Дата и час: Пет Юли 11, 2025 6:36 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За стабилността на Темпрата... 
Автор Съобщение
UNREAD_POST За стабилността на Темпрата...
Привет...
исках да ви разкажа каква история имах вчера и впечатленията ми от събитието.
Карам си аз по Цариградско шосе, посока Орлов мост-Младост. Вали един дъжд, коли като на поляната до язовир Жребчево..../ :lol: / -една до друга и скорост около 65-70 при прилична дистанция, разбира се.
Карам си аз и някъде около 200-300 метра преди отклонението за площад"/...олеее, какъв беше-за към Студ. град/, ми звъни мобилния телефон. Поглеждам на долу /стойката ми е между скоростния лост и ръчната спирачка/, виждам кой ме търси, изкарвам телефона и в момента, в който вдигам поглед-.....изтръпвам. Всички коли пред мен спрели, аз си бича със 65-70, абсурд да спра, поглеждам за стотни от секундата в дясното странично огледало /няма движение/ и съответно завъртам рязко волана..........

Колеги, който от тук нататък ми каже че Темпрата е нестабилна кола, ще го з....юя. Не мръдна тая кола, е...съвсем леко, даже по скоро деликатно се подхлъзна, но в момента, в който изправих волана, колицата си заспа..........не мога да кажа че съм със супер гуми, валеше си яко, а и скоростта си беше твърде висока-не се уплаших толкова, колкото ме впечатли реакцията на автомобила....уверявам ви че със старата ми кола-Нисан Съни, щяхте да обирате колегата си на части под цариградско и да ме опявате-оная си беше шейна.......
Та пожелавам ви да не ви спохождат подобни неволеви тестове на стабилността на колите ви, но и разбрах защо на това шосе му викат "Бермудския триъгълник"...

Лека и безавариина на всички!!!

Пет Дек 31, 2004 2:05 am
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST Подкрепа!!!
Колега, напълно съм съгласен с теб. Имаме Темпрата от година и имам същото впечетление за стабилността и. Особено и ако се сложат и добри гуми ... направо си залепва на пътя .....

Пет Дек 31, 2004 9:46 am
Профил ICQ WWW
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
И Типото не се дава лесно. По какви ли не завои съм го карал, ама когато е поднасяло винаги е било много балансирано - и предните и задните гуми поднасят еднакво, така че резултата е просто леко транслиране и никога не съм се завъртал. Не му е тук мястото но с един приятел с Форд Ескорт се въртяхме на абсолютно сух път при скорост 60-70 км/час в ПРАВА отсечка.

Сря Сеп 14, 2005 9:19 am
Профил ICQ WWW
UNREAD_POST 
Само искам да добавя, че ходовата част на Типо/Темпра е много добра и затова на нея са базирани и още куп италиански модели. Много важно е обаче тя да е в отлично състояние.

Сря Сеп 14, 2005 10:09 am
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST Re: За стабилността на Темпрата...
Anonymous написа:
Привет...
исках да ви разкажа каква история имах вчера и впечатленията ми от събитието.
Карам си аз по Цариградско шосе, посока Орлов мост-Младост. Вали един дъжд, коли като на поляната до язовир Жребчево..../ :lol: / -една до друга и скорост около 65-70 при прилична дистанция, разбира се.
Карам си аз и някъде около 200-300 метра преди отклонението за площад"/...олеее, какъв беше-за към Студ. град/, ми звъни мобилния телефон. Поглеждам на долу /стойката ми е между скоростния лост и ръчната спирачка/, виждам кой ме търси, изкарвам телефона и в момента, в който вдигам поглед-.....изтръпвам. Всички коли пред мен спрели, аз си бича със 65-70, абсурд да спра, поглеждам за стотни от секундата в дясното странично огледало /няма движение/ и съответно завъртам рязко волана..........

Колеги, който от тук нататък ми каже че Темпрата е нестабилна кола, ще го з....юя. Не мръдна тая кола, е...съвсем леко, даже по скоро деликатно се подхлъзна, но в момента, в който изправих волана, колицата си заспа..........не мога да кажа че съм със супер гуми, валеше си яко, а и скоростта си беше твърде висока-не се уплаших толкова, колкото ме впечатли реакцията на автомобила....уверявам ви че със старата ми кола-Нисан Съни, щяхте да обирате колегата си на части под цариградско и да ме опявате-оная си беше шейна.......
Та пожелавам ви да не ви спохождат подобни неволеви тестове на стабилността на колите ви, но и разбрах защо на това шосе му викат "Бермудския триъгълник"...

Лека и безавариина на всички!!!

Колега, голям късмет си извадил - радвам се, че нищо ти няма, иначе - за стабилността спор няма. Аз самият си мислех, че Типо-то е много стабилна кола, докато не се качих на Браво-то - сравнение просто не може да има, но все пак Браво-то е със спортното окачване и т. н.

