|
|
Дата и час: Съб Май 10, 2025 12:24 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
ses
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Съб Сеп 29, 2007 2:44 am Мнения: 142 Местоположение: София 22 Кремиковци
|
за договора незнам дали искат превод,но докумнетите на колата ако не са на български език задължително ще ти искат превод,а колкото до тези 2% мисля,че неможеш да ги прескочиш,защото ако декларираш колата в общината няма как да не ги платиш....
_________________ колкото повече толкова повече
bravo 1.6 16v 97
|
Пет Апр 11, 2008 3:51 am |
|
 |
Rokambol
|
Обикновено автоджамбазите регистрират нововнесените автомобили по два начина, първият е на собственото си име или фирма. Другият е колата да се внесе направо на името на бъдещия купувач. Тогава тези 2% не се плащат.
За да се намали сумата, пък, трябва да се вземе бележка от застраховател (срещу 10-15лв), на която да е описна по-малка от реалната цена. Това, от своя страна носи риск: при сключване на пълно каско и настъпване на щета, застрахователя може да ти откаже покритие, ако инцидента е с автомобил на друга компания. Най-добре е въпросните 2% да се заплатят коректно, след като автомобила не е внесен на името на бъдещия собственик.
|
Пет Апр 11, 2008 6:40 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Двата процента са местен данък, известен като "данък придобиване". Плаща се за удобство още при нотариуса, а може и лично да се внесат по сметка на съответната община. Двата процента са от сумата, записана в договора за покупко-продажба, която пък не може да бъде по-ниска от "застрахователната стойност" на автомобила.
Няма нищо общо между документа, известен като "застрахователна стойност" и стойността, изчислена по каталога Шваке, на база на която се определе премията при пълно автокаско. Един и същи застраховател за една и съща кола може да ти издаде документ за застрахователна стойност за 600 лв., а после същата тази кола да я оцени за 5000 лв. при автокаското.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пет Апр 11, 2008 12:37 pm |
|
 |
Rokambol
|
snake написа: ...Един и същи застраховател за една и съща кола може да ти издаде документ за застрахователна стойност за 600 лв., а после същата тази кола да я оцени за 5000 лв. при автокаското.
Напълно съм съгласен. Само, че случаен инцидент със собственост на Общината или общинска фирма, тези 2% от недействителна цена могат да ти изиграят лоша шега. На мен така ми го обясниха.
|
Пет Апр 11, 2008 1:11 pm |
|
 |
NikMar
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 29, 2006 11:19 am Мнения: 288 Местоположение: Габрово
|
Rokambol написа: snake написа: ...Един и същи застраховател за една и съща кола може да ти издаде документ за застрахователна стойност за 600 лв., а после същата тази кола да я оцени за 5000 лв. при автокаското. Напълно съм съгласен. Само, че случаен инцидент със собственост на Общината или общинска фирма, тези 2% от недействителна цена могат да ти изиграят лоша шега. На мен така ми го обясниха.
Застрахователите си имат едни книжки с тарифи за марка, модел и година и по тях четат и пишат, така че каквото те ти напишат това е.
_________________ FIAT Brava 1,4/12V, FIAT Punto 1,1 SX/ 94
|
Пет Апр 11, 2008 2:11 pm |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Rokambol написа: snake написа: ...Един и същи застраховател за една и съща кола може да ти издаде документ за застрахователна стойност за 600 лв., а после същата тази кола да я оцени за 5000 лв. при автокаското. Напълно съм съгласен. Само, че случаен инцидент със собственост на Общината или общинска фирма, тези 2% от недействителна цена могат да ти изиграят лоша шега. На мен така ми го обясниха.
Това не го знаех. Винаги има нещо, което може да те прецака, когато гледаш да минеш тънко  .
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пет Апр 11, 2008 3:28 pm |
|
|