки че светлината на пътя е бяла.


Може ли да се промени цветът на светене на фабрично вградената ксенонова система?

Да. За целта е необходимо само да сменим крушките ви с други, които да са с избраната от вас цветова температура.


Каква цветова температура да избера при покупка на ксенонова система?

Използвайки горната информация и вашия вкус, можете да изберете най-подходящата за вас цветова температура.


Какво е би-ксенон?

Би-ксенон е вариант на ксеноновата система, в който освен късите, също и дългите светлини са ксенонови. В автомобилите, произведени до около 2000-та гона, фабрично ксенонови системи се вграждаха само в късите светлини. В последствие на по-високия клас автомобили започнаха да се монтират и биксенонови светлини. Във фабрично вгражданите системи, би-ксеноновият фар е само с една крушка за късите и дългите светлини, като смяната между тях става чрез електромагнит, който измества крушката или преграда в рефлектора на фара. Ако фара е с две отделни крушки, за монтаж на би-ксенон са необходими две отделни ксенонови системи.

Може ли да се монтира ксенонова система за дългите светлини на автомобил, който фабрично има ксенон само на късите светлини?

Да.


Може ли да се монтира ксенонова система на фаровете за мъгла?

Да.


Какво съдържат ксеноновите системи ?

2 ксенонови крушки 2 баласта окабеляване крепежни елементи инструкция(някой модели имат и реле)
информацията е взета от: xenon.bg
Какво да направя, за да удължа живота на моите ксенонови крушки?

1. Не пипайте крушките, освен в основата им. Това означава да не пипате стъклото на крушките. Ако ги докоснете по случайност, използвайте памук, напоен със спирт, за да изчистите мазнините от кожата много внимателно.
2. Не включвайте двигателя, ако преди това са запалени ксенонвите фарове.
3. Не изключвайте двигателя преди да сте изгасили ксеноновите фарове.
4. Не излагайте баластите на ксеноновата система на прекомерна влага/влажност дори и да са водоустойчиви до известна степен.
5. Не оставяйте ксеноновите фарове включени, когато автомобилът не е в движение, а е с включен двигател. Така прегряват.
6. Не ги включвайте и изключвайте непрекъснато (неприсветвайте постоянно с тях), защото това уврежда крушките.
7. Проверете целия фар много внимателно, за да се уверите, че уплътненията са здрави. Уверете се, че няма натрупване на влага в кутията на фара.Инсталирах си ксенонова система. При -10°C фаровете ми не искат да работят.

Най-вероятно притежавате "оригинални" Hella ксенонова система произведена по долното поречие на Хуан-Хъ Smile. Сега сериозно по въпроса: За жалост вашата система е с вградени стартери в баластите и в студените зимни дни не могат да запалят поради по-ниските технически параметри на този тип системи. Колкото е по-ниска околната температура, толкова по-голям стартов ток е необходим на ксеноновата система да запали. Смяната на крушките (както смятат повечето хора) няма да реши проблема ви.


Какво е Кандела (CANDELA - cd)?

Международна единица за светлинна яркост. Терминът се използва от ранните години на осветлението, когато стандартна свещ с определена големина и изработка се е използвала за база за сравнение с яркостта на други светлинни източници. Тази единица се използва за измерване на фаровете. Нормално по-голямата стойност отговаря на по-ярка светлина.


Какво е Лумен (LUMEN - lm)?


Международна единица за светлиннен поток (количество на светлината). Например, свещта произвежда 12 лумена, а стандартната 60-ватова лампа с нажежаема жичка произвежда 830 лумена. По-голямата стойност отговаря на по-ярка светлина.Какво е Келвин (KELVIN - k)?

Основна единица за термодинамична температура (цветна температура), използвана за измерване на белотата на светлинния поток. По-високата стойност отговаря на по–синкав (лилав) цвят.Какво е ксенонова крушка?

Стъклена капсула съдържаща смес от ксенонов газ и живачно-халоидната сол. Високото напрежение между двата молибденови електрода в газовия мехур предизвиква ксеноновия газ и живачните халогенидни соли да преминат в плазмено състояние. При който процес се отделя ярка светлина и топлина


Какво е Стартер (запалител)?

Това е електронен усилвател които получава ток от баласта и повдига напрежението за да запали високоволтова дъга(±20,000V) в газовия мехур. Това поражда плазмен газо-разряд вътре в газовия мехур от доставените високоволтови импулси на електродите.Какво е Баласт?

Eлектронния контролен модул който се използва за създаване и поддържане на високоволтовата дъга и да стабилизира захранващото напрежение към крушката и стартера през целия работен цикъл.Какво е Ксенон (Xe)?

Химичен елемент, благороден газ.
Пореден номер 54.
Атомно тегло 131.30.
Температура на топене -111.9°C.
Температура на кипене -108.1°C.Какво е Живак (Hg)?

Химичен елемент - метал, единствения течен метал при стайна температура.
Пореден номер 80
Атомно тегло 200.59.
Температура на топене -38.87°C.
Температура на кипене 356.58°C.Какво е живачно-халоидна сол?

Съединения на Живака (Hg) с елементи от групата на халогенидите (Флуор(Fl), Хлор(Ch), Бром(Br), Йод(J)).Какво е HID?

HID = High Intensity Discharge Lamp = Високо-интензивна газоразрядна лапма
HID е система която произвежда светлина от ксенонов газ и живачни халогенидни соли поставени в светлинно-лъчева тръба. Електроните в тази светлинно-лъчева тръба се сблъскват с металните атоми под напрежението на 20000 волта генерирани от управляващата система (балласт) за да произведат светлина.

Изображение


Взето от: http://xenon.bg/xenon.htm

_________________
Изображение
Понякога се налага да преглътнеш много, за да постигнеш това което искаш!


Пет Яну 06, 2012 12:30 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 30, 2008 10:32 pm
Мнения: 198
Местоположение: София 17 Витоша
UNREAD_POST Re: Ксенона и всичко за него
доста ми помогна браво за темата :drunk: мерси колега

_________________
Fiat marea 1.6 - 16v
Fiat marea 1.6 - 16v Weekend
Изображение


Пет Яну 06, 2012 1:30 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Регистриран на: Нед Яну 30, 2011 11:25 am
Мнения: 132
Местоположение: PA
UNREAD_POST Re: Ксенона и всичко за него
Колегата Ferrari, ако реши може да сложи темата за важна. Няма да е зле.

Мерси!

_________________
Изображение
Понякога се налага да преглътнеш много, за да постигнеш това което искаш!


Пет Яну 06, 2012 4:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


  Display Pagerank
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: web-hosting.bg