Сря Сеп 14, 2005 10:21 am
Профил ICQ
Кара ролкови кънки
Кара ролкови кънки
Аватар

UNREAD_POST 
Ма естествено обаче Типцето е по стабилно от Темпрата, щото му е по къса задницата... 8)
Бравото може и да е по-стабилно в сравнение с Типото, но това би могло да се провери, ако съпоставим Браво 20v срещу Sedicivalvole, или пък Браво 1.6 16 с/у Типо 1.6... Аз лично бих се пробвал с Фиатката.. :twisted: Също така бихме могли да се аргументираме, с какво точно се отличава едното от другото окачване. :roll:

Съб Сеп 24, 2005 2:07 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
lovelyBoy написа:
Ма естествено обаче Типцето е по стабилно от Темпрата, щото му е по къса задницата... 8)
Не мога да се съглася с теб. Все пак Темпрата е по - тежка и съответно по-стабилна :wink:

КУПУВАМ: Теглич за Темпра
КУПУВАМ: Халогени за Фиат Темпра...
КУПУВАМ: Спортен волан

http://www.tempra-clube.hit.bg
http://www.tempras.myfreebb.com

Съб Сеп 24, 2005 8:12 pm
Профил ICQ WWW
UNREAD_POST 
Ако следваме законите на кинематиката и динамиката Типото в такъв случай винаги трябва да е по-стабилно спрямо Темпрата при еднакви други условия. При рязко завъртане на волана се получава въртящ момент на купето, който е свързан с теглото, намиращо се на разстояние от центъра на въртене - предните колела. В случая това е багажника и ако там нямаше разлика между Типо и Темпра и двата автомобила ще се държат еднакво. Но обаче има - багажника на Темпра е по-тежък с няколко си килограма и чисто теоретично трябва да предизвика по-голямо занасяне на задницата. Това обикновенно се компенсира с разлика в настройките на окачването и твърдостта на амортиьорите, но в случая май това не е така - напълно са еднакви. От което си мисля че скоростта не е била достатъчно висока за да има неприятни последици и само реакцията е била достатъчна за да се избегне по-лошото освен уплах.
Все пак дано не се случва оттук нататък.

Съб Сеп 24, 2005 10:01 pm
Кара велосипед
Кара велосипед
Аватар

UNREAD_POST 
На Типото дупенцето му е по леко и първо то тръгва, докото с Темпрата няма този проблем. Имал съм и Типо и не мисля че разликата в стабилността е толкова драстична. Много важно е също с какви амортисьори карате.

Чет Ное 24, 2005 6:21 pm
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
pinifarina написа:
На Типото дупенцето му е по леко и първо то тръгва, докото с Темпрата няма този проблем. Имал съм и Типо и не мисля че разликата в стабилността е толкова драстична. Много важно е също с какви амортисьори карате.

Така е ,но само ако настилката е мокра наистина леко занася ,но при суха настилка типото също е като залепено за пътя.

Пон Яну 09, 2006 11:59 am
Профил
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Същите добри впечатления, а 145-146 е базирана на Типо, това лято пробвах с гуми Бриджстоун, колата си беше наистина като залепена на пътя!

Пон Яну 09, 2006 2:01 pm
Профил
UNREAD_POST 
Crusader написа:
Същите добри впечатления, а 145-146 е базирана на Типо, това лято пробвах с гуми Бриджстоун, колата си беше наистина като залепена на пътя!

При 145/146 има нещо в повече от Типо, което много ми харесва. Рейката е друга и lock-lock на волана е само 2.1 оборота срещу 3 за Типо/Темпра. Сещате се как би реагирала такава кола и при най-малко врътване на волана.

Пон Яну 09, 2006 2:39 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
не бих казал същите добри думи за темпра комби. може би заради височината

Чет Яну 12, 2006 4:01 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
мдам и аз не съм много очарован от Мареа Уикенд ... по въпроса със стабилността

Сря Фев 01, 2006 11:20 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Моите впечатления са малко по-различни, защото се качих на Темпрата от Ситроен ВХ. НЯМА по-стабилна кола от Ситроените с хидравлично окачване! Но и Темпрата не ме е подвеждала, лошото е че съм с летни гуми и като имаше сняг беше малко по-трудно да се нацели пътя :)
Относно въртящия момент - това което казва колегата Stilo е вярно отчасти. Това, че багажника е по-издаден не оказва никакво влияние на въртящия момент, ако центъра на тежестта е на същото място. Ако се сравняват Типо и Темпра с еднакви двигатели - тогава си прав, но ако Темпрата е по-тежка отпред - т.е. с по-голям двигател - може да се окаже че при Типото завъртащият момент е по-голям. Освен това завъртането зависи и от силата на триене при напречно плъзгане- която пък е функция на теглото на автомобила. Така че при по-тежки коли, ако колата веднъж се е завъртяла - по-трудно ще се овладее, но пък и по-трудно се стига до завъртане.

Чет Фев 16, 2006 10:18 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща