|
|
Дата и час: Пон Юли 07, 2025 12:26 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Декларирането на колата ми в данъчното
Автор |
Съобщение |
plambi
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 9:38 pm Мнения: 378 Местоположение: Варна Приморски
|
 Декларирането на колата ми в данъчното
Когато колата се регистрира в КАТ,значи ли това,че те я регистрират в данъчното?След регистрацията/есента/ до днешно време не съм ходил да и плащам данъка и даже незнам дали ми се води на мое име/когато отида винаги огромни опашки/Ако не съм я декларирал досега,плащат ли се глоби?
_________________ Fiat tipo 1.6mi
|
Чет Апр 03, 2008 12:50 pm |
|
 |
Airis
Фиат маниак
Регистриран на: Нед Авг 26, 2007 8:42 pm Мнения: 607 Местоположение: София
|
Регистрацията в данъчната служба е в срок от 2месеца след регистрацията в КАТ. Глобите са в размер до 100лв, аз винаги закъснявам, но до момента все съм се измъквала. А относно опашките.... тече някаква реклама по ТВто за държавната администрация и колко пари са отпуснати по програмата за подобряване на обслужването. 
|
Чет Апр 03, 2008 1:00 pm |
|
 |
georgian
Кара кола
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 10:49 pm Мнения: 340 Местоположение: Горна Оряховица
|
Доколкото знам, има 14-дневен срок от регистрацията в КАТ колата да се регистрира в НАП. Това е задължение на купувача, освен това има и някакви глоби за закъснението, но не знам точно какви.
Предишната ми кола не я бях регистрирал 2 години-искаха ми 100 лв. глоба, но ми се размина. 
Чет Апр 03, 2008 1:00 pm |
|
 |
NikMar
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 29, 2006 11:19 am Мнения: 288 Местоположение: Габрово
|
В двумесечен срок от регистрацията в КАТ трябва да се регистрира авомобила и в данъчното, акта за закъснението на физически лица е до 200 лв., а на юридически до 500 лв.
_________________ FIAT Brava 1,4/12V, FIAT Punto 1,1 SX/ 94
|
Чет Апр 03, 2008 1:08 pm |
|
 |
CHILIEV
|
georgian написа: .... 14-дневен срок от регистрацията в КАТ колата да се регистрира в НАП.....
НАП - Национална Агенция по Приходите ?
|
Чет Апр 03, 2008 1:36 pm |
|
 |
NikMar
Кара кола
|
CHILIEV написа: georgian написа: .... 14-дневен срок от регистрацията в КАТ колата да се регистрира в НАП..... НАП - Национална Агенция по Приходите ?
Тука си в грешка, НАП си е НАП, а "Местни данъци и такси" минаха към Общината в тях се плащат данъците за движими и недвижими имущества, както и патентите на фирмите.
|
Чет Апр 03, 2008 2:04 pm |
|
 |
rumididi
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 10:32 am Мнения: 174 Местоположение: Разград
|
Отиваш в общината (отдел Местни данъци и такси) и я декларираш. Продавача прави същото и колата се отписва от имуществото на неговото име и се прехвърля на твоето. В НАП не трябва да се ходи.
_________________ FIAT UNO 45 FIRE
Последна промяна rumididi на Чет Апр 03, 2008 10:30 pm, променена общо 1 път
|
Чет Апр 03, 2008 2:38 pm |
|
 |
plambi
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 9:38 pm Мнения: 378 Местоположение: Варна Приморски
|
Моята кола е нововнос,аз съм първия собственик в България.Има ли нещо което да ме оправдае ? 
_________________ Fiat tipo 1.6mi
|
Чет Апр 03, 2008 2:53 pm |
|
 |
NikMar
Кара кола
|
Не. Има някаква точка в закона която гласи: Незнанието на закона не те оправдава.
|
Чет Апр 03, 2008 2:55 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Значи в някои градове има отделни данъчни служби. Тогава там се плаща данъка за колата. В по-малките населени места данъчното е под формата на отдел към Общината. Аз повече от 1 година не си бях регистрирала колата и накрая глобата ми беше 20 лв. Е, изтърпях напъните на един чиновник да се опитва да ме сплаши колко много съм сгафила....дрън-дрън....но сега глобата може и да се е вдигнала
|
Чет Апр 03, 2008 3:15 pm |
|
 |
senski
Регистриран на: Пет Мар 07, 2008 10:15 pm Мнения: 4 Местоположение: София 13 Надежда
|
Това, което беше при мен. Първо срока да декларираш колата в данъчното е 2 месеца след покупката на колата. Отиваш в данъчното, дават ти една декларация, която трябва да попълниш - в "моето" данъчно тези декларации ги взимаш от портиера - питай да не те разкарват, самата декларация можеш да си изтеглиш и от нета. Другите необходими неща са копие на нотариалния акт, копие на големия талон и копие на фактурата, с която нотариуса е платил 2% от цената на колата, след покупката - поне при мен беше така, знам че някои нотариуси не се занимават с това. Другото е чакане и нерви с тъпите чиновници  . Хайде успех! 
|
Чет Апр 03, 2008 3:29 pm |
|
 |
CHILIEV
|
NikMar написа: CHILIEV написа: georgian написа: .... 14-дневен срок от регистрацията в КАТ колата да се регистрира в НАП..... НАП - Национална Агенция по Приходите ? Тука си в грешка, НАП си е НАП, а "Местни данъци и такси" минаха към Общината в тях се плащат данъците за движими и недвижими имущества, както и патентите на фирмите.
и аз затова се учудвам, явно колегата georgian е объркал неволно това НАП...
понеже и аз си плащам данъка в общината затова реших да питам да не би да има промени 
|
Чет Апр 03, 2008 3:30 pm |
|
 |
NikMar
Кара кола
|
Tuzarka написа: Значи в някои градове има отделни данъчни служби. Тогава там се плаща данъка за колата. В по-малките населени места данъчното е под формата на отдел към Общината. Аз повече от 1 година не си бях регистрирала колата и накрая глобата ми беше 20 лв. Е, изтърпях напъните на един чиновник да се опитва да ме сплаши колко много съм сгафила....дрън-дрън....но сега глобата може и да се е вдигнала
От 2005 г. Местни данъци и такси в цялата страна са към Общините, това съм 100% сигурен з/о съм в бранша. Друг е въпроса дали са в една и съща сграда с общината.
|
Чет Апр 03, 2008 4:09 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Горе-долу това исках да кажа...че понякога са в различни сгради
|
Чет Апр 03, 2008 4:27 pm |
|
 |
georgian
Кара кола
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 10:49 pm Мнения: 340 Местоположение: Горна Оряховица
|
Чет Апр 03, 2008 8:04 pm |
|
|