|
|
Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 1:35 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Пътуване до Скопие ? Някой ходил ли е?
Автор |
Съобщение |
The Secret Lover
Кара кола
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 7:48 pm Мнения: 219 Местоположение: tyu
|
Пътищата са добри, магистралата се плаща... мисля че беше нещо символично 1-2 евра.
Може и с евро д се плаща навсякъде.
Мен ме хванаха полицаи на невероятно забутан междуселски път за скорост. При ограничение 70 аз със 98.
Искаха да плащам 50 евро на момента. Викам им ооооо, нямам толкова пари. И ме водиха в селското полицейско управление да плащам глоба този път от 10 евро. Карах след тях... и така.
В Македония е мизерия отвсякъде. Те са много назад спрямо нас. По пътя примерно, едно кафе няма откъде да си купиш. Влизай с пълен резервоар и гледай да не зареждаш там, то и без това едни измислени бензиностанции имат......
И край нормално да не караш и ти зад полицаите им. 
|
Пет Фев 02, 2007 2:58 am |
|
 |
pkolev
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Ное 03, 2004 4:56 pm Мнения: 70 Местоположение: София 15 Младост
|
 Re: Пътуване до Скопие ? Някой ходил ли е?
Аз и моята съпруга пътувахме до Скопие и Охрид през лятото на миналата година. Пътищата са им много по-добри от нашите. Изключение прави участък от около 40-50 км откъм нашата граница. Ние минахме през Гюешево. Бяхме забравили да си вземем македонски пари (нормално си е, все пак там си е България ), и на първата бензиностанция обменихме. Няма никакъв проблем да дадеш левове или евро. Всичко приемат ;) Вече съм забравил, но разменният курс е 1 евро или лев към 30 динара. Купете си карта от България. Ние се прецакахме ;) Една най-обикновена карта там ни излезе 15 лева, купена от бензиностанция.
Магистралите са им в много добро състояние. Имат си всички атрибути - маркировка, знаци. По повод на последните (знаците), ще бъдете доста учудени и трябва да внимавате, защото пътните знаци в Македония са винаги на някакъв противен жълт фон. Боята е без отразителни качества, много лошо е положена и общото впечатление което остави това у нас е че трябва да се кара с максимум с 80, за да могат да се четат правилно пътните знаци ;)
На всеки 40-50 километра от магистралата, или там където има голям град има така наречените Патарини или PayRoll (плащане за магистрала). Таксите не са нещо особенно, варират между 30 и 60 денара. От нашата граница до Охрид, има грубо 6 или 7 патарини в едната посока.
Това което разправят, че македонците не ни харесват, мразят ни и са готови да ни убият, е абсолютна лъжа. С колкото и македонеца да сме говорили, всичките са усмихнати, всички имат братовчеди в България ;) и всички са доста дружелюбни.
По отношение на бензиностанциите. Аз успях с един пълен резервоар да направя прехода София - Скопие - Охрид - София. Сравнявайки цените останах с впечатлението, че дизелът там е по-скъп. Предпочетох да не го пробвам ;). Кофтито е, че на бензиностанциите няма еспресо, а само 3 в 1 НЕС. Даже на едната бензиностанция, чичкото предложи да стопли един чайник с вода, за да ни направел 3 в 1 ;)
Всичките им градове приличат на провинциални наши градчета. Движението в Скопие е като движението във Варна. Нищо особено. Кафета има навсякъде, български вестници също ;)
Ако ходиш в Охрид, силно препоръчвам да отидеш на кея. В дясната част на кея, има един ред заведения. Разходи се малко. Ще намериш едно заведение, някакъв тип македонска механа, на което стените са облепени със снимки на политици, които са папали там. Седнете там и си поръчайте плато с месо. Цената е около 35 лв. Платото е около 1 килограм различни меса. Идва си с гарнитурата (май само в България плащаме за гарнитура). Според мен, цялото това изобилие е достатъчно за 4 души.
Май, че е това. Ако имаш въпроси, питай ;)
П.С. Ако пътуваш с жена и някой македонец иска да я побара, не бързай да го биеш - там да побараш, значи да попиташ ;)
_________________ Analog Man
3D Stilo 1.9 MultiJet
|
Пет Фев 02, 2007 9:15 am |
|
 |
Stoyan_68
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Съб Ное 04, 2006 10:31 am Мнения: 465 Местоположение: София "Изток"
|
И там карането с включени фарове е задължително! Шофьорчето с това бра ядове като ходихме до Охрид през септември.
_________________ Fiat Stilo 1.8 16V
|
Пет Фев 02, 2007 11:30 am |
|
 |
Pecho
Фиат маниак
Регистриран на: Съб Окт 15, 2005 4:11 pm Мнения: 674 Местоположение: София, Илинден
|
 Абре Immortal, добре се грижиш за безсмъртието си (яденье, пиенье...)! 
_________________ FIAT Brava 1.8 16V ELX
|
Чет Фев 08, 2007 10:02 pm |
|
 |
heraldita
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Окт 24, 2005 10:03 am Мнения: 97 Местоположение: София, ж.к. Модерно предградие
|
пък и на литературния фронт те бива :mrgreen:
_________________ Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.
|
Чет Фев 08, 2007 10:49 pm |
|
 |
vesko.t
Член на клуба
Регистриран на: Сря Ное 03, 2004 1:23 pm Мнения: 1120 Местоположение: Бургас
|
След Скопие ,посети и Охрид,много по-колоритно и автентично е от Скопие...има повече неща за разглеждане.
Ще пробваш пъстървата от езерото,и по мое мнение, имат по-добри кръчми от тези в столицата им... 
Чет Фев 08, 2007 10:58 pm |
|
|