|
|
Дата и час: Пет Авг 15, 2025 6:02 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Да си сменим амортисьорите сами - лесно е
Автор |
Съобщение |
Ferrari
|
 Да си сменим амортисьорите сами - лесно е
Благодарение на ключара, който ми даде самоделни скоби тоя weekend се захванах със амортисьорите. Работата е лесна, но ми отне доста време докато и хвана чалъма. Целия макферсон излиза лесно от колата. Развиват се 2-та болта на шенкела и трите на тампона горе и макферсона се вади под колата. Приключението сега започва. Сложих скобите и развих. Естествено не бях свил много и при отпускане на гайката изтреля малко тампона. Гърчавата работа е докато се свие пружината отново за да може стъблото на новия амортисьор да стърчи достатъчно извън пружината за да може да се подаде през тампона и да захване гайката. И накрая нещо много важно... Няма как да се дъжи контра на стъблото на амортисьора за да се вазвива/завива гайката. Трябва тясна лула така че да остава стъблото свободно та в него да се пъхне шестогран за да се държи контра. Аз реших проблема с глава за свещи от един китайски комплект. Главата я сложих на гайката а през квадрата пъхнах шестограна. После главата се върти с обикновен гаечен ключ.
|
Пон Юли 03, 2006 2:15 pm |
|
 |
zfa159
Фиат фанатик
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:45 pm Мнения: 926 Местоположение: София 15 Младост
|
Аз се уредих при един майстор много евтинко да я свърши тази работа ама като гледам как се е разхлопала предницата сигурно поне 50% от винтовете не ги е завил......Като нацепя спирачки отпред се усеща как нещо се премества (не е двигател защото смених тампоните).Също тропа здраво отдясно по дупките (по-голями) и понеже не успях сам и с ваша помощ да се ориентирам къде е проблема ще посетя един майстор да си каже тежкото мнение и по няколко други дефекта на колата и да видя какво ще правя.
Иначе за амортисьорите не е много сложно макар че аз лично не съм разглеждал как точно се отвиват всичките болтове.
_________________ Fiat Tipo DGT 1108cm3 Fire 41kW Autogas
|
Пон Юли 03, 2006 9:05 pm |
|
 |
stenli
Кара кола
Регистриран на: Вто Сеп 13, 2005 8:33 pm Мнения: 310 Местоположение: Велико Търново
|
Не трудно да се сменят, но е доста опасничко - на идея си нямате какво става ако изтърве някоя от скобите / случвало ми се е 2-3 пъти за над 200 сменени амортисьора в Макферсон/ Единия път колегата ми си контузи 8 пръста за малко се оттърва от по сериозни поражения. Не използваите евтини и самоделни скоби - риска е огромен. Особено на Браво/а , Мареа, Купе са доста здрави предните пружини с една такава изгърмяхме едния път.
|
Пон Юли 03, 2006 11:42 pm |
|
 |
everton
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 9:22 pm Мнения: 371 Местоположение: Пловдив
|
на уното е супер елементарно. двата предни за 30 мин. а задните за 20 мин. 
_________________ UNO 1.0 FIRE & TIPO 1.4 I.E

|
Вто Юли 04, 2006 12:09 am |
|
 |
Ferrari
|
stenli написа: Не трудно да се сменят, но е доста опасничко - на идея си нямате какво става ако изтърве някоя от скобите / случвало ми се е 2-3 пъти за над 200 сменени амортисьора в Макферсон/ Единия път колегата ми си контузи 8 пръста за малко се оттърва от по сериозни поражения. Не използваите евтини и самоделни скоби - риска е огромен. Особено на Браво/а , Мареа, Купе са доста здрави предните пружини с една такава изгърмяхме едния път.
Яко ме стресна. Сега надали бих се хванал с непрофесионални скоби.Работата е вече свършена и не срещнах трудности или пък опасност да изтърве пружина.
|
Вто Юли 04, 2006 12:12 am |
|
 |
Synthy
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 9:53 pm Мнения: 86 Местоположение: София
|
а какви са професионалните скоби? От къде се купуват? Има едни в Мосю Бриколаж в момента, по 28лв. парчето. Това става ли, и дали е опасно с тях (ясно че с всички има рискове, ама с кои е най-малък). Примерно ако се сложат 3 скоби на една пружина няма ли да е безопасно? Вероятността да изпуснат и трите заедно е много малка мисля (или поне се опитвам да мисля  )
_________________ "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Lancia Dedra 1.8/16V, '96
FIAT Tempra 1.6 карбуратор, АГУ - бивша
|
Пет Юли 28, 2006 3:48 pm |
|
 |
Ferrari
|
Synthy написа: а какви са професионалните скоби? От къде се купуват? Има едни в Мосю Бриколаж в момента, по 28лв. парчето. Това става ли, и дали е опасно с тях (ясно че с всички има рискове, ама с кои е най-малък). Примерно ако се сложат 3 скоби на една пружина няма ли да е безопасно? Вероятността да изпуснат и трите заедно е много малка мисля (или поне се опитвам да мисля  )
Скобите в Бриколаж са тези които ползват по сервизите но ми се видяха скъпо удоволствие. 3 скоби няма къда да събереш на пружината. Слагат се 2.
|
Пет Юли 28, 2006 4:10 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|