Дата и час: Сря Юли 16, 2025 10:22 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Газовите уредби щели да ги спират 2010. Дали ще стане това? 
Автор Съобщение
Напреднал шофьор на Фиатка
Аватар

UNREAD_POST Газовите уредби щели да ги спират 2010. Дали ще стане това?
Колеги обяснете малко вярно ли е това което чух?Фиат без газово е малко трудоемко откъм финансова гледна точка

Съб Юли 05, 2008 3:17 pm
Профил
UNREAD_POST 
Не знам дали ще ги спрат. Но на мен вече на няколко бензиностанции в Пловдив ми искаха документи за газовата преди да ми заредят. Което значи, че малко по малко се върви към затягане на режима на газ.уредби, което ще доведе до масовото им узаконяване. Логически - ако ще ги спират от 2010, защо им е към юли 2008 да задължават бензиностанциите за по-строг ред?!

Съб Юли 05, 2008 3:25 pm
UNREAD_POST 
И на мен не ми се вярва чак да ги забранят. Това би било най голямата простотия. Ама то какво ли да друго да се очаква...

Съб Юли 05, 2008 3:55 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Да забранят екологичното гориво, наречено газ.......
Силно се съмнявам....
Освен ако не ни направят заплатите, равни с тези в ЕС, тогава може и да се навием на цената на бензина........
Може би......

Нед Юли 06, 2008 1:40 am
Профил WWW
UNREAD_POST 
Как, аджеба, си представяте да забранят горивото ГАЗ при наличието на толкова МНОГО газстанции в страната? Най-малко ще се нарушат огромни бизнесинтереси, чиито контрагенти моментално ще задействат лобитата си където трябва, за да не се случи нищо подобно. Споко... :cool:

Нед Юли 06, 2008 2:42 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Съвсем правилно си чул. Но идеята не идва от България, а от ЕС. Готви се директива, според която, автомобилите ще могат да се движат само на горивото, за което са проектирани като нови. Т.е. ще трябва да отпаднат всички с допълнително монтирани газови или метанови уредби. Това по принцип не означава забрана на газовите коли, но реално разрешени ще са само тези, които фабрично са такива. Примерно като си купувах новия Опел, имаше същия вариант на метан. Доста по-скъп, но след това го караш без пари.

Не е ясно доколко България ще стане част от тази директива, т.е. дали ще приеме да я прилага тук. Дори и да приеме, не е ясно какво ще се постигне, защото газова уредба може да се монтира в домашни условия и ще има твърде много нелегални уредби. Да не говорим какви пари влизат в бюджета на държавата от акциза върху пропан-бутана, който е един от най-високи в ЕС. Чудо на чудесата - ЕС насърчава еко-горивото, а тук правителството прави пари от него. Ще се откажат ли от тия пари?

Нед Юли 06, 2008 1:10 pm
Профил
UNREAD_POST 
аз не съм чувал да има некъде в Европа кола на газ. За домакинство да, ама за кола :neutral:

Нед Юли 06, 2008 2:20 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
presiqn написа:
аз не съм чувал да има некъде в Европа кола на гас.За домакинство да, ама за кола :neutral:

Като цяло си прав, мисля че само в Холандия, са фенове на газта....

Нед Юли 06, 2008 2:23 pm
Профил WWW
Аватар

UNREAD_POST 
harifg написа:
presiqn написа:
аз не съм чувал да има некъде в Европа кола на гас.За домакинство да, ама за кола :neutral:

Като цяло си прав, мисля че само в Холандия, са фенове на газта....

Забравяш Италия

Нед Юли 06, 2008 3:52 pm
Профил
UNREAD_POST 
plambi написа:
Забравяш Италия

Много правилно! Например от 1999 г. започва производството на Фиат Мареа BIPOWER - с вградена АГУ (бутилката е плоска и е под задната седалка). За съжаление моята не е такава...

Нед Юли 06, 2008 8:46 pm
UNREAD_POST 
Tuzarka написа:
.... което ще доведе до масовото им узаконяване....

по закон и по принцип трябва да е така...
Трябва да се узаконяват. По принцип всички бензиностанции имат забрана да пълнях коли без ГТП на газовата...
...е .. те имат забрана да пълнят и туби с бензин ама кой ти гледа Yellow_Flash_Colorz_PDT_07

Нед Юли 06, 2008 11:30 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Здравейте колеги,
сега карам дизелов фиат брава, но предната ми кола беше опел вектра на газ. Перфектна кола, даже мога да кажа че съжалявам, че я замених за фиат. Но както и да е. Когато ми монтираха газовата уредба, а ми я монтира един силно мой човек (това беше преди около 5 години) ми каза, че по закон на преглед подлежи само бутилката на газовата уредба, и то след като са минали 5 години от датата и на производство. След като минат тези 5 години, тия дето се правят, че преглеждат газови уредби, трябва да я свалят и да изпълнят така няречената водна проба и да проверят поема ли бутилката съответното нялягане. Да ама това не се прави. Тоест само събират пари без да вършат дейност.
Аз тогава като ходих на ГТП, и един мухльо ми вика "Дай 10 лв за преглед на газовата уредба" А аз му викам "Ще ти дама ,ама друг път. Ти кво ще ми проверяваш след като бутилката ми няма навършени 5 години, и дори му цитирах и члена от наредбата" , а той ми вика " Ше проверявам тече ли газ от някой маркуч", а аз му викам , "А що не провериш тече ли ми бензин от някой маркуч??? Пускай ме и не се занимавай с мен" И така си и минах. Ама човек като незнае каква е нормативната уредба, го правят на маймуна. Сега незнам каква е нормативната уредба, може да се е променила за последната година и половина, откакто карам дизелова кола.

Пон Юли 07, 2008 9:32 am
Профил
UNREAD_POST 
mitakkk това значи ли че ако моята АГУ е сложена тази година - нова не трябва да минавам прегледи и други ?

Пон Юли 07, 2008 9:38 am
UNREAD_POST 
Такааа :) Аз преди месец си узаконих моята ГУ. Значи с едно уредче минават над газовата и под предния капак да видят дали има изтичане на газ - нищо страшно, за да се дърпа човек. А то си е и хубаво да се провери за изтичане, ясно е защо. Казаха ми, че след 5 години от датата, която съм писала, че ми е сложена ГУ трябва да се направи снимка. А всяка година трябва да се минава да ти замерят с уредчето дали има изтичане и съответно да ти отразят в паспорта на ГУ, че си минал т.нар. технически преглед.

Пон Юли 07, 2008 10:32 am
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Искам да попитам ,дали се предлагат нови фиати с Г.И. виждал съм само VW CADI на метан .

Пон Юли 07, 2008 11:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща