Дата и час: Съб Май 24, 2025 11:00 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
високи скорости 
Автор Съобщение

UNREAD_POST високи скорости
Здравейте

Отдавна си мисля да напиша тема по въпроса за скоростите, които си позволяваме да вдигаме по националните пътища. Може би ще кажете, че сега всеки говори за това и ви е омръзнало да слушате и гледате материали на тази тема, но въпросът според мен е прекалено сериозен, много повече, отколкото може да се осъзнае.

За съжаление, когато човек усети прилива на адреналин и загубва всякаква мярка и усещане за истинската опасност, която създава. Разбира се, и на мен ми се е случвало, и то не веднъж да загубя контрол над разъма си докато съм на пътя. И това, каквото и да си говорим, не може да се избегне. Но мисля, че колкото повече се говори за това човек придобива нагласата, че работата е сериозна и трябва много да внимава - не с техниката на каране - а с лудите в главата му.

Преди няколко дена четох статия в нетинфото как шофьорът на министър Петков май беше, загубил контрол над колата си излетял от пътя, загинал заедно с жена си. Ето ви пример - професионален шофьор, на 50 години, с опит, нагласа и т.н., с хубав автомобил (мисля че Шкода Октавя, каквото и да си говорим при всички положения много по добър от повече от половината по пътищата) свършва в канавката. А има хора с по 100 коня коли на по 15 години си мислят че са хванали бика за рогата. Да не говорим, че ако има още някои глупак като тях...

Ето сега например една хубава идея - в София сложиха билборд с катастрофирал автомобил. И това ме наведе на следната мисъл :

Моля всеки който има пътно транспортно произшествие, или е чувал за такова, да го разкаже. Мисля че това ще повлияе на много от хората със здрав разум тук - а те не са малко. Още по добре ще бъде ако има и снимков материал. Дори и да са извадени от нета снимки, просто да се види наистина за какво става дума.

Аз личен опит с ПТП за щастие нямам. Но имам един спомен с един малоумен шофьор, които трябваше да ни вози от морето до София. Колата беше пежо 406 TD. Нищо особено, но си вдигаше 220 по магистралата на места. Този малоумник има челен удар с дърво, оцелява по чудо, а скоро разбрах че и пежото е размазал. На отиване си мислех че кара с тази скорост колкото да се изкефи на колата за малко. Но не. Цялата магистрала я минахме със средна скорост 180 някъде. Преди тунела му написаха и акт. Лошото стана след като излязохме на двупосочния път.

Ето ситуацията - дълга колона, движеща се с около 70, отпред камион. Ние сме последна , 8-9 кола. Той започва да изпреварва, а в същия момент отсреща излиза мерцедес със завидно голяма скорост. Добре че шофьорите около нас се ориентираха и кой със спирачки кой със газ ни направиха място да се приберем. А ако не го бяха направили ?

На връщане ва;еше дъжд на магистралата. Ние отново със 200. Някакъв селяндур с БМВ 320 ни изпревари отдясно и нашият реши че е моментът да си покаже и той рогата. Само да отбележа, че в колата сме 3 човека + малката му сестра. И се започна едно гонене с малоумника с БМВ-то по мократа магистрала. В този момент аз не издържах и направих скандал, накарах го да спре и слязох от колата. Прибрах се на стоп.

Да отбележа, че както скоростта не се усещаше при движение, така при спирането се усети двойно. Сигурно към 200 м спиръчен път имахме, АБСа не помогна кой-знае колко при тази скорост.

Колко от вас са си позволявали да карат така? Достатъчно е просто да се замислите. Аз лично преди това пътуване съм карал така.

Надявам се че ме възприемате насериозно. Малко се поувлякох. Благодаря за вниманието!

ето я статията - http://dnes.dir.bg/2007/04/12/news1564696.html

и още една със снимки - СЪС СЛАБИ НЕРВИ ДА НЕ СЕ ГЛЕДА!
http://www.trud.bg/App/forum/topic.asp?TOPIC_ID=10834

и още - http://www.bulphoto.com/categories/27/

Последна промяна Odisey на Чет Апр 26, 2007 11:22 am, променена общо 1 път

Чет Апр 26, 2007 10:38 am
Профил YIM
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
Идеята за разкази ми допада. Аз имам 3 леки катастрофи, като в едната бях пътник. Бях и свидетел на катастрофата на Станислав описана в този раздел.
При катастрофата когато се возих беше пак сериозно. Пътувах с баща ми от центъра към Люлин. Заваля хубав летен дъжд който прахта я направи на пързалка. На влизане в люлинския тунел видях, че пред нас се удариха и го казах на баща ми. Скоростта му обаче беше доста високо (по груби преценки около 70). Той натисна рязко и колата с десните си врати тръгна към насрещното където летяха коли в обратна посока. Някак си я овладя и колата спря в средата на релсите. В този момент бързак изпреварващ задръстването по линиите се наби директно в нас. Аз счупих стъклото на ладата с глава, но други наранявания освен моята цицина нямаше. Докато дойде КАТ в двете катастрофи се удариха още 3 коли.

PS: Нека всеки си направи експеримента да се опита да спре рязко от скорост над 100. Усещането за "не може ли да намали по-бързо" е ужасно. Особено ако изпреварваш и срещу теб лети кола с не по-малка скорост.

Чет Апр 26, 2007 10:46 am
Профил ICQ YIM
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Mного от хората пият и карат е не едновременно,първо пият и после карат ,което не го одобрявам ,предлагам и на това да се обърне внимание също.Аз лично съм само на 24 ии имам 2 помляни вектри едната от мен другата не по моя вина.При мен катастрофата се получи от неопитност ии от така наречената икономична скорост 90км/ч.Бях 1 курс в Габрово ии решихме да идем на дискотека до търново е не стигнахме и до дряново ,валеше дъжд аз вектрата я карах от 1 месец само ,преди това учебен голф 1 и никой няма в семеиството ни шофьор ии както валеше дъжда на 1 завой се изплаших ударих спирачки паника в същия този момент съм срещу мантинела която свършва и парче от нея влиза в земята аз на нея като трамплин ,пада опела в дере 3 м високо таркаля се по таван и странично в дърво.Аз с още 4 човека в колата мен никой не ме извади безсъзнание бях известно време като се свестих колата празна ,плафона свети и мотора бръмчи стреснах се да не гръмне колата угасих я и излязох ,добре че имаше че имаше един пазач там да ни види и да помогне ,това всичко се случи до мандра между Габрово и Дряново.просто съм на мнение че много млади хора получават шофьорска книжка ии реално нямат умения да управляват добре колите си(както беше при мен).Аз лично смятам че не е лошо да има и полигон и всичко и съм определено за дебелите глоби.Не смятам че това ще доведе до корупция в МВР ,моите лични наблюдения са че през последните 3 г тя е намаляла драстично не че я няма .

Пон Апр 30, 2007 12:23 am
Профил ICQ
Кара детска количка
Кара детска количка
Аватар

UNREAD_POST 
С всеки изминал ден се убеждавам ,че на пътя се появяват все повече и повече хора ,които не мислят за последствията които могат да създадат със своите постъпки!!!
Аз съм шофьор от около 10 месеца и имам две ПТП-та като водач на колата...
Първият път още не бях взел книжка(спокойно не съм карал незаконно) и бях с учебната кола...спрях на едно кръстовище на червено...след около 10-20 секунди един се вряза в задната част на колата...единственото което каза на моя инструктор беше..."Стига бе кво станало ся!" Бях доста поуплашен защото беше изневиделица!!!
Вторият път беше пак с учебна кола,но аз се ударих в нея...(от лявата й страна)Как стана всичко...Карам аз по главен път,с около 50 км/ч.
И от едно кръстовище не което има знак Стоп тръгва едно Ауди 80 ,обаче тръгва изключително бавно...набивам спирачки,но не можах да избегна удара...Типо-то пострада доста(нямам снимки да ви покажа)-изкривен капак,калници,броня,фарове,мигачи...За щастия нищо повредено по техническата част!На всичкото отгоре онзи тъп инструктор започна да казва на полицаите, че съм карал с над 100км/ч, а аз му казах,че ако съм карал с толкова нямаше да сме живи сега...Най-интересно от всичко беше че тоя каза така на полицаите:"Чувам аз спирачки и първата ми реакция е да вида за кола отдясно!!!"!
Да обаче там е еднопосочен път(две ленти разделено от остров),а аз му идвам от ляво...
В крайна сметка той беше виновен,писаха му акт и ми плати ремонта на колата...

Пон Апр 30, 2007 2:23 pm
Профил

UNREAD_POST 
Имах една катастрофа преди няколко години. Возих се отзад в дясно, колата беше Пежо 405 на газ. Стана в едно село в ловешка област. Колата за секунди набра скорост от около 160-180 км/ч нанадолнище, шофьора беше пиян, не знам и аз какъв беше този късмет и с кой акъл се качих при него. При катастрофата километража беже замръзнал на 150 км/ч. В колата бяхме 3-ма човека. Спасиха ни три неща: първото бордюр/тротоар, второто телена ограда с метални колчета и третото ламаринена постройка в една селска къща-влязохме в двора. На два метра по-ляво имаше бетонна стена, не ми се мисли изобщо какво щеше да се случи ако се бяхме врязали в стената.
Колата се намачка цялата, но сме живи и здрави. Голям страх имам автомобила ми, въпреки че и аз понякога обичам да вкарвам по-ниска предавка и да набирам максимални скорости по магистралата. Карам MB 124 16V и FIAT MAREА 1,9 TD100. Чесно казано на Фиатчето по-му се кефя. :) Мисля си, че и най-добрите шофьори трябва да изпитват страх от автомобилите си.

Един друг случай. Имам приятел, който кара само лимузини като S500 и A6, A8, S8... Преди известно време блъснал диво животно и колата му загубила управление. Едвам излязъл от мерцедеса :roll: Няма перфектен автомобил, когато говорим за сигурност, така мисля!

Сря Юни 20, 2007 10:41 pm
Профил
Кара балканче
Кара балканче

UNREAD_POST 
ами всичко зависи от контролът по пътищата.за пет години в австрия нямам едно нарушение.защо???защото глобите бяха по-скъпи от колата която карах.
във виена на всеки 30минути минават по 2 патрулки на една улица.радари на всички пътища с 2 линти.карай с 80км в града има да си мечтаеш.радарът като минеш с 60км нищо,ама минеш ли с 62км вместо с 50км след 20 дни си получаваш снимката по пощата с регистр.номер на колата.затова хората спазват ограниченията.а като те спре полиция се насираш от страх,не само аэ защото съм чужденец,самите австрийци имаха страх,респект от полицията.а тук нашите шофъори-абе ще му дам 20лв да ме пусне и пак газ.така не става.
полицай от виена беше глобил михаел шумахер на излизане по магистралата от виена,защото карал с 18км повече от ограничената скорост.писаха го и по вестниците.така трябва и в БГ.ако ще и рок-звезда да си,нарушиш ли правилата,те наказват.така се изгражда респект към органите на реда и към останалите участници каращи съвестно.
и най-важно хора спазвайте дистанция.вече 2 пъти ме удрят отзад.последният път направо смених колата.единия път някъв говори с жена се не ми видял фаровете.следващият път някъв друг шаран не бил минал на годишен преглед и нямал спирачки.що кара тогава с 70км в града като няма спирачки.
като се навре някой зад мен вече така ме е страх,само в задното огледало гледам.вече ще си сложа една брадва до седалката и удари ли ме някой,тежко му на него и на колата му.не ги обичам тия спартански разправи ама и пари за кола друга нямам.

Пет Юли 27, 2007 9:52 pm
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ]