|
|
Дата и час: Нед Юли 06, 2025 2:32 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Според Вас кога трябва да сменим летните гуми със зимни?
Автор |
Съобщение |
dfxc753
Кара Фиатче 126
|
 Според Вас кога трябва да сменим летните гуми със зимни?
Колеги много от Вас споделиха за избора и предпочитанията си към марки зимни гуми :arrow: и това според мен е полезно ,но никой не отвори дума ,кога това се прави :?: или по точно ,кога е препоръчително да се поставят зимните.Всички четем какво става по пътищата на БГ , и особено сега когато промяната на времето е толкова рязка.Смятам ,че всяко мнение ще е от полза .
Нед Окт 08, 2006 2:00 am |
|
 |
Pinky
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:28 pm Мнения: 84 Местоположение: София
|
Когато паднат температурите 
|
Нед Окт 08, 2006 2:06 am |
|
 |
dfxc753
Кара Фиатче 126
|
Pinky написа: Когато паднат температурите 
Ее само за това не се бях сетил 
Нед Окт 08, 2006 2:13 am |
|
 |
Pinky
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:28 pm Мнения: 84 Местоположение: София
|
Зимните имат по-голямо количество каучук и при по-топли температури зе износват значително по-бързо.
|
Нед Окт 08, 2006 2:17 am |
|
 |
sasco
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 9:28 pm Мнения: 163 Местоположение: София,Слатина
|
Ей сега му е времето на гумето:)
.......дори и при топли дни да караш-проблем никакъв(отколкото да рискуваш утре да се заледи и оди се опраай)
_________________ Bravo 1,6 16V@'98,11/100км.газ-софийско
|
Нед Окт 08, 2006 2:22 am |
|
 |
sev
Фиат идол
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 4:41 pm Мнения: 2041 Местоположение: София
|
когато пуснат централното отопление
по принцип летните гуми ги дават да си вършат работата до 7 оС
като паднат температурите до около 10-12 - слагам зимните
Нед Окт 08, 2006 2:37 am |
|
 |
Vladim
|
Накъде ноември месец ще е!  Когато среднодневните темперетури се задържат 5-6 дни около 7-8 градуса, това е сигурен знак да се слагат зимни гуми! По стар български обичай някои се сещат за тази процедура чак, когато завали първият сняг-според мен е прекалено късно.
|
Нед Окт 08, 2006 7:15 pm |
|
 |
Immortal
|
Зимните гуми са по-добри от летните и при мокър път, а през есента често вали. Така че ако нямате специални гуми за мокро, по-добре вече слагайте зимните. Аз вече сложих отпред, скоро ще сложа и отзад.
|
Нед Окт 08, 2006 9:00 pm |
|
 |
Sven
|
Аз съм ги сменил още в началото на лятото.
|
Нед Окт 08, 2006 10:39 pm |
|
 |
Vladim
|
Sven написа: Аз съм ги сменил още в началото на лятото.
И смяташ да изкараш зимата с добре изпечени зимни гуми? 
|
Нед Окт 08, 2006 11:12 pm |
|
 |
brat_John
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Юни 09, 2005 5:14 pm Мнения: 733 Местоположение: Русе
|
По принцип официалната информация по въпроса е, че зимните гуми се слагат, когато температурата падне до +7 градуса. Тук обаче идва един такъв момент, че да речем сутрин темперятурата пада до 5-6 градуса, а през деня се качва до 15. Нещата вече опират до преценка и опит. Ако пътищата са сухи може да се кара и с летните, тъй като след затоплянето към обяд зимните започват да "отдават" по-бързо каучука на асфалта  Това при положение, че се кара цял ден, но ако само сутрин палиш отиваш за 15-20 минути до работа и се връщаш вечер, тогава няма много място за чудене. По съвсем друг начин стои въпроса ако пътищата са хлъзгави и мокри - тогава задължително се слагат зимните гуми. В Австрия например има почти "официално" обявление, че е вече време да сложат зимните гуми. И ако примерно след тази дата направиш ПТП или си участник в такова и си с летни гуми забрави застрахователите да платят обезщетение.....
_________________ FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
|
Нед Окт 08, 2006 11:25 pm |
|
 |
Tornado
|
Ако трябва аз да ви посъветвам ще ви пиша следното.Ако не се налага да ходя до северна България да минавам през Шипка или Хаинбоаз и си карам по маршрутите в южна изобщо няма да се замисля да си слагам зимни гуми.Обаче като тръгна от Карлово и мина през Шипка и от там Габрово ,а във В.Търново е една сурова зима и става доста страшно.А ще вметна и малко за веригите досега съм карал само един Форд с вериги по простата причина че бе с гуми за мъгла , а във В,Търново имаше 60 см сняг.И накрая все пак по добре зимни гуми отколкото огънати ламарини,което хич не е сигурно защото този отзад ако е с летни и не може да си осигури същото спиране се спира във вас.
|
Нед Окт 08, 2006 11:41 pm |
|
 |
Fiat 127
|
Аз мойте ще ги слагам другата седмица, че ще минавам на преглед. А сега съм с гуми за мъгла. Според мен, щом трайно паднад темепературите около +5 трябва да се сложат. Най-добре краят на октомври и да се кара до към средата на Март месец.
|
Пон Окт 09, 2006 12:38 am |
|
 |
The Secret Lover
Кара кола
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 7:48 pm Мнения: 219 Местоположение: tyu
|
като се зададе сняг и ги сменям. много е вредно за зимните гуми да се карат в сухо и топло време.
махам ги края на март
|
Пон Окт 09, 2006 2:42 am |
|
 |
Uneek
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:51 am Мнения: 368 Местоположение: Благоевград
|
Immortal написа: Зимните гуми са по-добри от летните и при мокър път, а през есента често вали. Така че ако нямате специални гуми за мокро, по-добре вече слагайте зимните. Аз вече сложих отпред, скоро ще сложа и отзад.
Това го усетих за съжаление онзи ден. На тесен път който си беше наводнен се наложи да премина през дълбока локва с около 60, защото се разминавах с с някакъв бързах, и колата започна да изпитва явлението аквапланинг. ДОбре че я овладях, даже не си спомням точно какво направих, някакси отвътре ми дойде и задържах колата. Та колеги, с гадни гуми хич не е готино да се кара, хубавите гуми са много пари, но смятам да се охарча в най скоро време за 4 чистак нови зимни гумета.
Пон Окт 09, 2006 2:51 am |
|
|