Дата и час: Нед Юли 13, 2025 12:46 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За културата на пешаците и некои шофьори 
Автор Съобщение
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST За културата на пешаците и некои шофьори
Колеги, доста време мисла да пусна тази тема, ма вече ще я бъде....
Става дума за това, че в началото на Декмври преместих местообиталището от София във Варна. От самото начало, а и от преден път, когато съм бил във Варна (няколко дена престой преди Копринка) ми прави впечатление отношението на голяма част от пешеходците а и голяма част от шофьрите към движението по пътищата... За какво става дума? Доста масово не се спазват червени сфетофари от пешеходците, всеки си търчи по булевардите кои накъде му скимне и когато му изнася, а доста от булевардите тук не са малки... Другуто е поведението на някои, не голяма част от шофьрите, ма и не много малка. Прехминаване от лента в лента без мигач, при което като му свирнеш и обърнеш внимание даже може да ти се поскара, що дигаш врява (личен опит :( ), доста често минаване на "бледо розово" а и доста хора без запалени светлини денем... Да не говорим за желанието да се спечелят онези 2 метра преди сфетофар, и се бута безмислено...
Не че искам да кажа нещо обидно, но затова и изчаквах толкова време и си зяпах... Не че в София го няма, ма няма такава масовост на тези неща, а за толкова години там, надали не съм забелязал, след като това тука ми прави впечатление само за няколко месеца...
Споделете, как е по другите градове.
Приканвам ВСИЧКИ за максимална внимателност и съвестност... Все пак нещата се оправят, когато всеки прави нещата както трябва и сам да се контролира да става така, а не да гледа да ебне системата с някои незначителни неща, с оправданието че бърза за някъде...

П.С.: Извинявам се ако обиждам някой с това си мнение и този пост

Пет Фев 16, 2007 12:45 pm
Профил ICQ
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
:offtopic:
Immortal написа:
По-калпави и некадърни шофьори от тези в Сливен НИКЪДЕ не съм виждал...

Един френд така разправя за положението в Кюстендил, където КН било съкращение на Крайно Некъдърен....

Колегите от там да е извинят, аз не с лошо, цитирам само :oops: :oops: :oops:

Пет Фев 16, 2007 1:15 pm
Профил ICQ
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Аз пък смених местоживеене но от Варна в София преди 3,4 години. Във варна съм карал поне година и половина.
Има го този момент. Тук лудницата е по-голяма, но някак си всеки е наясно, че е част от лудницата и се държи някак си ... по прилично... Естествено изключения бол....
В шопско е нещо нормално да ти благодарят с аварийки, с махване, даже и пешеходците благодарят с жест... Там такова нещо просто нямаше. Тук го видях и научих... Като чакаш за безнадежден десен или дори ляв завой, обикновено 3, 4тата кола те пуска с премигване на дълги... там хич даже...

Пет Фев 16, 2007 1:41 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST е
В Стара Загора що се отнася до пешиходците да ви кажа честно имам чувството че едно 90% са с девиз"ако му се лежи ще ме бутне" никакъв инстинкт за самосъхранение.Иначе шофьорите се забелязва някаква доза на колегиалност и пропускане на пешеходци,проблема с мигачите си остава както и този "щом колата ми е нова и скъпа мога да правя каквото си поискам и да спирам както си поискам

Пет Фев 16, 2007 2:40 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Аз имам обяснение за лудницата във Варна: в резултат на масовото застрояване много хора слязоха от гори, планини, пещери да живеят тук и се качиха да карат коли в 'големия' град като допреди това са карали само по полета и дерета, без да са виждали светофар, пътни знаци и т.н. Положението се влоши драстично от около година насам. До тогава лудницата беше само лятото когато имаше наплив на същите субекти, но само за лятна почива. Трагедията е, че някои от тях станаха постоянни резиденти :evil:
За мое голямо учудване, наскоро разбрах, че градът ни е изпреварил по население Пловдив и продължаваме да се разрастваме с тенденция към едномилионен град :shock: , което води след себе си и съответните комуникационни проблеми, а много шофьори все още не са готови за това. Живея точно в центъра и през деня е просто абсурд да се намери място за ПЕШЕХОДЦИТЕ заради безхаберници, дето нямат елементарна култура на паркиране и движение по пътищата.
Селяндури колкото си искаш!!!

Пет Фев 16, 2007 3:18 pm
Профил
Кара Симсонка
Кара Симсонка
Аватар

UNREAD_POST 
Още преди 4 години зад ВИНС-а трудно се намираше място за паркиране, сега си представям... :)

Пет Фев 16, 2007 3:47 pm
Профил
UNREAD_POST 
Като цяло съм абсолютно съгласен с мнението за Варна, но тъй като съм от тези които "слязоха от гори, планини, пещери да живеят тук и се качиха да карат коли в 'големия' град като допреди това са карали само по полета и дерета, без да са виждали светофар, пътни знаци и т.н." (макар и не от преди година) искам малко да поясня.Имам доста голям стаж по улиците на Варна и впечатлението ми е , че точно тези които се имат за кореняци се чувстват господари на пътя, защото са у дома си. Не казвам че няма и от другите, но те някакси се смесват с общия хаос.
Лично аз се смятам за доста културен шофьор и много често давам път и т.н.
Още нещо свързано с движението е много дразнещо във Варна. Става въпрос за паркирането. Много не е яд когато някои паркира все едно е на някоя поляна.Пред нашият блок редовно си паркират както искат и на паркинг на които би трябвало да се събират примерно 20 коли има място само за 10-15. Ей на туй аз му викам селяния!

Пет Фев 16, 2007 4:18 pm
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

UNREAD_POST 
При нас също е лудница, но като чели нещата се стабилизират.
Сега ме засичат през 2 дена. И научих нещо - тежко ти горко ако не караш в София агресивно. Направо си загубен.
забавиш ли се за момент се почва крещене, светкане, свиркане, даже ако караш не с големи скорости, бавничко.
До сега никой не е посмявал да слезне от колата да ми се кара. Като сваля стъклото и побягват..
В София смятам че най-опасният булевард е цар Борис ІІІ, щото това е пистата за навлизане в София на номера, започващи с ПК.

Пет Фев 16, 2007 4:25 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
iee написа:
Като цяло съм абсолютно съгласен с мнението за Варна, но тъй като съм от тези които "слязоха от гори, планини, пещери да живеят тук и се качиха да карат коли в 'големия' град като допреди това са карали само по полета и дерета, без да са виждали светофар, пътни знаци и т.н." (макар и не от преди година) искам малко да поясня.Имам доста голям стаж по улиците на Варна и впечатлението ми е , че точно тези които се имат за кореняци се чувстват господари на пътя, защото са у дома си. Не казвам че няма и от другите, но те някакси се смесват с общия хаос.
Лично аз се смятам за доста културен шофьор и много често давам път и т.н.
Още нещо свързано с движението е много дразнещо във Варна. Става въпрос за паркирането. Много не е яд когато някои паркира все едно е на някоя поляна.Пред нашият блок редовно си паркират както искат и на паркинг на които би трябвало да се събират примерно 20 коли има място само за 10-15. Ей на туй аз му викам селяния!

Kолега, не бива да се засягаш от тази формулировка. Според мен един културен водач, какъвто твърдиш, че си ти, не би могъл да попадне в тая графа. Говоря за селянДУРИ (в никакъв случай 'селянин' - правя огромната разлика между двете). Прекрасно си давам сметка, че една част от кореняците чудесно се вписват в това определение.
Аз съм роден, израсъл и т.н. във Варна, имам се за кореняк и от 15 години съм активен водач.

Фактът, че ги забелязваш говори достатъчно красноречиво, че не си един от тях

Пет Фев 16, 2007 4:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща