|
|
Дата и час: Съб Юли 12, 2025 12:29 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Автор |
Съобщение |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
 Ура! Не пуша вече!
Както обещах миналата година тук, във форума, най-сетне се хванах и спрях цигарите (е, обещанието бе за до края на годината, ама да не издребняваме за 2 седмици :mrgreen: ).
Аз, за разлика от Марк Твен, за двайсет и еди колко си години пушене съм спирал да пуша само веднъж (за 6 месеца), това е второто (и надявам се окончателно) спиране. Отварям тази тема с желанието да кажа няколко лично проверени неща на всички, които имат желание да се откажат от тютюнопушенето, както и да подканя колегите с опит да го споделят с все още зомбираните.
Трябва да искате да спрете да пушите.
Трябва да имате (поне един) истински мотив. Дали ще е здравословен проблем (не дай Боже, но аз лично познавам няколко души, които така от раз и без никаква подготовка спряха цигарите след 30-40 години пушене), защото шефът не дава или гаджето не ще да се целува с пепелник...
Тютюнопушенето всъщност е една наркомания.
Клишето че “тютюнопушенето е един вреден навик” може да е донякъде вярно, но според мен е по-скоро вредно. Защото пушенето далеч не е само навик, а преди всичко е една легална наркомания (знам, че не е кой знае какво откритие - дотатъчно е да прелистите някаква литература по въпроса). Но според мен осъзнаването на този факт е от изключително значение - изумен съм колко много (иначе много интелигентни хора) живеят със заблудата, че ако спрат цигарите ще се лишат от някакво много голямо удоволствие. Простата истина е, че за никакво удоволствие не става дума, а за най-обикновен абстинентен синдром (или както по-популярно го наричат “никотинов глад”). Впрочем, дълго време и аз си мислех така...
Много по-лесно е да се спре, отколкото си мисли човек докато още пуши!
Всъщност, астинентният синдром преминава за няколко дни. Този път реших да си спестя малко страдания и започнах да пия Табекс. При мен имаше невероятен ефект (просто не ми се пушеше). На четвъртия ден го спрях - усетих, че нямам нужда (ама това си е индивидуално!).
Единственият сравнително сериозен проблем е контролът на теглото.
Както е известно, обмяната на веществата при пушачите е по-ускорена. Съответно при спирането на цигарите метаболизмът се променя и се появява тентенция към увеличаване на килограмите. Решението е да внимавате какво ядете (и да не го правите безразборно!) и да изразходвате калории (ходене пеша, любим спорт, фитнес...). Моето мнение е, че ако не се изпуснете в първите седмици, до месец и половина - два организмът ще се пренострои и отново ще влезете в обичайната форма.
Или пушиш или не пушиш
Според мен няма вариант “голяма работа - една цигара!”. Впрочем, моя скромен опит също го доказва - днес една цигара, утре две и ... отново си наркоман! Отказал ли си ги, трябва да е завинаги. Разбира се, най-добре е човек изобщо да не е започвал...
Това са най-важните неща, които искам да споделя с тези, които имат намерение да откажат цигарите. Повярвайте, като тегли човек чертата - няма далавера в пушенето! Само още да ви кажа, че се чувствам отлично - не се сополивя и не кашлям сутрин, не ме боли главата, не мириша на пепелник. Не се налага да проветрявам през половин час, да изхвърлям и мия пепелници, не треперя дали няма да ми свършат цигарите, дишам много по-леко... Абе свободен човек ви казвам!
Единственото, за което малко ме е яд е, че вече свикнах с мисълта, че съм непушач - искаше ми се да се покефя на “подвига” си. А вече не виждам нищо особено в това, сякаш винаги е било така...

_________________ FIAT Brava 1.8 16V ELX
|
Пет Фев 16, 2007 11:59 pm |
|
 |
sachma
Фиат фанатик
Регистриран на: Съб Фев 04, 2006 8:50 pm Мнения: 908 Местоположение: София/Добрич
|
Аз не пуша от 3 години, преди пуших почти 8 и много съжалявам за това :evil: :evil: :evil:
_________________ N.Y. State of Mind
|
Съб Фев 17, 2007 12:36 am |
|
 |
Replay
Кара кола
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 9:56 pm Мнения: 330 Местоположение: София Област
|
Най-трудна е първата седмица,ако тогава се издържи следващите също ще устои човек,важно е да не се появява някой голям проблем в близкия месец два,след това почти забравяш че си бил пушач,допушва ти се веднъж месечно но се усещаш че не си струва за 1 цигара и си ги спрял,но трябва да си си тренирал добре волята аз лично съм ги спирал 2 пъти за по 6 месеца и пак пропушвах,сега не съм пушил от 3 месеца и половина и се надявам че този път няма да се поддам и няма да пропуша повече никога.
Пожелавам успех на всички които,възнамеряват да предприемат тази крачка в живота си,хора мислете за здравето,то е най-важно в живота,всичко друго е постижимо!
|
Съб Фев 17, 2007 1:38 am |
|
 |
soulkeeper
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Апр 04, 2006 2:12 pm Мнения: 624 Местоположение: Стара Загора
|
 e
бобре дошъл в клуба аз не пуша от 1 г и 10 дни 
_________________ FIAT - TIPO 2.0i
|
Съб Фев 17, 2007 1:54 am |
|
 |
sasco
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 9:28 pm Мнения: 163 Местоположение: София,Слатина
|
Ми незнам,казваш веднъж си ги спирал.А сега от колко време не пушиш?Защото аз 5 пъти ги спирах за период от 3 дни до 6 месеца,ама пак си пафкам.Пушач съм от 11 години.И всичко което си написал е абсолютно правилно,ОБАЧЕ има едно НО! и то е да имаш ВОЛЯ ДА ГИ СПРЕШ!
Желая ти успех в начинанието и нека не те напуска поне 99 год;)
_________________ Bravo 1,6 16V@'98,11/100км.газ-софийско
|
Съб Фев 17, 2007 1:59 am |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
Моето мнение (заклет пушач):
1. Никотина е наистина вещество към което се привиква, при това привикването е много силно (за съжаление). Но не е "наркотик" в точният смисъл на тази дума, защото не влияе на централната нервна система като халюциноген или приспивно, както другите наркотици.
Именно затова, при тютюнопушенето ги няма вредните социални ефекти, които ги има при наркотиците - никотина не влияе на съзнанието и не опиянява. Алкохола, в това отношение е многократно по-вреден. Марихуаната, макар че като действие е по-безвредна за здравето (например не уврежда плода при жените) е преследвана именно защото има вредно социално въздействие - въздейства на съзнанието и намалява самоконтрола.
2. Отрицателните ефекти на тютюнопушенето според мене са малко спорни. Предизвиква рак и други белодробни заболявания? Може би. Но раковите заболявания по принцип се увеличават напоследък. Допълнително, канцерогенният ефект от тютюнопушенето, кой знае защо става известен на медицината доста късно 50-те години на 20-ти век. Поне от тогава фигурират първите кампании против тютюнопушенето.
Лично моята хипотеза е, че раковите заболявания са генетично заложени, а т.н. канцерогени служат по-скоро като ключ за започване на заболяването, а не като причинител. Към същите фактори спадат и стреса, замърсяването на въздуха в градовете, всякакви недостатъчно проучени хранителни добавки и др.под. фактори, които нямат нищо общо с тютюнопушенето.
Неоспорим факт е, че има пушачи които доживяват до дълбока старост. Почти без изключение, това са хора, които живеят спокойно, далеч от цивилизацията. Обратно - дори непушачите в градовете, при стресовият начин на живот си умират масово от сърдечни заболявания в млада възраст.
Последно - тютюнопушенето е известно от стотици и може би хиляди години. Като се има предвид високата степен на пристрастяване, ясно е, че примерно индианците, които са го изобретили са били страстни пушачи. Чел съм пътеписи в които се описват племена, в които масово са пушили всички - жени, мъже и деца. Ако се съди по съвременната медицина, раковите заболявания трябва да са били масови, както и хронични бронхити, астми и всякакви белодробни заболявания. Като се има предвид и липсата на лекарства, тези хора трябва да са измирали масово. Да, ама не - във всички източници индианците са описани като силни, здрави и живеещи дълго хора.
|
Съб Фев 17, 2007 3:49 am |
|
 |
mita
|
Пуша от 14 години. Преди пушех по 2-3 кутии на ден, спях за година, ама пак ги почнах. В момента си пуша около 1/2-1 кутия, което е по-малко от преди де. Въпросът е че като спрях се чувствах много добре с изключение на първите месеци когато вадех отвратителни храчки и кашлях отвратително. Надявам се да ги спреш наистина окончателно. Кофтито на бившия пушач е че винаги когато му излезе проблем иска да запали цигара.
|
Съб Фев 17, 2007 12:04 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
sasco написа: Ми незнам,казваш веднъж си ги спирал.А сега от колко време не пушиш?Защото аз 5 пъти ги спирах за период от 3 дни до 6 месеца,ама пак си пафкам... От един месец. Да, известна воля е необходима. Но според мен основното е човек се мотивира и да вземе решение. johnfound написа: Моето мнение (заклет пушач):...
Само да вметна, че и аз бях “заклет пушач”...
Но не е "наркотик" в точният смисъл на тази дума...
Така е, механизмът на въздействие е по-различен. Като говоря за наркомания имам предвид лесното и бързо развиване на зависимост. И че в крайна сметка нещата опират до задоволяването на абстинентния синдром.
Отрицателните ефекти на тютюнопушенето според мене са малко спорни...
Досега не съм попадал на данни от сериозно изследване, което да отхвърля връзката между тютюнопушенето и рака на белите дробове например. А дали раковите заболявания са генетично заложени и канцерогените са само отключващ фактор - наистина ли има значение? Резултатът е същият.
Неоспорим факт е, че има пушачи които доживяват до дълбока старост...
Неоспорим факт е също, че става дума за (почти) единични случаи (като процент от населението). Знаем за хора с липсващи ензими или свръхактивност на определени системи. Ако си сигурен, че при теб случаят е такъв - продължавай смело!
Чел съм пътеписи в които се описват племена... във всички източници индианците са описани като силни, здрави и живеещи дълго хора...
В тези пътеписи дали се споменава колко години е била средната продължителност на живота в тези племена? 35 години? 40? 45? На мен ми се ще да доживея до повече.
Оставам с впечатлението, че си търсиш основание да продължиш да пушиш. Нали не се опитваш и нас да убедиш, че цигарите са безвредни?! Не искам никого да агитирам да спре или да продължи да пуши - това си е въпрос на личен избор. Пуснах тази тема с желанието да бъде от полза на тези, които са решили да спрат.
На всички, които ми пожелават успех - благодаря!
|
Съб Фев 17, 2007 1:15 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
|
Хе-хе! вярно че в тази тема бях дал обещанието.  И какво - цяла година ли съм се туткал и канил?!  Срамувам се! Ама така е то: думите отлитат, написаното остава!
Важното е, че (почти) спазих обещанието! 
|
Нед Фев 18, 2007 10:01 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|