Дата и час: Нед Сеп 28, 2025 6:44 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Колко бързо сменяте скоростите? 
Автор Съобщение
Кара кола
Кара кола

Мнение Колко бързо сменяте скоростите?
... не колко често, а стараете ли се възможно най-бързо да превключите на следваща предавка или го правите бавно и лежерно?

Лично аз напоследък се хващам, че се старая да го правя светкавично... може би защото съеденителя ми си е затръгвал от около 2г и искам минимално да го натоварвам... или пък щото газовата ми е с ел.управление и сваля оборотите маааалко по-бавно от колкото вакумните изпарители и ако много се моткаш в крайна сметка получаваш леко завишаване на разхода.... или пък ставам по-нервен... :|
Я кажете вие как сте?

Пон Яну 22, 2007 7:19 pm
Профил ICQ
Фиат идол
Фиат идол
Аватар

Мнение 
И аз се бях замислил и наблюдавах, ко не съм шофьор, какво правят хората. По принцип трябва пускането да е плавно, не натискането. Точно поради това си запазих до сега съединителя в добро състояние. Хората натискат бързо съединителя и по същия начин го пускат. На първа трябва винаги да е бавно. После мисля че не е от такова значение.

Пон Яну 22, 2007 7:31 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
GTipo написа:
На първа трябва винаги да е бавно. После мисля че не е от такова значение.

има макар и леко вредно действие разликата е,че на предавките след 1-ва колата има инерция и не придърпва така силно (може съвсем леко да се усети това придърпване),но определено не както при старта ако пуснем рязко съединителя.

Пон Яну 22, 2007 7:35 pm
Профил
Мнение 
Е това се учи на шофьорските курсове бре хора :) ... Натиска се бързо и след това плавно и бавно се изтегля. Ако се изтегля толкова бързо, колкото се натиска, колата ще почне да хълца и гасне :) То си има един момент на зацепване, след като захапе и да го пуснеш изведнъж няма да има проблем. Но при всяка кола си е различно, предишното ми Vento позволяваше по-бързо изтегляне на педала, при Fiat-а ми обаче не е така. Особено на първа (цаката е до към 3-а някъде). А го изтеглих по-бързо, а моментално е загаснала! :)

Пон Яну 22, 2007 7:40 pm
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Когато ме хванат лудите , почвам да ги сменям бързо :D и дори бързо да пускам съединителя ( от 2-ра нагоре ) колата не се усеща , че се сменят предавките - правя една хватка с газта ( при отпускане на съединителя , точно в момента на зацепване давам газ , и смяната става изключително гладка ) може да пробвате :wink:
А при сваляне , ги връщам с междинна газ :D

Пон Яну 22, 2007 7:50 pm
Профил
Кара кола
Кара кола

Мнение 
CCB написа:
.....
правя една хватка с газта ( при отпускане на съединителя , точно в момента на зацепване давам газ , и смяната става изключително гладка ) ......

Именно... Ако в идеалния момент, много точно подадеш газ можеш да пуснеш съеденителя колкото бързо можеш, никакво присецване няма (говориме за от 2-ра нагоре естествено)... точно това и правя... буквално става за части от секундата превклюването на предаваката...
Също така използвам и факта, че изключването от скорост може да стане и при не до край натиснат съеденител, т.е. още докато натискам съеденителя изключвам и докато педала на съеденителя стигне до долу, вече е включена следващата предавка и газта е натисната точно толкова, колкото да съвпадне въртящия момент на двигателя със скоростта на колата и тогава пускаш съеденителя рязко. Няма никакво присецване... а и си мисля, че така съеденителя се използва минимално.

Последна промяна Sandeto на Пон Яну 22, 2007 8:24 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 22, 2007 8:14 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Sandeto написа:
CCB написа:
.....
правя една хватка с газта ( при отпускане на съединителя , точно в момента на зацепване давам газ , и смяната става изключително гладка ) ......

Именно... Ако в идеалния момент, много точно подадеш газ можеш да пуснеш съеденителя колкото бързо можеш, никакво присецване няма (говориме за от 2-ра нагоре естествено)... точно това и правя... буквално става за части от секундата превклюването на предаваката...

Пробваи и това със свалянето на предавките да видиш как реагира колата , то това се прави при големи камиони , за нашите мижави двигателчета не е нужно , но все пак е по добре за синхронизаторите на скоростната кутия ... : ( примерно от 4-та на 3-та ) натискаш съединителя - вадиш от скорост в свободна - пускаш съединителя - вдикаш оборотите (изфорсирваш , но не прекалено много де ) - натискаш съединителя - вкарваш 3-та скорост - пускаш съединителя :wink:
А за това ,че съединителя се натоварва минимално не е вярно :) натоварва се минимално когато го правиш както те учат на шофиорските курсове , натискаш- сменяш - пускаш - даваш газ :) с това подаване на газ в полунатиснато положение , за част от секундата колата е на полусъединител 8)

Последна промяна CCB на Пон Яну 22, 2007 8:24 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 22, 2007 8:19 pm
Профил
Кара кола
Кара кола

Мнение 
Определено бих се причислил към активно ползващите моторна спирачка...

Пон Яну 22, 2007 8:24 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Sandeto написа:
Определено бих се причислил към активно ползващите моторна спирачка...

Аз бих се причислил към тези , които използват връщане на скорости с цел ускорение , а не намаляване :twisted:

Пон Яну 22, 2007 8:25 pm
Профил
Кара кола
Кара кола

Мнение 
Не-не.. не подавам газта в полунатиснато положение... Значи отпускам газта паралелно с това почвам да натискам съеденителя по средата на пътя до долу е изключена текущата предавка и докато стигне педала до долу, следващата предавка е включена, натискам пак газ, но точно толкова, колкото да съпадне въртящия момент на двигателя със скоростта... и отпускам рязко съеденителя... и всичко това става за по-малко от половин секунда.

п.п.
По-скоро дори газта не я отпускам до край, а я фиксирам толкова, колкото ттрябва да бъде според мойто усещане за да отпусна рязко съеденителя и да не се получи присецване.

Последна промяна Sandeto на Пон Яну 22, 2007 8:31 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 22, 2007 8:28 pm
Профил ICQ
Мнение 
CCB написа:
... натискаш- сменяш - пускаш - даваш газ :) с това подаване на газ в полунатиснато положение , за част от секундата колата е на полусъединител 8)

Скоро четох една тема в tuning.bg, която беше подобна на тази и на няколко места се каза, че това е правилният начин на сменяне на скоростите ... А и точно така ме учеше и инструктора :)

Пон Яну 22, 2007 8:31 pm
Кара кола
Кара кола

Мнение 
wwweb написа:
CCB написа:
... натискаш- сменяш - пускаш - даваш газ :) с това подаване на газ в полунатиснато положение , за част от секундата колата е на полусъединител 8)

Скоро четох една тема в tuning.bg, която беше подобна на тази и на няколко места се каза, че това е правилният начин на сменяне на скоростите ... А и точно така ме учеше и инструктора :)

Ами виж... то инструктора учи и че ръцете винаги трябва да са на 10ч и 2ч в/у волана... ама като натрупаш опит... къде са ти ръцете, а?

Пон Яну 22, 2007 8:33 pm
Профил ICQ
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

Мнение 
Sandeto написа:
Не-не.. не подавам газта в полунатиснато положение... Значи отпускам газта паралелно с това почвам да натискам съеденителя по средата на пътя до долу е изключена текущата предавка и докато стигне педала до долу, следващата предавка е включена, натискам пак газ, но точно толкова, колкото да съпадне въртящия момент на двигателя със скоростта... и отпускам рязко съеденителя... и всичко това става за по-малко от половин секунда.

газта я подавам в полуОТПУСНАТО ( демек когато пускам съединителя вече , не когато го натискам).
Ако го правиш така както написа , и аз сам те разбрал правилно - 90 % има шанс да ти придърпа колата :shock: целта е да не пускаш рязко :wink:
Ръцете са ми едната на 12 часа , другата между краката на гаджето ( ако сам на дълъг път ) :36_2_41:

Пон Яну 22, 2007 8:33 pm
Профил
Кара кола
Кара кола

Мнение 
А относно това: "... натискаш- сменяш - пускаш - даваш газ с това подаване на газ в полунатиснато положение , за част от секундата колата е на полусъединител " да, съгласен съм, че има газ на полусъеденител, но и при метода на който ни учат е огледалната ситуация - имаш напън от към колелата за вдигане на въртящия момент на двигателя, защото той без газ е в по-ниски обороти от ъгловата скорост на полуоските.

Пон Яну 22, 2007 8:36 pm
Профил ICQ
Мнение 
Sandeto написа:
Ами виж... то инструктора учи и че ръцете винаги трябва да са на 10ч и 2ч в/у волана... ама като натрупаш опит... къде са ти ръцете, а?

Ами уточняваме кое е правилно, щото малко по-нагоре колегата го е споменал ... а това кой какво прави и как го прави си е абсолютно негов проблем ... А и ти какво очакваш, инструктора да ти каже да си бъркаш в задника докато караш. Нормално е да те учи на правилното ... нали?

Пон Яну 22, 2007 8:37 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща