|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 12:50 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
резултат от смяна на свещи?
Автор |
Съобщение |
blader
Кара кола
Регистриран на: Пон Май 02, 2005 2:08 pm Мнения: 326 Местоположение: София
|
 резултат от смяна на свещи?
Колеги, миналата седмица смених свещите на колата и сега ми се струва че работата на двигателя значително се подобри. Въпроса ми е наистина смяна на свещите може ли да подобри работата на двигателя или си внушавам? Резултата спред мен е - колата дърпа доста по добре, няма го това замисляне което се появяваше като натисна по-рязко газта, като загрее преди като се включи перката се получаваха вибрации, сега почти не се усеща, също преди като е загряла колата понякога изгасваше на кръстовищата извода от последните две като чели са по стабилни оборотите на празен ход при загрял двигател. Всичко това и на газ и на бензин и без да съм сипвал гориво след смяната. Майсторите казаха, че няма как смяна на свещи да подобри работата на двигателя, а според вас?
_________________ FIAT Bravo 1.6 16V '97
|
Пон Юни 12, 2006 10:12 am |
|
 |
me_to_u
|
Ех тея "майстори"!! Вероятно всеки второкурсник в техникум по автомобили и ДВГ ще се изсмее. Разбира се, че има ефект. Все пак процеса горене си остава основен в принципа на действие на двигателите с вътрешно горене. Лошото е, че повечето "майстори" са самоуки...
|
Пон Юни 12, 2006 10:23 am |
|
 |
zfa159
Фиат фанатик
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:45 pm Мнения: 926 Местоположение: София 15 Младост
|
Ами разбира се че имат значение иначе за какво всеки газаджия ще ти казва да си смениш свещите ако са стари когато ти слага газовата
Причините - от качеството и най-вече силата на изкрата зависи качественото възпламеняване и изгаряне на горивото и ако свещтта е калпава разбира се и колата няма да работи добре.Резултатите са именно неравномерни ниски обороти (също се получава от кабели, капачка,палец ако изобщо ги има последните 2) при ниски обороти много по-осезаемо може да се усети ако някой от цилиндрите не запалва от време на време и затова притръсва и т.н.
Специално при Рено бях установил че кофти свещи (мръсни,стари и т.н.) водят до ужасно влошаване на работата на двигателя и до повишаване на разхода на гориво с около 1-2 литра на 100км.
_________________ Fiat Tipo DGT 1108cm3 Fire 41kW Autogas
|
Пон Юни 12, 2006 10:44 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:24 am Мнения: 314 Местоположение: София Бели брези
|
я кажете капачката на делкото, при всички двигатели еднаква ли е, в смисъл за мойта кола как да търса капачка- като в почти всички магазини не са я чували. И другото което мие интересно- капачката периодично ли се сменя или как точно- при мен двигатела е на 114000км и досега не е сменяна никога, имали смисал да я сменя профилактично.
_________________ Tofas- Sahin 1.6 карб.
|
Пон Юни 12, 2006 10:59 am |
|
 |
stef
Фиат идол
Регистриран на: Пон Май 23, 2005 4:18 pm Мнения: 1403 Местоположение: пловдив
|
ForceWere написа: я кажете капачката на делкото, при всички двигатели еднаква ли е, в смисъл за мойта кола как да търса капачка- като в почти всички магазини не са я чували. И другото което мие интересно- капачката периодично ли се сменя или как точно- при мен двигатела е на 114000км и досега не е сменяна никога, имали смисал да я сменя профилактично.
ако колата си работи добре няма нужда да я сменяш
_________________ TEMPRA 1.8 SW.SLX
UNO 1.0 FIRE
|
Пон Юни 12, 2006 11:26 am |
|
 |
ForceWere
Кара кола
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 11:24 am Мнения: 314 Местоположение: София Бели брези
|
на ниските обороти притреперва на газ- доста, а на бензин е малко по малко. А пък на високите нещо няма мощност.
Знам че не е от свещите защото ги смених 2 пъти и почти няма разлика.
|
Пон Юни 12, 2006 11:39 am |
|
 |
zfa159
Фиат фанатик
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:45 pm Мнения: 926 Местоположение: София 15 Младост
|
ами като я свалиш оглеждаш за пукнатини и за нагар вътре по контактните пластинки и ако има значи е хубаво да си я смениш.Отделно огледай дали няма метален прах (седи сивкаво-лъскав) по самия текстолит на капачката отвътре.Щом потреперва е хубаво да видиш кабелите и ако имаш възможност смени си ги тях,капачката и палеца.
Най-добре я свали и с нея в магазина и ще ти намерят същата.Предполагам че не е много различна от Фиат-а джииската а и да е може би само по форма и т.н. ама отиваш с колата пред магазина,слагаш новата и като запали и работи тогава плащаш 
_________________ Fiat Tipo DGT 1108cm3 Fire 41kW Autogas
|
Пон Юни 12, 2006 12:17 pm |
|
 |
ForceWere
Кара кола
|
смених капачката и палеца и сега тиктака като часовник, на старата имаше сив прах сравнително доста, а пластините кадето контактува бяха толкова нагорели че чак в крайщата седеше грапаво като разтопен метала- около 0,5-1мм. Но пак на високите обороти накуцва на газ, на бензин сега не съм я пробвал.
|
Пон Юни 12, 2006 3:03 pm |
|
 |
Mazgarev
Фиат идол
Регистриран на: Вто Сеп 13, 2005 11:25 pm Мнения: 1315 Местоположение: София 04 Оборище
|
 Re: резултат от смяна на свещи?
blader написа: Колеги, моналата седмица смених свещите на колата и сега ми се струва че работата на двигателя значително се подобри. Въпроса ми е наистина смяна на свещите може ли да подобри работата на двигателя или си внушавам? Резултата спред мен е - колата дърпа доста по добре, няма го това замисляне което се появяваше като натисна по-рязко газта, като загрее преди като се включи перката се получаваха вибрации, сега почти не се усеща, също преди като е загряла колата понякога изгасваше на кръстовищата извода от последните две като чели са по стабилни оборотите на празен ход при загрял двигател. Всичко това и на газ и на бензин и без да съм сипвал гориво след смяната. Майсторите казаха, че няма как смяна на свещи да подобри работата на двигателя, а според вас?
Ако нямаха значение свещите, защо тогава Алфа Ромео правят двигателите Twin Spark с по две свещи на цилиндър  ;)
_________________ FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]
|
Пон Юни 12, 2006 3:18 pm |
|
 |
TAIF
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Авг 16, 2005 2:08 pm Мнения: 149 Местоположение: София
|
me_to_u написа: Ех тея "майстори"!! Вероятно всеки второкурсник в техникум по автомобили и ДВГ ще се изсмее. Разбира се, че има ефект. Все пак процеса горене си остава основен в принципа на действие на двигателите с вътрешно горене. Лошото е, че повечето "майстори" са самоуки...
Прав си колега големи "майстори" явно същите са се дипломирали в някоя бакалия.
Естествено, че има значение в това какви свещи ще сложиш и как ще върви колата след това определено не си втълпяваш :mrgreen:
|
Пон Юни 12, 2006 3:20 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|