|
|
Дата и час: Чет Май 01, 2025 6:40 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
doofiat
|
 Пак тоя дизелак
1. Тая мойта Брадва ме ядосва вече. Втора сутрин пали много трудно. Преди докато завъртя ключа и пали, а тия две сутрини въртя ключа почва да върти, но не пали, сприрам, пак подгрявам свещите, пак въртя изчаквам и пак не пали и на третия път запалва чак. Кво става вече не знам. Много ме ядосва. И друго като поработи 3-4 минути я угасих, после пробвам да запали и докато врътна ключа и запали. Викам си абе зимата в какви студове палеше пък сега не ще.
2. Другото, което имаше една тема за една Мареа дизел, която си вдига оборотите и са му казали,че имало някъде въздух. При мен също се вдигат,но като ускоря бързо и след това я пусна на свободна и си стоят на 1300. Възможно ли е да е от това?
3. Глупаво е, но ако някой от вас се сеща преди имах проблем като Брадвата угасна и я закарах в Ауто Италия (бяха големи панаири тогава) и диагнозата беше,че имало натрупани грешки и трябвало да си сменя акумулатора(от акумулатора са грешките). Обаче акумулатора си бачка супер. Зареждан е само,че е 56 амперчаса. Това проблем ли е? Четох в brava.hit.bg че за ТД 100 трябва да е минимум 60 амперчаса.
4. Възможно ли е да е от дизеловата помпа проблема?
Дайте съвети колеги? Вече и не знам къде да ходя, но мисля да си взема един ден отпуск и да обикалям сервизите пак. Така не може.
|
Сря Авг 23, 2006 11:44 am |
|
 |
Yavor
|
За трудното палене по-вероятно да имаш изгоряла/и свещи/и, акумулатора щом ти върти добре - няма проблем.
Свещите се разкачат и се мерят с мултицет, но не зма какъв трябва да е омажа...
|
Сря Авг 23, 2006 12:09 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
Определено първото нещо, което трябва да провериш, са подгревателните свещи.
_________________ FIAT Brava 1.8 16V ELX
|
Сря Авг 23, 2006 12:27 pm |
|
 |
doofiat
|
Pecho написа: Определено първото нещо, което трябва да провериш, са подгревателните свещи.
Добре де, но тия свещи се ползват само за палене. Защо като колата е топла пали лесно? Ако не бачкат значи няма да има искра и няма да запали колата, независимо дали е топла или студена.
|
Сря Авг 23, 2006 12:35 pm |
|
 |
Tornado
|
Здрасти колега.Проблема със свещите не стои така.При дизеловите мотори подгревателните свещи се използват само за подгряване на въздуха в горивната камера с цел по лесно възпламеняване на впръсканото гориво.Дизеловите мотори не се нуждаят от искра за възпл. на горивото то се впръсква под високо налягане при сгъстен въздух когато буталото е на горна мъртва точка/ГМТ/ или малко преди ГМТ.Колкото е по ниска температурата толкова по дълго свети лампичката преди да угасне.Ако има изгоряла свещ мисля че лампата продължава да свети определено време след палене.
|
Сря Авг 23, 2006 12:47 pm |
|
 |
kiro_of_the_day
|
doofiat написа: Pecho написа: Определено първото нещо, което трябва да провериш, са подгревателните свещи. Добре де, но тия свещи се ползват само за палене. Защо като колата е топла пали лесно? Ако не бачкат значи няма да има искра и няма да запали колата, независимо дали е топла или студена.
Тези свещи са подгревателни, а не запалителни - затова ти пали от раз като е топъл двигателя, а студен неще!
|
Сря Авг 23, 2006 12:48 pm |
|
 |
doofiat
|
Като завъртя ключа и лампата за подгряване светва. След това като изгасне въртя и не пали от раз като е студена.
|
Сря Авг 23, 2006 1:09 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
Четирима души ти пишем... Ами провери ги тия свещи де - няма да ти отнеме повече от 15 минути!
|
Сря Авг 23, 2006 1:21 pm |
|
 |
Yavor
|
Колега, без да те обиждам, май хич не си наясно с работата и устройството на дизеловите мотори.
Подгряващите свещи служат за затопляне на въздух или готова горивна смес в зависимост от конструкцията на мотора, най вече когато той е студен - като зимата може да се стигне до пълен отказ от палене при нереботене на повече от една свещ. Когато мотора е студен и запалиш ако има изгоряла свещ е възможно да претриса и прекъсва докато заработи цилиндъра с изгоряла свещ, също и проушва черно отзад, мирише и на неизгоряла нафта от аспуха - това в първите 5-20 сек в зависимост от температурите навън.
Горивната смес при дезеловия двигател се възпламенява от т.нар. 'адиабатен' процес, при който рязкото сгъстяване на газовете предизвиква тяхнотосилн о нагряване и самозапалване - от там - като е студено и няма кой да затопли - извода е ясен. След като заработи мотора той бързо създава температурна среда и няма нужда от допълнително подгряване.
Характерното за този двигател е високото налягане под което работи горивната система (още по високо при по новите комън рейл мотори) и де факто неговото самозахранване с гориво - мотора върти помпата - тя от своя старна го захранва - и така докато се спре притока на гориво. Заради високото налягане е важно системата да е уплътнена добре - да не изпуска налягане или да няма въздух в нея - поради тази причина не е добре да ти свършва нафтата и да засмуква въздух - после е голяма гадост обезвъздушаването.
Ако има други въпроси - давай.
|
Сря Авг 23, 2006 1:50 pm |
|
 |
moko
|
Колега, не ти трябва да знаеш съпротивлението на свещите. Виж ги с веригопроверител. То или има верига или не. Първо обаче трябва да ги разделиш една от друга.
|
Сря Авг 23, 2006 1:57 pm |
|
 |
rustson
Фиат фанатик
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 3:48 pm Мнения: 844 Местоположение: София
|
Вие го размазахте колегата с тея диабатни процеси  Взсеми си направо колкото са там(а впрочем колко са свещите при него и при комънрейл моторите ако има разлика) и ги смени да си нямаш яд и зимата, а можеш да си вземеш и по силен акумулатор! Успех и пиши какво е станало!
_________________ Fiat Bravo GT 1,9 JTD 105к.с. 2000г.
бръм -м
|
Сря Авг 23, 2006 2:13 pm |
|
 |
Tornado
|
Май ще му отнеме доста време Pecho защото ако знаеш къде са подгревателните свещи на този мотор ще ти се отще изобщо да пипаш там и ще отидеш на сервиз.
|
Сря Авг 23, 2006 2:15 pm |
|
 |
doofiat
|
Имам едно такова чувство,че доста ме понападнахте, ама нейсе :roll:
За колегата Pesho: Не е толкова лесно да се проверят тия свещи. Ако знаеш къде са ги навряли. За да се сменят трябва да се разглобява и сглобява цял ден. Освен това сега съм на работа и няма как да изляза и да разглобя и сглобя колата и да установя какво е.
За колегата Yavor: Благодаря ти за разяснението относно работа. Да наистина не знаех как действат свещите при дизела, но все пак знам как действа след запалването двигателя. А иначе ще те поправя, че налягането при JTD (степен на сгъстяване: 18,45:1) е по-ниско отколкото при TD 100 (степен на сгъстяване: 21,0:1), който е постарият в случая. За справка провери http://brava.hit.bg/teh.html
|
Сря Авг 23, 2006 2:42 pm |
|
 |
Yavor
|
doofiat написа: За колегата Yavor: Благодаря ти за разяснението относно работа. Да наистина не знаех как действат свещите при дизела, но все пак знам как действа след запалването двигателя. А иначе ще те поправя, че налягането при JTD (степен на сгъстяване: 18,45:1) е по-ниско отколкото при TD 100 (степен на сгъстяване: 21,0:1), който е постарият в случая. За справка провери http://brava.hit.bg/teh.html
Сори колега, ама степента на сгъстяване няма в случая нищо общо (като параметър) с работното налягане на горивната система.
Надявам се четеш английски. ТУК има много добро обяснение с нагледна диаграма на работата на дизеловия двигател.
Общото между степента на сгъстяване и работното налягане на ГНП е че инджектора трабва да преодолее голямото налягане в цилиндъра за да впръска, но по-новите мотори като JTD имат 3 до 5 пъти по-високо налягане на впръскване, което дори при накои мотори се постига не от една (както на обикновените дизели) а от две помпи - за ниско и за високо налагане.
|
Сря Авг 23, 2006 3:49 pm |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
|
doofiat написа: Имам едно такова чувство,че доста ме понападнахте, ама нейсе :roll:
Ако има нападение, не съм сред атакуващите!  Просто всички повтаряме, че при тези симптоми първото, което трябва да се провери, са подгревателните свещи и след това да се търси причината другаде (разхерметизиране на системата, помпа и пр.).
За проверката: посипвам си главата с пепел: точно на този двигател не съм засичал колко време отнема - 15 мин., 30 мин., 1 час?...
Впрочем принципно за целта не е задължително да се свалят свещите - достатъчно е да се разкачи шината. Отделен въпрос, че ако това е причината, ще трябва и да се свалят (при това положение аз лично бих ги сменил всичките, ако не съм сигурен на колко години/километри са).
|
Сря Авг 23, 2006 4:35 pm |
|
|