Korun написа:
Vladim написа:
В цялото ни общество липсва култура, ти за шофьорите ми говориш!

Докато има чалга и селяни, които си хвърлят фасовете през стъклото няма оправяне. Надявам се поне децата ни да живеят в малко по-добро общество.
Не мога да се съглася напълно. Досега не съм имал проблеми по пътищата със селяните и чалгата.... :?
По-скоро бих го нарекъл балкански манталитет на хората, които си мислят, че са нещо повече от останалите на пътя и не обичат да се прецакват като всички останали спазвайки правилата. Лошото е, че проблема е лавинообразен - На всеки един позволил си да наруши правилата, ще се намерят още двама, които да се почувстват прецакани, че ги спазват...... И резултата е на лице.
Хайде да внеса малко оптимизъм в мненията за културата и колегиалноста.
Както се вижда от профила ми, аз съм от Перник и понастоящем прекарвам по около 3ч от денонощието в пътуване до местоработата ми.
За зла участ тя се в Младост 4, оставям жената на Попа така че тези 3 часа придобиват пълнеж, предполагам :mrgreen:
Така от почти година.
Преди това - значителен пробег основно по пътищата на Западна Бълария.
А още по-преди това, периода 2001-2003 - пак рейдове Перник-София, малко по-кратички само.
Казвам това само за да се обоснова че имам някава обективна преценка за пътната обстановка в столицата за 2 периода от време, разделени от около 3 години в провинцията. Не пиша CV :mrgreen:
Въпреки многократно по-тежкия трафик, правят ми впечатление няколко дребни неща:
- Има много
повече колегиалност. При пуснат мигач например, всеки има значителен шанс за престрояване :mrgreen:
При такива случаи обикновено следва някакъв знак на благодарност. Преди време това го правеха само тираджии.
Изобщо едно просто вдигане на ръка може да подобри настроението на двама човека за цял ден! На никаква цена при това!
- Резки спирания обикновено са съпроводени от пускане на авариини мигачи.
Има и други неща но тези са които са ми направили по-силно впечатление.
Може би защото в провинцията над която имам наблюдения, тези неща за рядкост.
Дори има куриози: в повечето случаи когато си давам предимството, отсреща не са свиканли на това и преминават или все едно са стъпили на лед, или със ясното изражение на лицата - "Егати балъка!". Това е положението.
Естествено самодисциплината си е зле навсякъде. Един пример:
Дасната лента на "Драган Цанков" преди кръстовището с "Евлоги Георгиев".
Колегите от лявата лента която по принцип е за направо са в ролята на "глупаците", защото цялата дясна лента която е за завой само на дясно се изнася на червен светофар, кръстовището се запълва и от лявата лента преминават 2-3 автомобила.
Освен това периода на зелена светлина е много кратък.
Ами аз отдавна не стоя в лявата, въпреки че стоически държах на изкушението да не изпростявам. Обаче губя поне 5 минути.
Тук примерите са много, но едно нещо вади очите ми всеки ден:
За бога колеги, дори според правилника "движението се извършава в най-дясната свободна лента"!
Недомявам какво е това привличане към лявата лента дори и при свободна дясна! А още по-лошия вариант - средата на вдете платна.
Най-редовно виждам
това.
Голяма писаница стана но ако трябва да резюмирам за себе си, въпреки всичко има промяна в културата на пътя и тази промяна е в
правиланата посока!